Ponta cere FMI sa-l lase sa faca un experiment cu TVA mic la paine

Luni, 25 Martie 2013, ora 18:39
2053 citiri
Ponta cere FMI sa-l lase sa faca un experiment cu TVA mic la paine

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, propunere discutata dar inca neaprobata de FMI, va necesita provizioane de 120 de milioane de lei pentru semestrul al doilea.

"Pentru paine, strict contabil, de la 24% la 9%, sunt 220-250 milioane de lei pe care sa-i provizionam din alta parte, pe an. E vorba de 120 de milioane de lei pe care ii provizionam pe semestrul doi, ca si cand i-am pierde", a spus Ponta.

El a precizat ca Guvernul nu are inca acordul FMI pentru reducerea TVA pentru unele alimente, aratand ca aceasta idee reprezinta un obiectiv politic care ar putea fi aplicat mai intai doar pentru paine.

"Ideea e urmatoarea: nu avem acordul FMI. Avem o propunere pe care am discutat-o cu cei de la FMI. Lucrurile stau in felul urmator: ideea noastra de a reduce TVA la 9% pentru o serie de alimente este un obiectiv politic si economic pe care il asumam si la care nu am renuntat.

Cei de la FMI au spus: 'O sa aveti o mare scadere a incasarilor din TVA'. Contabil vorbind, au calculat si au zis 'O sa aveti o pierdere'. Impreuna cu domnul Daniel Constantin si cu cei doi ministri, domnul Chitoiu si domnul Voinea, ne-am hotarat sa propunem si vom discuta la urmatoarea intalnire cu cei de la FMI. Deci, nu avem inca acordul lor", a spus Ponta.

Premierul a aratat ca, mai intai, se va face un test pentru un singur produs, respectiv pentru paine, pentru semestrul al doilea.

"Daca la 31 decembrie 2013 tragem linie si vedem ca a avut dreptate FMI care spune 'Ati redus TVA si aveti bani mai putini', inseamna ca proiectul nostru nu e corect. Daca la 31 decembrie se va arata ca noi am avut dreptate si un TVA de 9% duce in realitate la incasari mai mari, pentru ca de fapt fiscalizam ceea ce e nefiscalizat, asta e un argument valid de a extinde acest sistem si la alte produse, la carne de exemplu, la lapte", a spus Ponta.

Premierul a aratat ca daca producatorii de paine, vazand ca au TVA mai mica, vor emite facturi si daca cetateanul va cere bon cand cumpara paine, inseamna ca proiectul va fi unul de succes, iar din 2014 se va putea trece si la diminuarea TVA pentru alte categorii de alimente.

"Daca se va dovedi ca, de fapt, nici cu 9% nu vor oamenii din domeniu sa emita facturi si sa combatem evaziunea, va fi o mare dezamagire si pentru mine si pentru Daniel Constantin si pentru toti cei care credem in proiectul asta", a mai spus Ponta.

Seful Guvernului a precizat, dupa vizita delegatiei Fondului de la inceputul anului, ca va discuta despre proiectul-pilot de reducere a TVA la paine la urmatoarea intalnire, programata la finalul lunii mai.

Citeste si:
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 20 ianuarie, că prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic ar trebui să se producă cât mai curând. Acesta a vorbit și despre...
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion, vicepreședinte al USR, consideră că este necesară convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a discuta situaţia de...