Ziare.com

Introducerea platii TVA la incasarea facturilor trebuie aprobata de CE

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 16:58

   

Introducerea platii TVA la incasarea facturilor trebuie aprobata de CE
Romania trebuie sa obtina aprobarea Comisiei Europene inainte de a introduce plata Taxei pe Valoarea Adaugata la incasarea facturilor, a declarat la un seminar financiar, Ramona Jurubita, partener la firma de consultanta KPMG Romania.

In prezent, exista un proiect de act normativ, aprobat de Senat, care urmeaza sa fie discutat in Camera Deputatilor, conform caruia taxa pentru achizitiile de bunuri si servicii si cea pentru vanzarile de bunuri si prestarile de servicii vor fi deduse, respectiv colectate, in functie de data efectiva a platii, adica a incasarii facturilor. In legislatia actuala, TVA devine exigibila la plata la emiterea facturilor.

Potrivit reprezentantei firmei de consultanta, Romania trebuie sa obtina, insa, o derogare de la Comisia Europeana inainte de a implementa o astfel de masura. O masura similara a fost introdusa de Estonia, care a obtinut o astfel de derogare de la CE.

In opinia lui Ion Busuioc, director in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), introducerea platii TVA la incasarea facturilor ar prezenta dezavantaje atat pentru buget, cat si pentru contribuabili.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

El a explicat ca, in acest mod, ar ramane la latitudinea partenerilor de afaceri data platii TVA si ar exista si incertitudini cu privire la aceasta, intrucat, in Romania, decontarile se fac mai mult cash, nereusindu-se inca introducerea masiva a decontarilor prin banca.

De asemenea, contribuabilii vor avea dificultati de deducere a TVA, deoarece deductibilitatea intervine la momentul cand TVA devine exigibila.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1068 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hopa

al miilea smn ca Romania nu mai exista ca stat independent :)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor