Ministrul de Finante sustinea ca mii de firme vor Split TVA. Realitatea il contrazice: S-au inscris 175 din sute de mii

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 10:01
5786 citiri
Ministrul de Finante sustinea ca mii de firme vor Split TVA. Realitatea il contrazice: S-au inscris 175 din sute de mii
Foto: Arhiva Ziare.com

Split TVA a intrat in vigoare la 1 octombrie, data de la care firmele pot decide, momentan inca optional, daca vor sa il aplice sau nu.

La inceputul lunii septembrie, ministrul de Finante Ionut Misa sustinea ca sunt mii de firme care vor sa aplice noul mecanism, fara sa spuna pe ce se bazeaza in afirmatiile sale. Si se pare ca datele sale nu au fost tocmai cele mai exacte.

La nivelul intregii tari, doar 175 de firme s-au inscris in mecanismul de plata defalcata a TVA, potrivit datelor oficiale obtinute de Profit.ro de la ANAF. Numarul total de firme active din Romania este de aproximativ 650.000, dar nu toate sunt platitoare de TVA.

Cele mai multe sunt din Bucuresti (44), acesta fiind urmat, la distanta mare, de Arad (11). Urmeaza Clujul, cu 9 firme care au optat pentru split TVA, Muresul si Timisul, cu cate 8, si Maramuresul, cu 7.

Sunt 2 judete cu cate 6 firme care au trecut la acest sistem, 3 judete cu 5 firme, 4 judete cu cate 4 firme. Cele mai multe judete au cate 2 firme, maximum 3 care au optat pentru acest tip de plata a TVA-ului.

Exista si 5 judete (Covasna, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Vaslui si Vrancea) cu firme complet neinteresate de acest mecanism de plata defalcata a TVA. Nicio firma din aceste judete nu s-a inscris in mecanismul deplata defalcata a TVA.

Noul sistem a fost dur criticat de mediul de afaceri, iar sondajele derulate in randul companiilor private au aratat ca acestea incearca sa amane pe cat posibil intrarea in sistem.

Sistemul este optional in intervalul 1 octombrie - 31 decembrie si ar trebui sa devina obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, daca nu vor fi introduse modificari in Parlament.

Senatorii din comisia de Buget-Finante au decis recent ca plata defalcata a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele aflate in relatii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind optional din 2018 si obligatoriu doar din 2019, daca se va dovedi functional.

Proiectul adoptat de senatorii din Comisia de Buget-Finante urmeaza sa fie dezbatut in plenul Senatului, apoi sa fie trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Citeste si:

#firme trecut split TVA, #firme judete split TVA, #split TVA obligatoriu, #TVA defalcat optional , #tva