Seful Consiliului pentru IMM-uri avertizeaza: Split TVA va duce la blocarea intregii economii

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 15:50
5180 citiri
Seful Consiliului pentru IMM-uri avertizeaza: Split TVA va duce la blocarea intregii economii
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Introducerea obligatiei ca toate firmele din Romania sa plateasca TVA intr-un cont separat va duce la blocarea intregii economii, intrucat ANAF nu are capacitatea tehnica sa gestioneze implementarea acestei masuri, a declarat, luni, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, intr-o conferinta de presa.

"Romania ar fi prima si singura tara unde acest lucru s-ar face in mod obligatoriu pentru toti operatorii economici. In Italia se aplica in mod voluntar pentru firmele care au contracte cu statul. In Polonia se discuta de trei ani si se gandesc sa o introduca voluntar de la 1 ianuarie 2018. In Marea Britanie se discuta tot de trei ani si se gandeste introducerea masurii doar pentru tranzactiile online, zona predispusa evaziunii fiscale", a aratat Jianu.

Potrivit acestuia, din pacate, Guvernul nu realizeaza analize de impact si teste IMM in mod real. In mod nejustificat si total eronat, se trece in nota de fundamentare a fiecarei masuri mentiunea ca nu exista niciun impact asupra mediului economic, or realitatea arata ca exista un mare impact.

"In opinia noastra, odata cu introducerea acestei masuri, economia se va bloca, pentru ca ganditi-va ca o cincime din banii pe care ii detine o firma vor fi blocati intr-un cont.

Daca ANAF nu performeaza in acest moment cu intreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gandi ca va performa cu peste 300.000 de intreprinzatori, pentru ca in ordonanta de urgenta exista obligativitatea ca ANAF sa controleze decontul de TVA in termen de cinci zile?!", a subliniat oficialul CNIPMMR.

El a sustinut ca este practic imposibila aplicarea acestei masuri.

"Ma gandesc in principal la intreprinderile mici din mediul rural. Exista obligativitatea in aceasta ordonanta ca ei sa depuna TVA-ul aferent operatiunilor economice in termen de trei zile intr-un cont. Ganditi-va la un chiosc de la tara, care vinde de 100 de lei, 19 lei din acei bani va trebui sa se duca sa-i depuna intr-un cont de TVA, in speranta ca in termen de cinci zile va veni cineva de la ANAF si-i va da voie sa faca decontul de TVA. Acest lucru este profund incorect, absurd si inaplicabil. Veti vedea ca aceasta masura va bloca economia", a adaugat Jianu.

La randul sau, secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a aratat ca ANAF nu are nici capacitatea tehnica de a implementa aceasta masura.

"Acum o luna si jumatate ANAF a fost blocat, inchis doua zile, nu a lucrat cu publicul, pentru ca a avut o plata in jur de 10.000 de facturi care a blocat sistemul. Chiar daca sunt oameni care vor sa munceasca, daca am un calculator care nu are cum sa faca treaba, nici eu nu pot s-o fac, nu functioneaza, nu merge.

In plus, trezoreria functioneaza doar de la ora 10:00 la 12:00 si acolo inca se fac socoteli pe fisa contabila, adica nu sunt informatizati aproape deloc", a aratat Rogojinaru.

Potrivit acestuia, exista la nivel national peste 300.000 de contribuabili care platesc TVA si fac pe parcursul unei zile in jur de un milion de facturi. Din acestia, peste jumatate sunt in Bucuresti.

"Deci, noi nu vorbim povesti pentru ca suntem Gica Contra, nici pe departe, dar aceasta masura este imposibil de realizat, ca si cand ne-ar pune cineva pe noi sa alergam suta de metri in 9,9 secunde", a exemplificat el.

Un sondaj realizat de CNIPMMR dat luni publicitatii arata ca 97,5% dintre respondenti nu sustin plata defalcata a TVA si tot o pondere de 97,5% considera ca aceasta modificare va avea efecte negative asupra activitatii firmei lor.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri in perioada 8 - 28 august au raspuns un numar de 818 firme, din care 54,1% sunt microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici, 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9% intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice.

La intrebarea "Ce efecte pozitive asupra activitatii dvs. considerati sa vor fi generate de plata defalcata a TVA?", 98,5% dintre respondenti au aratat faptul ca nu exista niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultati/efecte negative considerate de respondenti ca vor fi generate de plata defalcata a TVA, 97,5% au mentionat cresterea birocratiei, prin dublarea numarului de plati, masuri suplimentare de verificare si de management pentru TVA (obligatia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligatia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentand TVA aferenta achizitiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA si de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului si blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnica, avand in vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezulta din sondaj.

Intrebati daca au fost consultati/informati de catre autoritati privind modul de aplicare a platii defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenti au raspuns negativ, doar 8,1% mentionand ca au fost informati din alte surse, precum mass-media sau internet.

Citeste mai multe despre:

Soluția pentru rezolvarea problemelor IT globale emisă de CrowdStrike. DNSC a publicat instrucțiunile
Soluția pentru rezolvarea problemelor IT globale emisă de CrowdStrike. DNSC a publicat instrucțiunile
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat un set de instrucțiuni care ar putea duce la rezolvarea problemelor IT la nivel global de vineri, 19 iunie. Peste 1.4000 de...
Măsuri Guvernului împotriva crizei energetice. Ce se va întâmpla cu facturile românilor la curent
Măsuri Guvernului împotriva crizei energetice. Ce se va întâmpla cu facturile românilor la curent
Comandamentul pentru Energie reunit, vineri, 19 iulie, în şedinţă din cauza situaţiei generate de caniculă a luat mai multe decizii pentru perioada următoare, transmite Executivul. Astfel,...
#split TVA blocare economie, #plata defalcata TVA efecte , #tva
  1. Soluția pentru rezolvarea problemelor IT globale emisă de CrowdStrike. DNSC a publicat instrucțiunile
  2. Măsuri Guvernului împotriva crizei energetice. Ce se va întâmpla cu facturile românilor la curent
  3. Pana IT globală duce la improvizații în aeroporturile afectate. Cum s-a transformat panoul de informații despre zboruri
  4. Cine e de vină pentru mega-pana IT care afectează companii aeriene, bănci și alte instituții de stat. De la ce a pornit totul
  5. Românii se așteaptă să aibă mai mulți bani pentru alimente, sănătate și vacanțe. Câte persoane cred că vor avea un nivel de trai mai bun din acest an SONDAJ
  6. Minele de cărbune, „salvarea” României. "Securitatea energetică nu este negociabilă"
  7. Russell 2000, vedeta Wall Street – TradeVille
  8. Un penthouse nefinalizat din Cluj, scos la vânzare la un preț amețitor. A bătut toate recordurile pentru apartamentele de acest gen
  9. Gemini înlocuiește Google Assistant cu funcționalități avansate. Cum puteți activa AI-ul fără să deblocați telefonul
  10. Majoritatea consumatorilor nu vor să plătească mai mult pentru hardware cu capabilități AI