Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, a depus, marti, la Camera Deputatilor, un amendament la Codul Fiscal care vizeaza reducerea TVA la 5% pentru carti, manuale scolare, reviste, ziare, bilete pentru accesul in castele, muzee, case memoriale, monumente istorice si cinematografe.
De asemenea, amendamentul depus vizeaza reducerea TVA la 5% pentru monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive si cinematografe.
"Avand spatiul fiscal necesar, am considerat ca este posibila extinderea masurii reducerii TVA la 5% si pentru alte categorii de bunuri si servicii culturale, nu doar pentru carti, asa cum am anuntat initial.
Imi doresc ca prin reducerea preturilor nu doar la carti, ci si la biletele de acces la monumente si muzee, sa contribui la democratizarea accesului la cultura, prohibit pentru multi din motive economice.
Sper ca interesul pentru participarea la evenimentele culturale sa creasca, sa asiguram astfel in special tinerei generatii o deschidere mai mare catre o cultura de calitate", a transmis ministrul Ionut Vulpescu.
Pe 24 aprilie, Ministerul Culturii (MC) a anuntat ca, in urma unor discutii cu premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pe de o parte, si ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, de cealalta parte, s-a stabilit ca TVA la carti sa fie redusa la 5%.
Totodata, pe 29 aprilie, premierul Victor Ponta a spus, in sedinta de Guvern, ca taxa pe valoarea adaugata poate fi redusa si pentru biletele la spectacole, complementar masurii de diminuare a TVA la carti.
Cand ar urma sa intre in vigoare
Masura scaderii TVA de la 9% la 5% ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016, odata cu noul Cod Fiscal, care prevede, printre altele, reducerea TVA generala la 20%, dar si alte masuri de relaxare fiscala.
Reducerea TVA la carte de la 9% la 5% nu constituie o pierdere palpabila pentru buget si ajuta, totodata, editurile sa sustina un pret de vanzare accesibil, se arata in comunicatul citat.
Pe 25 martie, proiectul de lege privind noul Cod Fiscal a fost aprobat de Guvern si a fost transmis Senatului. In prezent, acesta se afla in dezbatere in comisiile de specialitate ale forului legislativ, urmand sa fie supus votului senatorilor si trimis Camerei Deputatilor.