Senatul a adoptat Split TVA. Serban Nicolae: E foarte greu sa spunem acum daca masura e una buna sau una rea

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 12:23
18205 citiri
Senatul a adoptat Split TVA. Serban Nicolae: E foarte greu sa spunem acum daca masura e una buna sau una rea
Foto: Arhiva Hepta.ro

Plenul Senatului a adoptat, marti, cu 54 de voturi "pentru" si 45 de voturi "impotriva" legea de aprobare a ordonantei privind Split TVA, care in noua forma prevede ca masura de plata defalcata a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate in insolventa sau care inregistreaza intrazieri la plata acestei taxe.

De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru aceasta masura vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

In cadrul dezbaterilor generale din plenul Senatului, Opozitia a criticat in bloc masura de plata defalcata a TVA.

Senatorul PMP Traian Basescu a explicat ca actul normativ nu va rezolva problema evaziunii fiscale, deoarece evaziune nu fac firmele despre care se stie ca au datorii la TVA, ci o fac cele despre care nu se stie nimic.

Senatorul USR Nicoleta Dinu a facut apel la toti colegii, indiferent de partidul din care fac parte, sa voteze impotriva Split TVA.

"Ordonanta 23/2017 propune un experiment menit sa anuleze progresele si sa descalifice Romania ca destinatie pentru investitii viitoare. Marturisim ca am adoptat o pozitie pragmatica in cadrul comisiei de raport, incercand prin amendamentele dezbatute sa amelioram fondul unei legi cu efecte dezastruoase asupra economiei romanesti si sa diminuam astfel pe cat posibil un rau iminent.

Forma consolidata a proiectului de lege cu amendamentele admise ramane totusi neconvingatoare. Efectele pozitive in privinta colectarii TVA vor fi modeste in raport cu pierderile anticipate privind dezvoltarea viitoare a afacerilor", a declarat Nicoleta Dinu.

O pozitie dura a avut si senatorul PNL Florin Citu, care a avertizat ca firmele care au probleme vor fi practic bagate direct in faliment.

Senatorii UDMR au criticat si ei masura Split TVA si au anuntat ca voteaza impotriva.

PSD nu stie ce efecte va avea, dar spera ca totusi evaziunea va scadea

Social-democratii au aparat, insa, masura spunand ca ea va reduce evaziunea, chiar daca nu se stie inca daca ideea este una buna sau una rea.

"E foarte greu sa spunem la aceasta ora daca masura este una buna sau una rea, daca va avea efecte negative sau pozitive, pentru ca ea nu s-a mai aplicat. Si o varianta si cealalta sunt la nivel de speculatie. Speram sa intarim disciplina bugetara si resursele bugetare atrase la bugetul statului la momentul cand ele se datoreaza", a declarat liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae.

El a adaugat ca, daca pana acum s-ar fi luat masurile necesare si Romania nu ar fi pe ultimul loc la colectarea TVA declarat, poate nu ar fi fost nevoie de o astfel de masura.

"Dar, din pacate, acumulam an de an miliarde de euro TVA declarat si neincasat pe procedurile actuale", a mai spus el.

"Aceasta ordonanta era necesara pentru imbunatatirea si pentru sanatatea mediului de afaceri (...) Tot ceea ce se incearca este ca absolut toti factorii economici sa fie corecti pentru bugetul de stat. Atat se incearca (...) Este o masura de a inchide evaziunea fiscala", a spus, la randul sau, si senatorul PSD Nicolae Badalau.

Ce inseamna Split TVA, in varianta votata de Senat

Potrivit noilor reglementari adoptate de Comisia de Buget-Finante a Senatului, au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA (...) pentru incasarea si plata TVA si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA (...) pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una din urmatoarele situatii:

a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 1.500 lei in cazul contribuabililor mari, 1.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei in cazul contribuabililor mici si 100 de lei in cazul contribuabililor persoane fizice;

b) incepand cu 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA mai vechi de 30 de zile de la scadenta, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 1.500 lei in cazul contribuabililor mari, 1.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei in cazul contribuabililor mici si 100 de lei in cazul contribuabililor persoane fizice;

c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Cei care opteaza benevol pentru sistemul defalcat de plata a TVA pot renunta la acest mecanism la sfarsitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care a inceput sa li se aplice masura.

In schimb, companiile care intra sub incidenta legii privind plata defalcata a TVA, adica cele care au inregistrat intarzieri la plata taxei sau care au fost in insolventa, pot renunta la masura in termen de sase luni de la data in care nu se mai afla in situatia respectiva.

De asemenea, companiile care opteaza benevol pentru sistemul de plata deflacata a TVA beneficiaza de doua facilitati.

In primul rand, vor primi o reducere de 5% la plata impozitului pe profitul aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. In al doilea rand, le vor fi anulate penalitatile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Split TVA votat Senat, #declaratie Serban Nicolae Split TVA bun , #tva