Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opozitia incearca din nou sa treaca Legea TVA-ului de 5% la alimentele de baza

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 12:36
2423 citiri
Opozitia incearca din nou sa treaca Legea TVA-ului de 5% la alimentele de baza
Foto: ArhivaFoto.ro

Senatorii au votat Legea potrivit careia taxa pe valoarea adaugata la alimentele de baza va fi de 5 la suta.

Acest proiect de lege a starnit un adevarat scandal la sfarsitul anului trecut, dupa ce a fost votat "din greseala" de deputati, Camera avand vot decizional.

Presedintele Traian Basescu a retrimis legea spre reexaminare, insa senatorii Opozitiei au respins cererea sefului statului, profitand de faptul ca reprezentantii Puterii nu erau in sala de plen, arata Realitatea Tv.

Daca legea trece din nou de Camera, presedintele Basescu este obligat sa o promulge.

Cererea de reexaminare a fost respinsa si de Comisia de buget a Senatului, care a recomandat mentinerea in vigoare a legii. In urma acestui raport negativ, 53 de senatori au votat "pentru", 46 "impotriva", existand si o abtinere.

Initial, legea a fost adoptata in Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010, deputatii PD-L invocand o eroare de comunicare ce a condus la votul lor favorabil.

Ulterior, Traian Basescu a cerut Senatul reexaminarea legii, el motivand ca, in contextul economic actual, aplicarea unei TVA de 5 la suta pentru produsele alimentare de baza - paine, carne proaspata, lapte de consum, ulei vegetal, zahar si produse expandate din cereale - ar conduce la diminuarea semnificativa a incasarilor la bugetul de stat si, implicit, la majorarea deficitului bugetar.

"Concomitent cu efectele economice negative precizate mai sus, tinand cont si de recenta majorare a T.V.A. la 24%, o noua modificare a valorii T.V.A. va duce la lipsa de predictibilitate fiscala si legislativa, cresterea costului administrarii sistemelor operatorilor economici, ceea ce conduce mai departe, in mod direct, la scaderea increderii investitorilor si la scaderea rating-ului de tara, alaturi de pierderea credibilitatii in fata organismelor internationale in fata carora ne-am asumat angajamente economice", se arata in cererea de reexaminare formulata de seful statului.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#TVA alimente baza, #TVA alimente 5 procente , #tva