Reducerea TVA la paine, primele efecte pozitive

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 13:48
4629 citiri
Reducerea TVA la paine, primele efecte pozitive

Reducerea TVA la paine, de la 24% la 9%, incepand cu data de 1 septembrie, a fost gandita ca o masura pentru combaterea evaziunii fiscale din domeniul panificatiei. Este o masura destinata producatorilor, pentru ca taxa pe valoarea adaugata este platita de acestia, iar decizia de a reduce pretul painii le apartine tot lor.

Marea majoritate a producatorilor si comerciantilor au decis sa scada pretul painii de la 1 septembrie, reducerile fiind cuprinse intre 15% si 25%, a declarat la inceputul lunii presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.

Painea s-a ieftinit si cu 25% dupa scaderea TVA - Rompan

Reducerea TVA la paine a avut ca efect scaderea preturilor in cazul a 71% dintre producatori si a 82% din comercianti, a afirmat si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a declarat ca a fost efectuat un studiu in acest sens, publicat in data de 4 septembrie. Prin intermediul acestui studiu, s-a realizat o comparatie intre preturile la paine practicate inainte de reducerea TVA (30 august) si preturile dupa reducerea TVA (2 septembrie).

Astfel, au fost culese date inainte de aplicarea reducerii TVA la paine, pe 30 august, si dupa aplicarea masurii fiscale, pe 2 septembrie.

Au fost culese date comparative in cazul a 772 de sortimente de paine in cazul producatorilor si 778 sortimente de paine in cazul comerciantilor. Au fost analizate sortimente de paine alba, neagra, franzela, graham, feliata, intreaga, mica, mare.

Studiul a fost realizat in urma verificarilor facute de Garda Financiara (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Ministerul Finantelor Publice).

Reprezentantii Garzii Financiare au mers in hypermarketuri si supermarketuri, dar si in unitati mici, magazine de panificatie, buticuri sau alte unitati de dimensiune redusa.

Verificarile s-au realizat in 36 de judete din cele 42 de unitati adminstrative (41 plus municipiul Bucuresti), la 304 operatori economici care comercializeaza si / sau produc sortimente de paine.

In urma acestor verificari, concluzia a fost ca majoritatea agentilor comerciali, atat producatori cat si comercianti, au scazut preturile la paine odata cu aplicarea masurii fiscale de la 1 septembrie.

Astfel, 71% dintre producatori au scazut preturile la paine, iar in cazul comerciantilor, acest procent este de 82%.

Marii producatori, dar si importante lanturi de hypermarketuri au anuntat reducerea preturilor la paine, in urma diminuarii TVA. VeL Pitar si Carrefour au fost printre primii care au anuntat reducerea preturilor, incepand cu 1 septembrie.

In ceea ce priveste ponderea scaderii pretului painii pe judete, pe primele locuri se afla Bihor, Caras Severin, Harghita, Iasi, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Hunedoara, Brasov, Gorj, Zalau si Covasna, unde preturile au fost diminuate in cazul a 80% - 90% din sortimentele verificate.

In judetele Cluj si Ialomita, preturile au scazut in cazul a mai putin de 30% din sortimentele de paine comercializate.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca sunt zece comercianti care au marit preturile si i-a cerut ministrului Agriculturii sa precizeze care sunt acestia.

Combaterea evaziunii fiscale, pe drumul catre materializare

Analistii si agricultorii au avertizat ca este foarte greu de luptat impotriva evaziunii fiscale, chiar in conditiile reducerii TVA. In domeniul panificatiei, evaziunea fiscala este de 70%, una dintre cele mai mari din intreaga economie.

Evaziunea fiscala poate fi redusa in contxtul derularii controalelor in mod constant in unitatile de panificatie, ceea ce s-a si intamplat luna aceasta.

Politistii au inceput sa deruleze actiuni ce au ca scop combaterea evaziunii in domeniul panificatiei. Astfel, in judetul Alba, in perioada 1 - 6 septembrie, au fost verificati mai multi producatori si comercianti: 55 de societati comerciale, 35 de persoane fizice si 114 mijloace de transport.

In urma acestora au fost descoperite noua infractiuni si au fost indisponibilizate 2.000 de kilograme de faina.

Au fost aplicate 49 de sanctiuni contraventionale in valoare de 29.180 de lei.

Si politistii din Capitala au derulat, marti, controale la aproximativ 30 de centre de panificatie din Capitala, analizand operatiunile in contabilitate si modalitatea de comercializare a produselor.

Daca aceste controale vor fi efectuate periodic, exista sanse ca evaziunea fiscala din domeniul panificatiei sa scada.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#reducere TVA paine, #consecinte reducere TVA paine, #scadere pret paine , #tva