Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scade TVA la paine. Se ieftineste si painea?

Duminica, 04 August 2013, ora 11:58
2522 citiri
Scade TVA la paine. Se ieftineste si painea?
Foto: Infoo

Batalia de imagine declansata prin reducerea TVA la paine are toate sansele sa se transforme intr-un fiasco rasunator, in cazul cand omul de rand ar constata ca painea nu s-a ieftinit cu nimic, cand bugetul ar ajunge sa fluere ca de obicei tot a paguba si numai producatorul ar simti cum l-a ajutat Felix, sa-si umple teschereaua cu putina protectie sociala.

Painea se ieftineste doar teoretic

Sa le luam pe rand. Premierul se pare ca nu conteaza prea mult pe ieftinirea painii la raft si se lauda mai mult cu reducerea evaziunii fiscale, decat cu scaderea pretului.

Evaziunea este astazi de 80% in varianta pesimistilor si 70% in cea a optimistilor. In cazul cand evazionistii, care nu plateau TVA deloc, se vor apuca dintr-o data sa achite chiar si 9%, de unde ar putea ei scoate banii, decat numai de la client, scumpind painea? Daca n-o scumpesc, nu vor iesi la lumina si vor ramane in zona neagra, cel mult gri.

Cu cat mai multi dintre cei 80% sau 70% vor iesi de la umbra la suprafata, cu atat mai multe paini se vor scumpi la raft. Ceilalti 20% (respectiv 30%), care pana acum plateau un TVA de 24% vor plati numai 9%, deci cu 15 puncte procentuale mai putin. Teoretic, painea se ieftineste.

Practic insa pretul nu depinde nici de calculul populist al lui Ponta, nici de felul cum ne arunca praf in ochi neglijabilul PC, nici de giumbuslucurile politicianiste ale lui Felix, ci numai de jocul pietei libere.

Este evident ca, intr-o piata libera, non-evazionistii n-au interesul sa ieftineasca painea unilateral, cand colegii lor, fostii evazionisti, tocmai au scumpit-o, ca sa aiba de unde plati cei 9%. Mai bine o aduc si unii si altii la acelasi numitor, ca sa iasa cu totii la liman.

S-ar putea ca bugetul sa se aleaga cu praful de pe toba

Dar sa vedem si cu ce s-ar alege bugetul. Cei 20% (sau poate 30%) care plateau un TVA de 24%, redus acum la 9%, vor face o gaura in buget cat 15 puncte pocentuale. Gaura trebuie s-o umple fostii evazionisti care nu plateau nimic, iar acum platesc 9%.

Un calcul simplu aritmetic arata ca aportul lor valoric trebuie sa fie de 1,7 ori mai mare decat cel al tuturor non-evazionistilor din trecut (numai asa cele 9 puncte aparute in buget pot acoperi cele 15 disparute tot de acolo).

Cu alte cuvinte, daca valoric vorbind, acestia erau 20% din total, li se mai adauga 34% din acelasi total, ajungand la 54% platitori cinstiti. Astfel, numai ca sa iasa guvernul tandi e manti, nicidecum in avantaj, evazionistii trebuie sa scada de la 80% la 46% din total.

Daca insa cei corecti erau 30%, atunci bugetul iese tandi pe mandi, numai daca adaugam la valoarea lor o crestere de 51% (respectiv de 1,7 ori), ajungandu-se astfel la 81% platitori si 19% evazionisti.

Cum insa Guvernul si-a propus sa castige si bugetul ceva, evazionistii trebuie sa scada sub 19%. Daca Romania ar fi Suedia, ar fi posibil. Daca nu, nu.

Bonul si covrigul

Dar sa lasam cifrele deoparte si sa ne punem putin in pielea evazionistului. El este oricand la mana celor care il controleaza, iar acestia sunt la mana celor care le dau spaga. Logica spune ca, daca scade TVA, patronul n-are alta solutie, decat sa scada si el spaga, iar organul venit in control n-are alta solutie decat s-o accepte, conform acelei vorbe intelepte care spune ca putin este totdeauna mai mult decat nimic.

In plus, painea si produsele asimilate sunt mai greu de taxat decat orice alta marfa. Fireste, daca o cumperi la market, primesti bon. Dar daca o iei de la dugheana din colt, bonul e iluzoriu.

Si mai iluzoriu este sa-ti inchipui ca, atunci cand cuperi un covrig, iti va da cineva bon. Nu-ti va da nici atunci cand cumperi chifle, gogosi, placinte, batoane, cornulete, lipii sau chiar colaci pentru pomenire. Daca ceri bon, cand ai cumparat un colac, risti sa primesi replici ireproductibile, ca sa te saturi de TVA.

Sa fim seriosi. Din scaderea TVA nu par sa ramana castigati decat numai marii producatori, cei care vor plati mai putine taxe. Ei vor fi interesati insa sa mentina pe cat se poate pretul la paine, daca nu cumva sa-l mareasca, in urma scumpirii energiei, a accizelor la benzina si a altora in lant, stiind ca la cresterea preturilor nu exista alta regula mai precisa, decat cea a dominoului.

Fireste, aceasta mica dizertatie nu constituie decat o ipoteza, dar merita sa notam preturile tuturor sortimentelor de paine valabile acum, in iulie 2013. Daca la anul pe vemea asta vor fi mai mici, inseamna ca am gresit si sunt gata sa-mi cer scuze.

Dar daca vor fi mai mari, isi va cere oare scuze premierul, cel care se umfla in pene cum ca s-ar ocupa de paine, spre deosebire de presedinte, care s-ar ocupa de circ? N-ai ce-i face, asta-i premierul nostru: vede circul din ochiul altuia si nu observa balciul din ochiul sau.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#paine ieftinire, #paine reducere TVA, #Victor Ponta premier , #tva