Mediul de afaceri contrazice Guvernul: Nu suntem de acord cu Split TVA. Masura este excesiv de birocratica

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 19:50
4476 citiri
Mediul de afaceri contrazice Guvernul: Nu suntem de acord cu Split TVA. Masura este excesiv de birocratica
Foto: Arhiva Ziare.com

Mediul de afaceri nu este de acord cu plata defalcata a TVA intrucat masura este excesiv de birocratica si va crea numeroase probleme mediului privat si companiilor cu capital de stat, iar Trezoreria si ANAF sunt complet nepregatite din punct de vedere operational pentru aceasta masura, sustin reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

"In ultimele zile, mai multi reprezentanti ai Guvernului, inclusiv Ministrul Finantelor Publice si Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat au incercat sa acrediteze ideea ca mediul de afaceri sprijina introducerea platii defalcate a TVA. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) reitereaza mesajul deja transmis public ca mediul de afaceri nu este de acord cu aceasta masura.

Consideram ca este excesiv de birocratica, va crea numeroase probleme atat mediului privat, dar si companiilor cu capital de stat. Noul sistem privind plata defalcata a TVA va genera dificultati majore de flux de numerar, cu consecinta necesitatii atragerii unor noi surse de finantare, sau in cazuri nefericite, chiar cu intrarea in insolventa a agentilor economici onesti, disponibilizari, costuri mai mari ale serviciilor si produselor finite, din cauza costului mai mare cu finantarea.

Produsele si serviciile romanesti vor pierde din competitivitate pe pietele locala si globala si economia va fi incarcata cu noi credite neperformante din cauza noului val de insolvente", se arata intr-un comunicat al CDR.

Totodata, CDR sustine ca sprijina lupta impotriva evaziunii fiscale si a facut de multe ori propuneri si sugestii in acest sens, dar modelul platii defalcate a TVA propus de Ministerul de Finante nu va conduce la atingerea acestui obiectiv.

"Cu toate ca in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta noul mecanism este prezentat ca o masura de combatere a evaziunii fiscale, plata cu intarziere sau neplata la bugetul de stat a TVA declarata de un contribuabil nu constituie evaziune fiscala, conform legii.

Mai mult, pentru combaterea situatiilor privind neachitarea sumelor de TVA la termen sunt deja aplicate masuri penalizatoare prin Codul de procedura fiscala, precum impunerea dobanzilor si penalitatilor de intarziere sau masuri asiguratorii. In acelasi timp, din interactiunile si experientele din trecut si in prezent, consideram ca Trezoreria si ANAF sunt complet nepregatite din punct de vedere operational pentru aceasta masura", precizeaza reprezentantii CDR.

CDR reprezinta peste 40 de organizatii de afaceri, camere de comert bilaterale (AmCham, Camera de Comert Germana, Camera de Comert Franceza), Romanian Business Leaders, Consiliul Investitorilor Straini, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, sau confederatii patronale precum Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii sau Concordia.

"Toate aceste organizatii si-au exprimat individual dezacordul fata de introducerea acestei masuri, inclusiv fata de modul in care va fi aplicata si, iata, o fac din nou, pe aceeasi voce", precizeaza sursa citata.

Coalitia este o initiativa privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai. Membrii Coalitiei contribuie voluntar cu resursele si expertiza necesara formularii unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#mediu afaceri TVA Split, #TVA Split efecte, #TVA defalcata dezavantaje, #TVA Split birocratie , #tva