Noul inamic al lui Victor Ponta - piata libera (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 02 Mai 2015, ora 13:05
11962 citiri
Noul inamic al lui Victor Ponta - piata libera (Opinii)

Dupa cum anticipam in urma cu cateva zile, Consiliul Concurentei nu prea are ce le face comerciantilor, daca acestia au majorat intr-adevar preturile, in perspectiva scaderii TVA la alimente.

Si motivul este simplu: Consiliul Concurentei sanctioneaza practici monopoliste, intelegeri, cartelizari, dar cat timp ele nu pot fi probate, nu exista nicio parghie sa iei la rost o companie pentru politica ei de preturi.

Victor Ponta ii ameninta pe comercianti cu suprataxari drept pedeapsa pentru aceste scumpiri: "Putem sa-i obligam pe toti cei ce activeaza pe piata sa respecte principiul competitivitatii prin masuri foarte clare si foarte dure (...) Avem masuri legislative pe care le putem lua, putem introduce taxe speciale. Vom pune niste taxe atat de mari incat tot ce castiga speculativ sa piarda pe partea cealalta", a amenintat el.

Mai lipseste doar sa se duca sa modifice cu mana proprie preturile de la raft, asa cum a facut Vladimir Putin in 2010 cand a scazut TVA la unele produse alimentare si piata nu a reactionat batand din calcaie.

Si daca dl Ponta se tine de cuvant si introduce mai stiu eu ce noua taxa draconica, cine o va plati de fapt? Va imaginati ca retailerii se vor smeri si vor suporta din profit noile biruri? Buna dimineata! Orice noua taxa, indiferent de motivul introducerii ei, va fi imediat introdusa in pret si va fi platita tot de cumparator. E simplu!

Victor Ponta ar trebui sa inteleaga, totusi, macar acum, cand aniverseaza 3 ani de guvernare, ca pretul nu-l mai controleaza nimeni si nimic altceva decat piata. Ca n-au aflat asta nici unii dintre liberali, de exemplu Nini Sapunaru, care propune nici mai mult nici mai putin decat un control al preturilor la alimente de catre Guvern, reprezinta o alta poveste, foarte trista, de altfel.

Asadar, dl Ponta trebuie sa inteleaga ca orice crestere a fiscalitatii va trage sigur preturile in sus, in schimb scaderea fiscalitatii va trage preturile in jos numai si numai daca piata o va impune.

Si in privinta alimentelor, se pare ca piata nu impune inca acest lucru, fiind vorba despre alimente de prima necesitate al caror preet, se pare, inca nu si-a atins pragul maxim de suportabilitate. Cand el va fi atins si consumul va incepe sa scada drastic, vor incepe sa scada si preturile.

Sau atunci cand o scadere de TVA va fi inclusa intr-un mix de politici inteligente care sa stimuleze comerciantul sa mearga pe calea deschisa de Guvern. Dar pentru asta trebuie sa socotesti de 7 ori inainte sa tai, sa ai viziune si, in primul rand, sa intelegi jocul regulile economiei.

Dar amenintarea lui Victor Ponta cu majorari de taxe ar putea avea si o bataie mai lunga, care sa anunte un viitor sumbru. Este clar ca, daca preturile nu vor scadea substantial, nu in raport cu valoarea la care vor ajunge dupa scumpirea de acum, ci in raport cu nivelul lor din momentul anuntarii scaderii de TVA, nu avem de ce sa ne asteptam la o crestere substantiala a consumului si fara ea gaura de la buget va ramane mare. Ea nu va putea fi compensata decat, ati ghicit!, prin noi taxe.

Oare exact pe acestea ni le anunta acum Victor Ponta, impachetate intr-o masura de pedepsire a comerciantilor? Eu tare ma tem ca da.

Dupa cum exista si varianta ca majorarile de preturi din ultima vreme sa fie exagerate, daca nu de-a dreptul inventii, pentru ca nu exista in acest moment o certificare oficiala a valului de scumpiri. O astfel de campanie de presa montata ar putea avea scopul de a muta esecul scaderii preturilor tot in ograda comerciantilor.

Una peste alta, asa dupa cum era de asteptat de la inceput, o masura in principiu foarte buna de reducere a fiscalitatii, gandita prost si solitara, ar putea rata exact efectele scontate, ba ar putea provoca efecte contrare, pe care Victor Ponta incearca sa le paseze altora.

Citeste si:
În cât timp va fi depășită inflația: ”Oamenii simt când merg la cumpărături sau la benzinărie”
În cât timp va fi depășită inflația: ”Oamenii simt când merg la cumpărături sau la benzinărie”
Inflaţia a revenit la niveluri care nu au mai fost înregistrate în multe ţări dezvoltate din anii '70 şi '80. Economiştii şi guvernatorii băncilor centrale care au participat la...
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Preşedintele Klaus Iohannis susţine marți, 5 iulie, o conferință de presă începând cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni, conform unui comunicat al Administrației Prezidențială. Aceasta...