PD-L creste miza: TVA sub 19% pentru relansarea economiei

Luni, 12 Iulie 2010, ora 15:16
3404 citiri
PD-L creste miza: TVA sub 19% pentru relansarea economiei

Nici nu au trecut doua saptamani de la decizia Guvernului de a mari taxa pe valoare adaugata, ca se vorbeste deja de scaderea ei la valoarea initiala.

Primul care a dat glas acestei premise a fost chiar presedintele Traian Basescu, insa PD-L merge si mai departe si spune ca TVA ar putea scadea chiar mai jos de 19%, ca masura de relansare a economiei.

"Decizia trebuie luata dupa ce se fac anumite calcule, anumite simulari, astfel incat sa vedem unde putem sa ne cifram cu TVA-ul. Sa nu discutam chiar mai putin de 19%, un TVA care sa relanseze economia romaneasca. Depinde totul de venituri si de modul in care stim sa diminuam cheltuielile, pentru ca este grav ca 80% din PIB sa se duca inapoi in zona cheltuielilor de natura bugetara", a sustinut, la Realitatea Fm, deputatul PD-L Petru Calian.

TVA ar putea scadea la loc - e bine sau e rau?

Ne va pasui FMI sa crestem deficitul pe motiv de inundatii?

Intrebat cu ce ar putea fi inlocuita majorarea TVA, deputatul PD-L a spus ca s-ar putea apela chiar la o cresere a tintei de deficit, avand in vedere si inundatiile cu care s-a confruntat Romania si care au afectat si economia.

Basescu vrea scaderea TVA si impozitarea pensiilor cu 16%

"In primul rand trebuie sa vedem daca crestem deficitul bugetar, pentru ca este si asta o varianta. Exista si aceasta posibilitate a cresterii deficitului bugetar, mai ales ca asupra tarii noastre s-au abatut si aceste nenorociri, ma refer la calamitatile naturale", a mai spus Calian.

El sustine ca principala problema a tarii este evaziunea fiscala, iar cresterea TVA-ului nu a facut decat sa accentueze acest fenomen si, totodata, sa-i impovareze si mai mult pe cei cinstiti.

"Zona cea mai vulnerabila care ne vitregeste de venituri consistente este zona evaziunii fiscale. Prin majorarea TVA nu am facut altceva decat sa impovaram suplimentar toti acei buni platnici", a mai spus Petru Calian.

Boc: Vom scadea TVA-ul, daca gasim alternativa

TVA nu va scadea inainte de 1 ianuarie 2011

Calian a spus, insa, ca reducerea TVA nu ar putea fi facuta mai devreme de inceputul anului viitor.

"Nu ne putem juca in fiecare zi nici cu TVA. Mii de firme din Romania au fost obligate sa-si refiscalizeze casele de marcat, ori daca tot la 2-3 luni marim tva-ul, modificam taxele... In opinia mea nu cred ca putem sa discutam de o reducere a TVA mai devreme de 1 ianuarie 2011", a spus Calian.

Ideea a fost sustinuta si de colega sa de partid Sulfina Barbu: "Cand discutam de revenirea la TVA de 19% trebuie sa vedem deciziile pe care le luam de la 1 ianuarie 2011. De atunci trebuie sa vedem politica fiscala, dupa o dezbatere publica serioasa, dupa consultarea mediului de afaceri si a partenerilor sociali, pentru ca pe 2011 sa nu intervina niciun fel de modificari pe fiscalitate in Romania. (...)

Pana atunci, mergem in acest cadru pentru ca asa s-a convenit si cu Fondul Monetar International si cu ceilalti parteneri internationali", a declarat Sulfina Barbu luni, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit Sulfinei Barbu, PD-L pregateste insa un nou set de masuri pentru a "pune ordine in fiscalitate" si ca se spera ca aceste masuri sa intre in vigoare de la 1 sau 15 septembrie, in functie de cat dureaza procedurile.

"Va fi un set de masuri care va intra in vigoare de la 1 septembrie sau 15 sept, dar sunt si masuri care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie. Noi dorim ca cele care vin cu adevarat in sprijinul mediului de afaceri sa intre in vigoare de la 1 septembrie", a declarat Sulfina Barbu, adaugand ca una dintre aceste masuri care au fost discutate a fost eliminarea impozitului minim.

Alexandra Sandru, Livia Stroe

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#TVA mica relansare economie, #Petru Calian TVA PDL, #Traian Basescu reducere TVA , #tva