Inca nu suntem in stare sa colectam taxele: Codasi la TVA - Avertismentul CE

Joi, 29 Octombrie 2015, ora 20:01
3232 citiri
Inca nu suntem in stare sa colectam taxele: Codasi la TVA - Avertismentul CE

Comisia Europeana a constatat ca Romania a inregistrat progrese in ultimii ani in ceea ce priveste mixul de taxe si reforma ANAF, dar are inca probleme cu colectarea taxelor, in special la TVA, deficitul de colectare in acest caz fiind printre cele mai mari din Uniunea Europeana.

"Evaluarea Comisiei este ca s-au inregistrat progrese in ultimii ani in ceea ce priveste mixul de taxe si reforma in curs a ANAF, dar colectarea veniturilor ramane scazuta in continuare, iar deficitul de colectare a TVA este printre cele mai mari din UE", a declarat, joi, Carmen Marcus, analist de politici economice in cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Ea a subliniat si importanta coordonarii politicilor nationale la nivel european, avand in vedere ca efectele masurilor adoptate pe plan intern nu se opresc la granita tarii respective.

Romania, codasa in UE la incasarea TVA

"In cadrul semestrului european, in fiecare an, Comisia emite recomandari specifice de tara si pentru politicile economice ale fiecarei tari membre, iar una dintre primele recomandari ale CE pentru Romania in 2015 vizeaza politicile bugetare si fiscale. Pe de o parte, CE recomanda atingerea si mentinerea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO).

Romania este la MTO din 2014 deja, in acest context veniturile fiscale reprezinta un element central al bugetului public. Pe de alta pare CE recomanda ca Romania sa puna in aplicare strategia cuprinzatoare de respectare a obligatiilor fiscale si sa consolideze sistemele de control pentru a combate munca nedeclarata", a mai spus Carmen Marcus.

Potrivit acesteia, in urma celor trei acorduri de imprumut cu FMI, BM si CE, atat specialisti romani cat si specialisti straini spun ca Romania nu a stat niciodata mai bine din punct de vedere macroeconomic.

"Deficitul bugetar este la 1,5% din PIB, datoria publica este sub 40% din PIB, deci departe de pragul de 60% stabilit la nivel european. Iar in aceasta constructie, politica fiscala este primul palier deasupra fundatiei (stabilitatea macroeconomica - n.red.), care trebuie intarit atunci cand masinaria macroeconomica se clatina, si este de asemenea primul palier care poate sa dauneze unei stabilitati macroeconomice cu greu dobandite in acesti ani cu un efort masiv atat al guvernantilor cat si al populatiei", a mai spus reprezentantul CE.

Critici pentru Romania de la Comisia Europeana: Politica fiscala, motiv de ingrijorare

Pe de alta parte, in opinia oficialului citat, politica fiscala si conformarea fiscala reprezinta gardieni importanti ai reformelor structurale, pentru singurul motiv ca daca nu ai suficienti bani colectati la buget nu ai cum sa investesti mai mult in domenii precum educatia, sanatatea etc.

Citeste si:
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Președintele AUR, George Simion, care urmează să se căsătorească la finalul lunii august, a publicat joi, 18 august, un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care îi îndeamnă pe cei care vor...
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Reprezentanţii PNL Sector 1 i-au transmis joi, 18 august, edilului Clotilde Armand că o aşteaptă la şedinţa de joi a Consiliului Local cu raportul Curţii de Conturi, în contextul în care...