Ziare.com

Reducerea TVA la alimente si inflatia mascata: Atentie la inflatia post-electorala

Joi, 28 Mai 2015, ora 07:21

   

Reducerea TVA la alimente si inflatia mascata: Atentie la inflatia post-electorala
Potrivit unei analize a Ministerului Finantelor, scaderea preturilor de consum la produsele de panificatie in perioada septembrie 2013 - iunie 2014 a fost de 10,4%.

Aceasta diminuare a insemnat o transmisie in proportie de 86% a masurii de reducere a TVA in ieftinirea produselor de panificatie. Adica un beneficiu care a revenit in proportie de sase septimi consumatorilor si o septime producatorilor si comerciantilor.

Efectele asteptate la masura pe toate alimentele

Reamintim ca, din motive de matematica elementara, cele 15 procente in minus aplicate pe valoarea adaugata echivaleaza cu doar 12,1% la nivelul pretului de vanzare. Ceea ce ar constitui atat reducerea maxim posibila cat si cazul ideal, in care tot beneficiul din diminuarea taxarii ar fi transmis consumatorilor.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Cresterea productiei de faina, paine si alte produse de panificatie, consemnata oficial in perioada septembrie 2013 - iunie 2014, a fost de 16,7%. In conditiile in care consumul de asemenea produse declarat la Ancheta Bugetelor de Familie nu a crescut, a avut loc si o crestere a PIB prin efectul de scoatere la lumina a unei parti din economia neagra.

Scaderea veniturilor bugetului general consolidat, determinata de reducerea cotei de TVA de la 24% la 9% asupra livrarilor de faina, paine si specialitati de panificatie, in perioada septembrie 2013 - iunie 2014, a fost de 281,4 milioane lei. Adica foarte aproape de estimarea initiala, cifrata la 281,7 milioane lei, rezultand o mica incasare suplimentara de 0,3 milioane lei.

Citeste mai multe despre Reducerea TVA la alimente si inflatia mascata: Atentie la inflatia post-electorala pe Curs de guvernare
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1225 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor