Geoana: Cresterea TVA duce la o scadere cu 4% a consumului privat

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 20:46
1637 citiri
Geoana: Cresterea TVA duce la o scadere cu 4% a consumului privat

Mircea Geoana, fostul lider al PSD, sustine ca masura de crestere a TVA la 24% va duce la o scadere cu 4% a consumului privat, in conditiile in care acesta contribuie cu aproximativ 60% la formarea PIB.

"In continuare Guvernul Romaniei insista sa ia masuri prin care greul crizei va fi dus tot de catre cetateni. Majorarea unei taxe importante precum TVA intr-un moment de criza este o decizie fundamental gresita, pentru ca este masura pro-ciclica, de natura sa impovareze economia. Concret, in urma deciziei de astazi, consumul privat va scadea cu cel putin 4%, in conditiile in care acesta contribuie cu aproximativ 60% la formarea PIB.

Prin urmare, cresterea TVA va determina in urmatoarele sase luni o scadere suplimentara a PIB de cel putin 1%, ceea ce va adanci si mai mult recesiunea si va mari numarul somerilor. De asemenea, reducerea salariilor bugetarilor determina o scadere suplimentara a PIB de cel putin 1%", este de parere seful Senatului, potrivit unui comunicat remis sambata Ziare.com.

Geoana sustine ca majorarea TVA va genera o inflatie suplimentara de aproximativ 3,5%, ceea ce va reduce si mai mult puterea de cumparare a populatiei, iar tinta de inflatie a BNR nu va mai putea fi respectata. In ceea ce priveste puterea de cumparare, aceasta va scadea cu 30%, ca urmare a scaderii salariilor si a cresterii TVA, estimeaza social-democratul.

"Cresterea TVA implica o sporire a cosului de bunuri care asigura minimul decent de trai, ceaa ce va genera automat cresterea ratei saraciei absolute. Din nefericire, Guvernul cauta in continuare doar solutii contabilicesti de a-si inchide deficitul. Din pacate, aceste solutii se vor regasi in buzunarele romanilor sau pe masa acestora.

Majorarea duce TVA la cea mai ridicata valoare de la introducerea sa in Romania. Cele mai afectate de aceasta masura sunt categoriile de populatie cu venituri mici, mai ales din mediul urban (pensionarii, somerii, 55% din salariatii din economie ale caror venituri sunt de cel putin 1.000 de lei net) in contextul in care banii sunt cheltuiti in mare masura pentru bunurile de stricta necesitate. De altfel, cea mai mare crestere de preturi va fi inregistrata in randul bunurilor de stricta necesitate", a completat Mircea Geoana.

Mai mult, seful Senatului acuza Guvernul ca facut exact pe dos decat recomadarile date de reprezenantii FMI.

"In urma cu o luna de zile, directorul Fondului Monetar International spunea clar si raspicat ca reprezentantii FMI s-au opus taierilor de pensii si salarii, precum si majorarii unor taxe esentiale, cum ar fi TVA, in aceste momente de criza economica.

Atunci, reprezentantii FMI au propus Guvernului de la Bucuresti impozite mai mari pentru cei bogati, subliniind faptul ca cei vulnerabili trebuie protejati de efectele crizei. Aceleasi concluzii au fost intarite de seful misiunii FMI in Romania, dl Jeffrey Franks.

Guvernul de la Bucuresti a facut insa exact pe dos. Fara o presiune a FMI in acest sens, a decis sa taie pensii si salarii. Acum, dupa ce Curtea Constitutionala a invalidat acest mod de guvernare, prin care proprietatea pensionarilor era calcata in picioare, Guvernul a trecut la planul B: majorarea TVA", a mai spus acesta.

In aceste conditii, Mircea Geoana recomanda Guvernului sa isi dea demisia, intrucat nu este capabil sa scoata Romania din criza.

"Pentru ca deciziile sale au fost invalidate de catre Curtea Constitutionala si pentru ca ia, cu incapatanare, decizii impotriva cetatenilor Romaniei, Guvernul Boc trebuie sa isi dea demisia. Este evident ca acest guvern nu stie ce trebuie sa faca si nu are nicio viziune despre cum trebuie condusa o tara aflata in criza.

Romania are nevoie in acest moment de un nou Guvern, care sa fie in stare sa ia o serie de masuri anti-ciclice, masuri care sa aduca venituri la bugetul de stat si care sa conduca spre relansare economica. Acest nou Guvern trebuie sa prezinte Parlamentului un nou proiect de buget, in care cheltuielile statului roman trebuie reanalizate si reprioritizate", conchide Geoana.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Mircea Geoana, #marire TVA, #consum privat , #tva
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
Asa ti-a iesit socoteala? Calculezi cu abac de la Moscova, cu mărgelele soacrei revolutionare crestin-democrate, sau cu ouăle răpănoase ale lui Hadrean copilu' corupt?
Poza ORD
ORD
rank 5
D.le Geoana. Ati facut acolo la ,,psd,, ceva studii ca sa faceti aceste afirmatii ?