Reducerea TVA la paine: Un document al MF arata ca nu poate fi aplicata, Chitoiu neaga cifrele (Video)

Duminica, 31 Martie 2013, ora 14:26
2891 citiri
Reducerea TVA la paine: Un document al MF arata ca nu poate fi aplicata, Chitoiu neaga cifrele (Video)

Un document redactat de Ministerul Finantelor, care a ajuns in presa, agita apele reducerii de TVA a paine promisa de premierul Victor Ponta.

Potrivit documentului, obtinut de Mediafax, reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ, iar pe termen scurt nu s-ar putea gasi resursele financiare pentru acoperirea pierderilor.

La scurt timp dupa publicarea informatiilor, ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a iesit si a declarat la TV ca nu recunoaste acest document si ca el nu a cerut o astfel de analiza.

Impactul reducerii TVA la paine

Identificarea altor surse de venit care sa compenseze sumele neincasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesara pentru a mentine echilibrul bugetar si tinta de deficit asumata cu institutiile financiare internationale, releva un document redactat saptamana trecuta de Ministerul Finantelor, citat de Mediafax.

Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la paine de la 24% la 9, iar din analiza a rezultat ca o astfel de masura ar genera un impact bugetar negativ in trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) in 2013, 671,7 milioane lei in 2014, 707 milioane lei in 2015 si 742,1 milioane lei in 2016, conform sursei citate.

Datele Finantelor, chiar si calculate pentru un an intreg, sunt mai mari decat cele prezentate incepand cu acest an de premierul Victor Ponta si de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care sustineau ca efortul bugetar pe sase luni din acest an se ridica la 200 milioane lei, respectiv la 100 milioane lei.

Ministerul Finantelor arata ca, teoretic, reducerea cotei de impozitare poate crea premisele diminuarii semnificative a evaziunii fiscale, cresterii bazei de impozitare si, implicit, compensarii acestui impact negativ direct printr-o crestere a gradului de colectare a TVA, pe termen scurt insa, pentru a putea mentine echilibrul bugetar si tinta de deficit asumata cu institutiile financiare internationale, este necesara identificarea altor surse de venit.

"In aceste conditii, consideram ca masura de reducere a cotei de TVA aplicabila livrarilor de paine la aceasta data nu poate fi implementata decat in situatia identificarii unei alte surse de venit care sa compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Avand in vedere impactul semnificativ negativ rezultat in urma analizei, coroborat cu constrangerile bugetare si acordurile cu institutiile financiare internationale, in prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensarii sumelor neincasate ca urmare a reducerii cotei de TVA", se arata in documentul citat.

Ministerul Finantelor mai arata ca aceasta problema ramane in atentie "in viitor".

Chitoiu neaga tot

La scurt timp dupa aparitia documentului in presa, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ca nu stie de acest document si a negat informatiile aparute.

"Nu stiu de unde provine documentul, nu stiu cine a facut calculele, cifra nu o recunosc. In momentul in care il vom pune in dezbatere publica va vom da toate detaliile. Ar putea fi o nota interna in Ministerul Finantelor, insa eu nu am cerut asa ceva", a precizat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, intr-o interventie telefonica, la Romania Tv.

De asemenea, el a precizat ca nu au putut implementa proiectul la inceputul anului, fiind vorba de o problema de oportunitate.

"Speram ca dupa imbunatatirea colectarii vom putea acoperi golul pe termen scurt. Decizia politica, pe care ne-am asumat-o, e reducerea TVA la 9% de la 1 iulie si va fi facuta doar dupa discutiile cu FMI, la urmatoarea vizita. Masurile pe care le vom lua, de imbunatatirea colectarii veniturilor, de reducere a evaziunii fiscale si prezentarea cifrelor pe primul semestru, astfel speram sa ii convingem pe cei de la FMI sa fie de acord cu proiectul", a explicat ministrul.

Reducerea TVA la paine, un proiect asumat de guvernarea USL

Proiectul de buget pentru acest an a fost construit de Guvern pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro, cu venituri de 46 miliarde euro si cheltuielile de 49 miliarde euro, rezultand o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB.

In luna mai a anului trecut, imediat dupa preluarea guvernarii, premierul Victor Ponta declara ca reducerea TVA la produsele agricole, in cadrul unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente este restituita producatorului care vinde in mod legal, va fi cuprinsa cel tarziu in bugetul pentru 2013, deoarece scade evaziunea, producatorii agricoli sunt sprijiniti, iar pe termen mediu si lung cresc incasarile la buget.

Si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustinea atunci ca proiectul bugetului pe 2013 va include cu siguranta o cota de TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata chiar din 2012.

Florin Georgescu, ministru al Finantelor, se rezuma la a afirma ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegerile din toamna anului 2012.

Subiectul nu a putut fi insa transat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), astfel ca masura nu a mai fost inclusa in proiectul de buget pentru acest an.

Premierul si ministrul Agriculturii au abordat insa in continuare aceasta tema, in discursurile publice, iar la 28 ianuarie seful Guvernului a afirmat ca Guvernul ar putea reduce TVA la 9% pentru paine de la 1 iulie 2013, pentru un interval de sase luni, ca un proiect-pilot in care sa se constate daca veniturile bugetare cresc astfel incat sa acopere deficitul "de 200 milioane lei" generat de aceasta masura.

Cateva zile mai tarziu, la 1 februarie, ministrul Agriculturii afirma ca reducerea TVA la 9% pentru paine este un angajament politic care ar putea fi aplicat in 2013, in conditia in care efortul bugetar pe sase luni este "de 100 milioane lei".

Potrivit premierului Ponta, reducerea TVA ar urma sa fie din nou discutata cu FMI la urmatoarea misiune la Bucuresti.

Ideea reducerii TVA pentru alimentele de baza este mai veche, sustinuta si de fostele guverne, dar nu a fost niciodata pusa in aplicare.

Adobe actualizează Acrobat și Reader cu inteligență artificială. Ce procese vor fi automatizate
Adobe actualizează Acrobat și Reader cu inteligență artificială. Ce procese vor fi automatizate
În urma integrării inteligenței artificiale în Premiere Pro, Adobe a anunțat pe 17 iunie actualizarea cu AI a Adobe Acrobat și Reader. În perioada 18 iunie – 28 iunie 2024, Adobe oferă...
Lovitură de teatru! Importurile europene de gaze din Rusia au depășit din nou livrările din SUA!
Lovitură de teatru! Importurile europene de gaze din Rusia au depășit din nou livrările din SUA!
Importurile de gaze ale Europei din Rusia au depășit livrările din SUA pentru prima dată în aproape doi ani în luna mai 2024. Inversarea evidențiază realitatea că reducerea în...
#Ministerul Finantelor reducere TVA paine, #reducere TVA paine , #tva
  1. Adobe actualizează Acrobat și Reader cu inteligență artificială. Ce procese vor fi automatizate
  2. Lovitură de teatru! Importurile europene de gaze din Rusia au depășit din nou livrările din SUA!
  3. Google Chrome lansează o funcție extrem de utilă, disponibilă pentru utilizatorii de Android
  4. Joburi de vară pentru studenți. În ce domeniu te poți angaja în vacanță
  5. Potopul scumpirilor de la 1 iulie: cât de mult vor crește prețurile la carburanți și la polițele RCA. Decizia, la mâna premierului Marcel Ciolacu
  6. Răspunsurile înfricoșătoare ale unui preot creat de AI. Ce „sfaturi” le dădea robotul credincioșilor
  7. A 17-a emisiune Fidelis – TradeVille
  8. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  9. Cum susțin fără să vrea majoritatea turiștilor eliminarea cash-ului plănuită de autorități
  10. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere