Split TVA: Finantele vor deschide gratuit conturi in lei. Pentru valuta, bancile iau comision

Miercuri, 23 August 2017, ora 18:40
4005 citiri
Split TVA: Finantele vor deschide gratuit conturi in lei. Pentru valuta, bancile iau comision
Foto: Arhiva Ziare.com

Operatorii economici vor avea deschis gratuit un cont de TVA in lei, la Trezorerie, de la 1 ianuarie 2018, in baza mecanismului "split TVA", au anuntat miercuri reprezentantii Ministerului Finantelor. Acest cont nu va avea comisioane.

In perioada octombrie - decembrie 2017, acest mecanism va fi optional, iar de la 1 ianuarie 2018, obligatoriu.

"Daca optati (ca firma - n.red.) pentru acest mecanism, in perioada octombrie - decembrie 2017, beneficiati de niste facilitati care vizeaza anularea penalitatilor de intarziere, de la data de 30 septembrie, in anul curent, in anumite conditii, si o alta vizeaza o bonificatie de 5% din impozitul pe profit sau pe impozitul pe veniturile microintreprinderilor care se datoreaza in ultimul trimestru al anului curent", au precizat oficialii MFP, intr-o intalnire cu presa.

Bancile vor deschide si ele conturi automat, dar daca nu vor fi folosite timp de 90 de zile, acestea vor fi inchise.

Pe de alta parte, pentru contul de TVA in valuta, operatorii economici vor trebui sa lucreze cu bancile care vor percepe aceleasi comisioane ca la actualele conturi.

"S-a discutat cu mediul de afaceri despre posibilitatea aparitiei de erori generate de implementarea in practica a mecanismului. A fost prevazuta o perioada de gratie de 7 zile pentru corectarea acestor erori, fara perceperea niciunui fel de penalitati.

Exista un termen de 7 zile pentru corectarea eventualelor erori. Daca nu s-a facut aceasta corectie, exista un termen de 30 de zile in care se percepe o penalitate de 0,06% pe zi din suma achitata eronat, sa spunem.

Daca nici dupa 30 de zile nu se face corectia, atunci se aplica sanctiuni care sunt graduale.

Sunt situatii in care se aplica o sanctiune de 10% din suma daca, de exemplu, furnizorul nu isi vireaza din contul curent contravaloarea TVA in contul de TVA, sau daca face plata TVA din contul curent in cel de TVA al furnizorului, dar sunt si unele sanctiuni mai importante daca plata nu se face in contul de TVA al furnizorului", au mentionat reprezentantii Ministerului.

Cati bani spera Guvernul sa stranga astfel

Impactul privind plata defalcata a TVA va aduce la buget 6 miliarde de lei pentru perioada 2018 - 2020, respectiv cate doua miliarde de lei anual.

De asemenea, reprezentantii Finantelor au mai aratat ca la nivelul ANAF exista studii de impact cu privire la aceasta masura.

Biris: Nimeni nu are de castigat, nici macar statul

Gabriel Biris, membru in Consiliul de Coordonare a Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), declara marti intr-o conferinta de presa ca nimeni nu are de castigat din plata defalcata a TVA, sustinand totodata ca o astfel de masura "nu face decat rau, iar aventurierul care a facut aceasta propunere trebuie sa dispara din zona publica".

"Nici macar bancile nu vor acest cont de TVA, pentru ca si costurile lor sunt uriase, ca sa-si adapteze sistemele informatice, sa-si faca proceduri de control. Sunt costuri. Nu e free money, nu sunt bani gratis pentru banci.

Nimeni nu are de castigat, nici macar statul, pentru ca statul blocheaza niste bani ai contribuabilului, nu in contul lui. Ii blocheaza intr-un cont la banca, pe care banca nici nu poate sa-l foloseasca. O astfel de masura nu face decat sa ne faca rau", a spus Biris.

Acesta este de parere ca cel care a venit cu aceasta idee trebuie sa dispara din zona publica.

"Cine a facut, de unde a plecat aceasta masura trebuie sa dispara din zona publica pentru ca face rau intregii tari. Sunt aventurieri care ce fac? Se gandesc ei asa, noaptea, la niste legi si a doua zi de dimineata ni le arunca pe tava.

Avem cazul uzual cu factura emisa cu plata in 60 de zile. 25 a lunii viitoare, evident va fi tot timpul mai devreme de 60 de zile. Pe 25 a lunii urmatoare noi trebuie sa ne cautam prin conturi, prin buzunare, sa platim TVA. Noi platim. Ne vine TVA, care e al nostru, ca l-am platit, in contul de TVA, si noi ce trebuie sa facem? Sa ne ducem la ANAF, Fiscul, tot pe banii nostri, sa se apuce sa controleze facturile sa vada ca avem dreptul sa ne retragem banii nostri din contul nostru, ala blocat, ca sa ce?", a adaugat oficialul AOAR.

Citeste si Finantele o lasa mai moale cu plata defalcata a TVA: Amana data de aplicare si scad sanctiunile, dar si despre criticile aduse proiectului:

Quarterly Report - Editia 4

Cum arată "rucsacul zburător" care îi va transporta pe salvamontiști pe trasee de o oră și jumătate în doar două minute VIDEO
Cum arată "rucsacul zburător" care îi va transporta pe salvamontiști pe trasee de o oră și jumătate în doar două minute VIDEO
Salvamontiștii din România au testat, zilele trecute, un aparat de zbor individual, cunoscut sub numele de jetpack (n. r. ”rucsac zburător”), care promite să revoluționeze intervențiile...
Peste 14.000 de români și-au pierdut locurile de muncă din ianuarie 2023. Județele unde angajații sunt dați afară pe capete GRAFIC
Peste 14.000 de români și-au pierdut locurile de muncă din ianuarie 2023. Județele unde angajații sunt dați afară pe capete GRAFIC
Șocurile economice care au lovit Europa și România nu au însemnat doar costuri mai mari de trai și scumpiri în lanț, ci au venit și cu pierderi de locuri pe muncă. Știrile recente arată...
#cont gratuit lei TVA, #cont TVA lei trezorerie, #cont TVA valuta banci , #tva