Serbanescu: Toamna va fi foarte grea, criza in Romania abia acum incepe

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 22:46
2720 citiri
Serbanescu: Toamna va fi foarte grea, criza in Romania abia acum incepe

Romania poate iesi din recesiune, insa nu si din criza, pentru ca modelul economic al Romaniei este unul bananier, bazat pe consum fara productie, doar cu importuri, fara exporturi, sustine Ilie Serbanescu.

Insa "procesul de trezire la realitate a inceput, criza are si acest lucru pozitiv, ca ne aduce cu picioarele pe pamant dupa delirul din 2004-2008", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu pentru Adevarul.

"Pensia poate fi considerata un venit si poate fi impozitata(...) Ce nu este impozitat si nu a spus presedintele: impozitarea nu se face momentan pentru pensii de pana la 10 milioane.

Acest lucru este suportat de bugetul de stat, care nu ar trebui sa aiba legatura cu bugetul de pensii. Cand s-ar trece si la impozitarea pensiilor mici, punem toata povara sistemului de pensii pentru pensiile mici. Pe langa cei 16% ca impozit, statul plateste si cei 5,5% contributia pentru sanatate", a subliniat Serbanescu.

Analistul a continuat: "Suntem intr-un cerc vicios si nu stiu cum vom iesi. Ce masuri de stimulare se pot lua? Stimularea consumului se poate face doar de catre statele dezvoltate. In Romania, guvernul nu poate face acest lucru pentru ca nu are bani".

"Deprecierea leului in raport cu euro este artificiala. Procesul de trezire la realitate a inceput, criza are si acest lucru pozitiv, ca ne aduce cu picioarele pe pamant dupa delirul din 2004-2008".

Expertul a tinut sa explice ca "unul dintre motivele pentru care am ajuns aici este ca s-a furat prea mult. Nu am pus capat furtului cel mare".

"Toamna aceasta va fi foarte grea, criza in Romania abia acum incepe. In 2009, statul a aparat si economia de stat, si pensionarii, si bugetarii. Acestia abia de acum incolo sunt loviti", a conchis analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#serbanescu marire tva, #ilie serbanescu cursul leului, #ilie serbanescu impozite pensii , #tva