Majoritatea romanilor considera ca reducerea TVA la alimente si bauturi nealcoolice reprezinta o masura buna atat pentru ei, cat si pentru economie, releva un barometru de opinie realizat de Inscop Research.
83,8% dintre romani sunt de acord cu afirmatia "reducerea TVA la alimente si bauturi nealcoolice este o masura buna pentru mine personal". Doar 5,4% au o parere contrara, nonraspunsurile la aceasta intrebare fiind de 10,8%.
Totodata, 78,2% dintre respondenti sunt de acord ca aceasta masura este buna pentru economie in general. 5,9% isi exprima dezacordul fata de aceasta afirmatie, in timp ce 15,9% nu stiu sau nu raspund.
34,5% dintre respondenti considera insa ca "taxele si impozitele mai mici inseamna mai putin bani pentru sanatate, educatie si infrastructura", in timp ce 38,8% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. 26,7% nu si-au format o opinie despre acest subiect sau refuza sa raspunda, ceea ce reprezinta un indicator al lipsei de informare sau intelegere a mecanismelor economico-bugetare, concluzioneaza autorii sondajului.
Conform barometrului, 37,7% dintre romani sunt de parere ca preturile vor fi mai mici, dar nu se va respecta integral scaderea TVA. 32,8% considera ca preturile la alimente si bauturi nealcoolice nu se vor micsora deloc iar 19,3%, ca vor scadea, respectandu-se integral reducerea TVA. 10,2% nu stiu sau nu raspund.
Per total, 57% dintre romani considera ca scaderea TVA la alimente si bauturi nealcoolice se va resimti in reducerea preturilor la raft.
Decizia Guvernului de a opta pentru reducerea TVA la alimente si bauturi nealcoolice de la 24% la 9% este preferata de 62% din populatie, arata studiul, comparativ cu ideea reducerii generale a TVA de la 24% la 20%, care ar fi preferata de 28,9% dintre cei chestionati. Procentul nonraspunsurilor la aceasta intrebare este de 9,2%.
Majoritatea covarsitoare a celor chestionati (91,3%) declara ca si-au platit taxele si impozitele, doar 6,2% marturisind deschis ca nu au fost intotdeauna buni contribuabili. Nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare 2,5%.
Autorii barometrului arata ca atunci cand vine vorba despre a aprecia comportamentul fiscal al celor din jur, situatia se inverseaza radical. Numai 16,4% din cei chestionati considera ca in Romania toata lumea isi plateste taxele si impozitele. 72,6% dintre romani nu sunt de acord cu aceasta afirmatie iar 11% nu stiu sau nu raspund.
61,8% dintre respondenti sunt de parere ca statul ar trebui sa ii sanctioneze la fel pe cetatenii care nu isi platesc taxele si impozitele, indiferent daca acestia au venituri mai mari sau mai mici. 32,6% considera ca autoritatile ar trebui sa fie mai blande din punctul de vedere fiscal cu cei care au venituri mai reduse. 5,6% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
66,6% declara ca autoritatile trebuie sa sanctioneze la fel toate firmele care nu isi platesc taxele, indiferent daca este vorba despre firme mari sau firme mici/micii intreprinzatori. Sunt de parere ca statul trebuie sa fie mai bland cu firmele mici/micii intreprinzatori care nu isi platesc taxele 26,4% dintre romani. Procentul nonraspunsurilor este de 6,9%.
"Barometrul Inscop - Adevarul despre Romania" a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevarul" in perioada 23-30 aprilie. Volumul esantionului a fost de 1.085 de persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.