Reducerea TVA a scazut pretul painii, in medie, cu 6%. Painea s-a ieftinit mai mult la marii producatori (Video)

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 00:04
2930 citiri
Reducerea TVA a scazut pretul painii, in medie, cu 6%. Painea s-a ieftinit mai mult la marii producatori (Video)

Reducerea TVA la 9% pentru panificatie a avut ca efect scaderea cu circa 6% a pretului de vanzare a painii la raft, jumatate din diferenta de pret rezultata la un TVA de 24%, astfel ca incasarile la producatori si in zona de retail au crescut, reiese din datele Consiliului Concurentei.

"Idealul (reducerea pretului la paine dupa reducerea TVA de la 24% la 9%, n.red.) ar fi fost de 12%. Ceea ce vedem este o reducere undeva pe la jumatate sau un pic peste jumatate, ceea ce inseamna ca o parte din reducere se duce la consumator, o parte se duce la agentul economic. Este cam ceea ce ne asteptam sa fie din punct de vedere economic. Astfel, o parte din socul pozitiv se duce la consumator, o parte se duce la producator", a declarat agentiei Bodgan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Institutia de concurenta a urmarit evolutia pretului la paine in prima saptamana dupa reducerea TVA de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.

"La prima vedere lucrurile sunt cam cum ne asteptam. Avem regiuni unde reducerea de 12% se duce total in pret, adica la consumatori, dar trebuie sa continuam analiza pe marile magazine, pe micile magazine. Semnalele sunt destul de bune. Este un semn bun ca piata functioneaza, ca nu ne-am trezit in situatia de care ne era frica, ca nu scad preturile deloc. Este bine ca vedem un comportament cam cum spune teoria economica", a adaugat Chiritoiu.

Din anunturile publice, se vede clar ca primii care au redus pretul painii au fost marii producatori si marile lanturi comerciale. Acestia - Vel Pitar, Carrefour etc - au anuntat o reflectare integrala a reducerii TVA in pretul painii.

Anumite sortimente de paine au devenit astfel mult mai accesibile populatiei.

Painea speciala, mai accesibila populatiei dupa reducerea TVA

Este posibila reducerea TVA si la alte produse?

Intrebat daca in aceste conditii s-ar impune reducerea TVA si la alte categorii de alimente, el a aratat ca aceasta este decizia Guvernului, in functie de resursele financiare.

"Faptul ca piata functioneaza este partea buna, dar trebuie sa ne uitam si la consecintele privind veniturile Guvernului, care banuiesc eu nu arata grozav. Nu-i treaba mea cum merge colectarea veniturilor la buget, dar lucrurile nu par sa fie foarte bune. Daca resursele fnanciare vor fi destul de limitate, daca as lucra la Guvern m-as gandi de unde este mai bine sa reduc, daca e cazul sa reduc, CAS, TVA sau impozitul pe venit sau profit.

Ei par sa fi decis sa reduca contributiile sociale, care sunt mari fata de alte tari si afecteaza atractivitatea pentru investitii, disponibilitatea de a crea locuri de munca, de a scoate la lumina locuri de munca. Sunt argumente care indica faptul ca este mai tentant sa reduci CAS", a afirmat Chiritoiu.

Premierul Victor Ponta a anuntat la cateva zile de la data intrarii in vigoare a masurii privind reducerea TVA in panificatie ca circa 75-80% dintre companiile de panificatie au redus pretul painii, cu 15%, micii producatori in general au mentinut preturile, iar zece firme au scumpit produsele.

Din anunturile oficiale, s-a vazut clar ca marii producatori si marile lanturi comerciale sunt cele care au reflectat integral reducerea TVA in pretul painii.

Ponta i-a cerut totodata ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa anunte public ce firme au crescut preturile.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...