PwC: Romania va deveni singurul stat UE in care devine obligatoriu sistemul split TVA

Marti, 08 August 2017, ora 11:41
6735 citiri
PwC: Romania va deveni singurul stat UE in care devine obligatoriu sistemul split TVA
Foto: Arhiva Ziare.com

Mecanismul platilor defalcate de TVA continua sa provoace ingrijorare in mediul de afaceri.

Dupa USR si reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), care sustin ca introducerea obligatiei de a avea un cont separat pentru TVA va bloca economia si va genera dificultati de cash-flow majore, si PwC Romania lanseaza un avertisment legat de aceasta masura a Guvernului, sustinand ca Romania ar deveni singurul stat membru al Uniunii Europene ce aplica cu caracter obligatoriu si general acest sistem.

"Noul sistem privind plata defalcata a TVA va genera dificultati de cash-flow majore la nivelul companiilor, costuri suplimentare si sarcini aditionale pentru contribuabili legate de adaptarea sistemelor IT si a programelor de contabilitate, gestionarea platilor, precum si cu modificarea procedurilor interne de lucru.

De asemenea, companiile vor suporta costuri aditionale cu comisioanele bancare generate de cresterea semnificativa a tranzactiilor bancare si cu eventualele sanctiuni impuse in cazul unor erori sau intarzieri de implementare.

Am dori sa atragem atentia asupra consecintelor atrase de implementarea sistemului, atat la nivelul contribuabililor ce vor avea dificultati operationale in vederea implementarii sistemului intr-un termen extrem de scurt, precum si la nivelul ANAF care va avea sarcini suplimentare cu privire la aprobarea solicitarilor de transfer a unor sume din contul de TVA in contul curent", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania si Europa de Sud Est.

Cum va fucntiona sistemul

PwC Romania arata modul in care va functia noul sistem: la momentul efectuarii unei livrari de bunuri/prestari de servicii, furnizorul va avea obligatia de a comunica beneficiarului un cont dedicat de TVA (deschis la unitati ale trezoreriei statului sau la institutii de credit), urmand ca beneficiarul sa efectueze plata contravalorii TVA in contul de TVA al furnizorului, fiecare factura avand, in acest sens, doua plati aferente, una pentru TVA, respectiv, una pentru baza impozabila.

"Sumele incasate in contul de TVA pot fi folosite de catre contribuabili doar pentru a achita la randul lor TVA datorata catre furnizorii acestora sau catre bugetul de stat la termenele stabilite de lege.

In cazul incasarilor in numerar, cu cardul sau prin substitute de numerar, contribuabilul va avea obligatia virarii in contul de TVA propriu a sumelor de TVA aferente in termen de maxim 3 zile lucratoare de la incasare.

Sumele din contul de TVA pot fi transferate catre un cont curent al titularului numai cu aprobarea prealabila a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), procedura si conditiile de aprobare urmand a fi publicate", adauga PwC Romania.

Compania precizeaza ca sustine necesitatea implementarii unor masuri de crestere a gradului de colectare a TVA la bugetul de stat si combatere a evaziunii fiscale, insa astfel de masuri trebuie sa fie intotdeauna proportionale cu scopul urmarit si documentate prin studii de impact.

"O asemenea masura nu a fost implementata in niciun alt stat membru al Uniunii Europene, un sistem similar fiind propus spre implementare doar optional in Polonia si numai pentru anumite sectoare specifice din economie unde riscul evaziunii fiscale este ridicat in Italia, care a obtinut si o derogare in acest sens", a conchis Mihaela Mitroi.

Luni si Uniunea Salvati Romania a avertizat ca Guvernul Tudose va bloca economia Romaniei prin introducerea obligatiei de a avea un cont separat pentru TVA.

De asemenea, si reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) au reactinat imediat, precizat ca acest sistem va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti si blocaje operationale semnificative pentru toate partile implicate.

Amintim ca autoritatile vor sa introduca mecanismul platilor defalcate de TVA, urmarindu-se cresterea nivelului de conformare voluntara a persoanelor impozabile, potrivit unui proiect de hotarare publicat, saptamana trecuta, pe site-ul Ministerului Finantelor.

A.G.

Eveniment Quarterly Report

Angajații ale căror salarii scad după aplicarea măsurilor de austeritate. ”Marea reformă” afectează milioane de români
Angajații ale căror salarii scad după aplicarea măsurilor de austeritate. ”Marea reformă” afectează milioane de români
Măsurile Guvernului vor afecta anumite categorii de angajați. Milioane de salariați ar putea fi afectați. În primul rând, IT-știi care câștigă peste 10.000 de lei vor plăti un impozit...
Comisia Europeană prezintă pe site-ul oficial doar 7 proiecte finanțate în România prin PNRR. Care sunt acestea
Comisia Europeană prezintă pe site-ul oficial doar 7 proiecte finanțate în România prin PNRR. Care sunt acestea
Comisia Europeană a publicat pagini de internet actualizate pentru fiecare țară ce a aplicat pentru fonduri de redresare și reziliență. În cazul României, Comisia Europeană prezintă 7...
#plata defalcata TVA, #Romania plata defalcata TVA, #avertisment plata defalcata TVA , #tva