Guvernul scade TVA, comerciantii profita: Cresc preturile treptat pana la 1 iunie

Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 14:00
6114 citiri
Guvernul scade TVA, comerciantii profita: Cresc preturile treptat pana la 1 iunie

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimente pare sa fie "sabotata" de marii retaileri, care au inceput sa majoreze preturile inainte ca masura Guvernului sa intre in vigoare.

Schema aplicata de comercianti este una simpla, cresc preturile treptat pana la acea data, transmite postul B1 TV, al carui experiment arata ca, la unele produse, pretul a crescut si cu 30% in doar doua saptamani, adica de cand premierul Victor Ponta a anuntat masura.

Astfel, din 7 aprilie pana astazi, pretul unui kilogram de pulpa de porc, de exemplu, a ajuns de la 14 lei pana la 18 lei.

O majorare considerabila a preturilor se poate observa si la legume si fructe. Un kilogram de ardei gras rosu s-a scumpit cu doi lei, in timp ce un kilogram de mere din Polonia a devenit mai scump cu un leu.

Scumpiri au fost inregistrate si in sectorul laptelui, care in urma cu doua saptamani costa trei lei pe litru, iar acum costa in jur de 3,5 lei. Si pretul apei imbuteliate a crescut cu 16%.

Toate acestea in contextul in care membrii Guvernului anuntau, la inceputul lunii aprilie, ca reducerea TVA la alimente se va resimti in buzunarul tuturor romanilor, pentru ca produsele vor fi considerabil mai ieftine. In aceste conditii, ramane de vazut daca vom plati macar ca si pana acum.

TVA de 9% la alimente, laudata in Guvern: "O gura de oxigen" pentru fiecare roman

Reducerea TVA naste promisiuni pe banda rulanta: Ce s-ar mai ieftini, in afara de mancare

Contactati de B1 Tv, reprezentantii Protectiei Consumatorului au spus ca aceasta problema este de competenta Consiliului Concurentei.

Citește și:
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Bucureștiul are nevoie de o strategie inversă celei folosite de Budapesta din 2011, de când a adoptat „Cadrul strategic al politicii naționale”, dacă vrea să inverseze trendul pe care se...
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR a transmis luni seară, 5 decembrie, un comunicat în care îl critică pe ministrul Mediului Tanczos Barna pe care îl acuză că se dovedeşte „incapabil să găsească soluţii la problema...