S-a scumpit TVA-ul. Traiasca taraba!

Joi, 01 Iulie 2010, ora 12:06
4678 citiri
S-a scumpit TVA-ul. Traiasca taraba!
Foto: Ziare.com

A doua zi dupa Marea Scumpire, in Tara lui V-am Ars. Pe strazi, tipenie. In magazine, tipenie. Doar in trafic simti ca orasul traieste. Sau moare, dupa caz, de plictiseala, la stop.

Pensionarii isi plimba sacosa, inainte sa inceapa soarele sa bata rau. Sunt nefericitii care n-au apucat sa isi faca provizii, inainte sa se scumpeasca toate. La coada la paine, fiecare pas inainte e terifiant. Ragazul pe care ti-l acorda o coada e de nepretuit.

In timp ce se misca la relanti, fiecare batran tine in pumn maruntisul si il mai numara odata, nu cumva sa-l traga in piept vreo vanzatoare zeloasa. Unii se razgandesc in ultimul moment, cumpara orice e mai ieftin.

"Cinci milioane pensie am, mama. Cei mai multi bani ii dau pe medicamente. Acuma se scumpeste (sic!) toate, nu stiu ce sa mai fac sa mai traiesc", spune tanti Elena, care si-a luat de ieri niste legume din piata si o jumatate de pui pentru ciorba, dar a uitat sa ia si paine. Se bucura ca inca n-au scumpit-o.

Fiecare are propria strategie de a fenta scumpirea: "Ca pensionar, n-am asa multe cheltuieli, ca imbracaminte folosesc ce am. Cumpar cantitati mai putine, ca sa pot sa ma ajung de la o pensie la alta", spune doamna Cristina.

Vasilescu: Preturile vor creste artificial, pe fondul cresterii TVA

Comerciantii nu prea au cum sa scumpeasca tot de pe o zi pe alta. "Pana nu se termina stocul asta, n-am cum sa scumpesc. Toata lumea stie asta. Multi vor sa faca smecherii, sa scumpeasca acum, dar noi nu facem asa. Tinem pana se termina stocul si pe urma...", spune si tanti Maria, de la mini-marketul de la colt.

Tanti Maria parca a citat, in alta limba, din consilierul lui Mugur Isarescu, Adrian Vasilescu, care spunea la televizor ca vom avea parte de un soc inflationist artificial. Tanti Maria nu stie, dar ar putea foarte bine sa se angajeze la BNR.

Politica monetara a BNR ramane prudenta pentru a limita efectele majorarii TVA

La supermarket, tot ce vrei, numai bani sa ai: cerealele preferate, tot 10,99 lei. Laptele, tot 3,60. Painea, 0,88: aici a fost mereu scumpa. Mai bine te duci "la colt".

Pe fiecare strada exista vesnicul magazin de la colt. De 1 iulie, la colt e ca dupa o noapte de razboi. "Am stat aseara pana la 3, n-am avut inchis decat o ora. Era coada la mine de zici ca dadeam gratis", spune Marcel, care inca n-a schimbat pretul, ca multi mici comercianti.

TVA de 24% a intrat in aplicare. Vezi la ce si cat vor creste preturile

La taxiuri, tot asa: pretul vechi, 1,39 lei pe kilometru. Te intrebi daca cel care are pret de 1.40 "s-a smecherit". Nici vorba. Omul se plange ca n-are comenzi. "Nu pot sa scad pretul, n-am de unde, ca nu-mi scot banii. Abia daca mai prind un client-doi, s-a chelit piata", spune un sofer.

Criza ii face pe romani sa renunte la naravuri

Soferii, fiecare dupa buget. Acum ca se simte criza, bugetele se fac mici, mici, de nu le mai vezi. "Cresterea TVA e o masura tembela. Cred ca agentii economici vor trece peste pragul asta, numai ca nu va avea efectul scontat la buget. Stimularea sectorului privat, al investitiilor in locuri de munca, ar fi adus mai multi bani la buget. Si controlul evaziunii fiscale, raspunderea penala pentru evaziunea fiscala, asa se aduceau mai multi bani", spune un sofer cu naduf, la pompa.

Politele RCA si Casco se scumpesc, desi nu au TVA

Daca il intrebi la ce renunta cand or veni si mai marile scumpiri, zice ca la naravuri.

"O sa cumpar produse mai ieftine, o sa ma las de tigari, o sa incerc sa nu mai merg asa mult cu masina. Nu o sa mai ies din casa asa des". Deci de aia nu era nici tipenie, a doua zi dupa scumpire - romanii nu mai ies din casa.

Altul spune ca vrea sa-si ia masina si sa ne lase pe noi, fraierii, sa stingem lumina. N-o stingem ca asa se spune, ci pentru ca e scumpa.

"Cresterea TVA? Am ajuns sa nu imi pese, ca deh, plec de acilea, sa putrezeasca cine o vrea aci. In caz ca nu stiai, benzina oricum se scumpea constant saptamanal si fara cresterea TVA, deci nu prea conteaza ca e de la TVA sau ca vor unii sa isi umple buzunarele", spune un sofer tinerel, somer de profesie.

Cresterea TVA: Haos general, vezi ce te asteapta!

Cu toate astea, soferul e sofer: nu renunta la masina, chiar de e scumpa. "Nu merg mereu cu masina, doar cand e prea cald sau frig si nu e zapada pe jos, sau cand ploua. Deci pentru mine nu e panica, oricum bag cam de 1-2 milioane pe luna. Dar sunt sigur ca o sa se scumpeasca si RATB-ul, Metrorexul si alte nebunii de-astea", adauga el.

La o reprezentanta de telefonie mobila, un om la a doua tinerete intra sa isi incarce cartela. "Va incarc, dar trebuie sa asteptati sa schimb pretul", spune tanarul din magazin, stanjenit. "Nu-i problema, astept. Plec maine cu sotia in Grecia si oricum trebuie sa incarc de cateva milioane. Daca trebuie, trebuie".

Vacanta, la romani, e sfanta. Nu o clintesc nici scumpirile. Si nici obiceiul de a socoti in leul cel vechi si batran.

TVA de 5% la alimentele de baza, au decis deputatii din Comisia de buget

Farmacistele, cate trei pe tura, aranjeaza cutiile cu minuni in rafturi si schimba de zor etichete. Multe boli, multe medicamente. Noi, romanii, suntem un popor tare bolnav.

De cumparat, tot o sa cumparam. Dar mai cu cap. Si mai de la taraba. Pentru ca toata lumea stie ce e aia piata si taraba. Dar ar putea foarte bine sa fie si "Tara Unde Nu Ne Pasa". Tara unde e scump, dar te targuiesti pana se ieftineste. Tara tarabagiilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scumpire TVA, #scumpire TVA taraba, #TVA taraba , #tva
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
STATUL JUPOAIE ROMANII DE BANI ! BANI PENTRU BASESCU ! SA AIBA CE SA TOACE IN CAZINOURILE DIN LAS VEGAS !