Pensionarii romani, victime sigure ale masurilor de austeritate

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 12:09
2554 citiri
Pensionarii romani, victime sigure ale masurilor de austeritate
Foto: Arhiva

Pensionarii romani au rasuflat usurati cateva ore saptamana trecuta cand Curtea Constitutionala a decis ca Guvernul nu se poate atinge de dreptul lor castigat printr-o viata de munca.

Aveau sa afle in scurt timp, insa, ca indiferent ce masuri se iau, din acel punct pentru ei nu o sa fie in niciun caz mai bine, ba chiar din ce in ce mai rau.

Si asta pentru ca intreg sistemul romanesc nu e altceva decat un mare cerc vicios. Pensiile sunt platite din ce se strange la bugetul de stat din contributiile celor care muncesc. Cum prea putini sunt angajati fata de pensionari, statul trebuie sa puna din vistierie diferenta si astfel se creeaza deficitul, care se adanceste tot mai mult de la o zi la alta.

Acum, cand salariile bugetarilor vor fi cu 25% mai mici, iar numarul somerilor creste pe zi ce trece, contributiile la sistemul de pensii se vor diminua, deci, in loc sa se micsoreze, deficitul se va mari.

Pe langa asta, atat pensionarii, cat si bugetarii si intreaga populatie se va confrunta si cu mariri de taxe si impozite. Munca la negru va deveni o practica tot mai uzuala, evaziunea va creste, banii care vor ajunge la stat, desi aparent sunt mai multi, este foarte posibil sa fie la fel sau chiar mai putini decat in prezent.

Si atunci ne punem intrebarea "ar fi fost mai bine ca pensionarii sa accepte resemnati taierea pensiilor cu 15%"? Parerile sunt impartite.

Serbanescu: CCR a complicat problema

Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat, pentru Ziare.com, ca este evident ca decizia Curtii Constitutionale Romane in legatura cu scaderea pensiilor a complicat lucrurile. Mai mult, el e de parere ca pensionarii ar fi fost mai avantajati de scaderea cu 15% decat de actualele masuri impuse de Guvern.

"Erau mult mai avanajati de scaderea cu 15%, pentru ca asa, trebuie sa fim realisti, ii paste si impozitarea tuturor pensiilor, ceea ce ii va afecta clar pe cei mici. Pentru ca majorarea TVA nu rezolva problema deficitului de pensii care, din contra, va creste.

Andreea Paul Vass: Sistemul actual de pensii va secatui in circa 30 de ani

Trebuie sa fie foarte clar ca decizia CCR a complicat problemele. A oprit taierea platilor pentru pensii, dar nu a oprit taierea sursei pentru pensii. Salariile finanteaza pensiile, deci, in masura in care s-a dat drumul la taierea salariilor, va scadea alimentarea fondului de pensii, care va complica problema platii pensiilor", a declarat Serbanescu.

El a aratat ca solutia la care se va ajunge din nou, intr-un final, va fi tot reducerea pensiilor, pentru ca alta sansa nu exista pentru ca deficitul sa poata fi acoperit.

"Pensiile trebuie platite din ce se strange la pensii, nu din TVA. Cresterea TVA-ului e o solutie pasagera, nu pentru ea in sine, ci pentru rezolvarea problemelor din sistemul de pensii. De fapt nu e o solutie, nu exclude adoptarea unor solutii reale pentru a lichida problemele astea, si astea sunt reducerea pensiilor, pentru ca alta solutie nu exista", a mai spus Ilie Serbanescu.

Daianu: Intr-o perioada atat de nenorocita nu ai solutie perfecta

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu susine ca masurile de austeritate nu puteau fi evitate de Romania si ca, orice solutie ar fi adoptat Guvernul, intotdeauna cineva ar fi suferit mai mult, pentru ca "intr-o perioada atat de nenorocita nu ai solutie perfecta".

"In primul rand Romania nu avea cum sa evite masuri de austeritate, cine crede ca putem adopta masuri active care sa contracareze efectele recesioniste ale masurilor de austeritate traieste pe alta lume. Romania, desi are o moneda deplin convertibila, ea este una de rezerva si Romania are si un deficit bugetar structural mare, deci nu puteam sa evitam austeritatea, austeritatea indusa de nevoia de a diminua deficitul bugetar pentru ca altfel nu am putea sa-l finantam.

CCR: Pensiile nu se reduc, salariile da. Vezi ce urmeaza

Asa stand lucrurile, conditiile recesioniste vor persista in 2010 si poate in 2011, cu semn de intrebare. Acum ce inseamna recesiunea? Recesiunea este indusa sau se mentine, inrucat aceste masuri de austeritate amputeaza puterea de cumparare a cetatenilor. Fiecare masura are avantajele si dezavantaje ei", ne-a declarat Daniel Daianu.

El a explicat care este dezavantajul cresterii TVA: "Cresterea TVA-ului are si un handicap. Sigur, ca se mizeaza ca va acoperi banii care ar fi venit din taierea pensiilor, insa exista un pulseu inflationist. Eu cred ca inflatia va fi intre 7,5 si 8%, daca va fi mai mica, cu atat mai bine, insa dobanzile nu vor merge in continuare in jos, sau cel putin o perioada de timp si staul roman are de rostogolit datoria publica pe termen scurt in 2010.

Si cresterea TVA-ului cu efecte in ceea ce priveste inflatia, mersul dobanzilor s-ar putea sa accentueze costul, adica sa mareasca costul rostogolirii datoriei publice pe termen scurt. asta e unul dintre efectele nedorite, dar asta este! Intr-o perioada atat de nenorocita nu ai solutie perfecta!", a mai declarat fostul ministru de Finante.

Viorel Copil: Mai bine taxe majorate decat minus 15% din pensii

Pensionarii sunt multumiti cu noile masuri si spun ca oricat ar creste pretul alimentelor de baza si al utilitatilor, tot nu se va ajunge la nivelul la care ar fi ajuns cu -15% din pensii.

"Am vazut ca din nou se incearca culpabilizarea pensionarilor. Nu se poate sa spui ca din cauza pensionarilor s-a facut cutare sau pensionarii au determinat cresterea TVA-ului. Nu e admisibil sa spui asa ceva! Guvernul a facut cea mai mare prostie din viata sa atunci cand s-a agatat de pensii.

Mai ales ca se stia ca pensia este un drept contractual intre om si tara din momentul in care eu am platit prima cotizatie pentru asigurari sociale. Nu e admisibil sa iei din dreptul lui. Nu pensionarii sunt vinovati, asta se incearca din nou, culpabilizarea pensionarilor", a declarat, pentru Ziare.com, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, Viorel Copil.

Tanasescu (FMI) avertizeaza ca banii din majorarea TVA se vor duce tot in pensii

Intrebat daca ar fi fost mai bine pentru pensionari sa ramana cu taierea de 15%, Viorel Copil a spus ca nu.

"Orice calcul am face, nu (ar fi mai bine, n.red.)... Sa iei pensionarului 15% inseamna 15% suma efectiva din pensia pe care o are. Crescand TVA-ul, ea se disipeaza, suma aceasta, pe toate. Painea o s-o platesti cu 10 bani mai mult, un castravete cu 7 bani mai mult, dar nu se ajunge la 15% din suma absoluta din pensie.

Toate cresterile acestea, ca vor urma si altele care vor creste - si pretul la gaz, curentul electric, apa, toate vor creste -, dar nu-i va afecta pe pensionari cresterea TVA-ului in masura in care i-ar fi afectat daca li s-ar fi luat 15% din pensie", a mai spus presedintele FNSPR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#pensionari majorare TVA, #scadere pensii majorare TVA, #taxe impozite pensii salarii , #tva