Ziare.com

Reducerea TVA la carne: Patronatele cer FMI sa aprobe masura. Guvernul: Poate de la toamna!

Vineri, 23 Mai 2014, ora 08:51

   

Reducerea TVA la carne: Patronatele cer FMI sa aprobe masura. Guvernul: Poate de la toamna!
Patronatele din industria carnii cer reducerea TVA la carne la 5% intr-o scrisoare adresata Fondului Monetar International (FMI).

"Dorim ca, prin aceasta scrisoare adresata FMI si Guvernului Romaniei sa aducem in atentie volumul urias de produse si bani care scapa inregistrarilor fiscale ale statului roman. In cazul industriei carnii, vorbim de 450-500 de milioane de euro", a declarat Alexandru Jurconi, presedintele Federatiei Nationale ProAgro, potrivit Digi 24.

Desi FMI are programata urmatoarea vizita in Romania in luna iunie, Guvernul sustine ca aceasa masura nu se va numara printre subiectele de discutie.

"Nu vreau sa fac promisiuni fara acoperire, vreau doar sa spun ca, in septembrie, dupa ce avem impactul la un an pe produsele de panificatie, ne vedem cu toti producatorii din industria carnii si vedem care este calendarul real, ca dansii sa-si poate face si un bussines plan, sa stie foarte clar ce investitii fac", a declarat Ponta, conform Mediafax.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Producatorii sustin ca masura este importanta pentru ca va reduce evaziunea fiscala in acest sector, mai ales ca au crescut importurile de carne de porc fara acte dupa reducerea TVA in Ungaria.

Practic, produsele sunt achizitionate de la vecini la preturi mici, iar apoi sunt vandute in tara noastra la suprapret.

Ponta critica reducerea TVA: Liberalii se bazeaza pe faptul ca nu-i asculta nimeni

In consecinta, patronatele au venit cu o alta idee, pentru a combate acest fenomen: instalarea de GPS-uri pe tiruri, pentru ca transportul de marfuri sa fie monitorizat.

Reprezentantii industriei carnii spun ca, in urma reducerii TVA, pretul unui kilogram de carne va scadea de la 20 de lei la 17 lei. Totusi, ramane de vazut daca ieftinirea produselor va fi pe termen lung.

"Piata carnii e la fel ca piata cerealelor - este una fluctuanta, care tine de cea europeana", explica Alexandru Jurconi.

In 2013, pretul painii a scazut cu 15 procente dupa reducerea TVA la 9%, insa ieftinirea a durat doar o jumatate de an, sustine Digi 24.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 276 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor