V-ati intrebat probabil de multe ori de ce sunt mai mici preturile la alimente, la jucarii, la imbracaminte, chiar si la motorina in Germania decat in Romania?
Intr-o Europa renumita pentru taxele sale impovaratoare, TVA in Germania nu a fost niciodata mai mare de 19%, iar la alimente nemtii platesc TVA 7%. Chiar si la cota standard de TVA de 19%, Germania a ajuns in anul 2007, de la 16% pana atunci, pregatindu-se pentru cea mai dura criza economica si financiara globala care avea sa loveasca toata Europa in anii 2008-2010.
Unii vor spune ca Germania are alte taxe mai mari. E vorba de contributiile sociale. Eu le spun, dar si servicii publice sociale pe masura. Sa nu confundam taxele pe consum (adica TVA) cu contributiile sociale. Noi nu avem nici suportul generos al statului, nici taxe mici.
Sa nu uitam nici ca impozitul pe venit la romani este de 16%, dar la nemti este 0% pentru veniturile de sub 8.354 de euro pe an, progresiv intre 14%-42% pentru veniturile intre 8.354 - 52.882 euro anual, de 42% pentru veniturile anuale intre 52.882 - 250.730 de euro si de 45% pentru veniturile de peste 250.731 euro pe an.
Asadar, nemtii cu venituri sub 8.354 de euro anual platesc 0% impozit pe venit, iar romanii cu aceleasi venituri platesc 16%.
Altii vor spune ca Germania are industrie. Eu le spun: cand vom avea dobanzi nemtesti, preturi la motorina si infrastructura nemteasca, vom dezvolta si noi industria.
- Romanii au in prezent o rata a dobanzii de politica monetara pentru facilitatea de creditare de 3,25%, in timp ce nemtii o au de 0,05%. Nu mai vorbesc despre trecutul nostru tumultuos. La noi bancile crediteaza statul in cea mai mare proportie din UE (22% din totalul creditelor acordate), pentru ca este certa rambursarea lor (banca nu-si asuma niciun risc) si pentru ca administratia fiscala romaneasca are cea mai mica performanta in colectarea taxelor din UE.
- Este cert ca Germania si-a construit infrastructura in vremuri mult mai dificile, cu suport extern si cu TVA de 16%, chiar mai mic in deceniile anterioare de dezvoltare. In Romania nu s-a construit infrastructura nici cu TVA de 24%.
Ba mai mult, colectarea TVA la buget de 7,8% in PIB in anul 2008 (cu TVA de 19%) este identica cu colectarea din anul 2014, tot de 7,8% din PIB (cu TVA de 24%). Este clar ca aceasta majorare a TVA s-a dus in evaziune fiscala dupa 2011, nu in venituri suplimentare la buget si nici in autostrazi.
Cei din urma vor spune: nu te poti compara cu Germania. Eu le spun: ba da, imi place sa ma compar cu cei mai buni. Avem dreptul si obligatia sa o facem.
Aceasta capacitate redusa administrativa de colectare a taxelor la buget si de alocare ineficienta a resurselor la romani ma determina sa propun masurile de corectie necesare intr-un plan ferm de actiuni ale PNL si sa fiu o apriga sustinatoare a relaxarii fiscale in Romania. Ma tin de cuvant.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.
au... Vezi tot