Stiti care este diferenta dintre decizia unui antreprenor si decizia unui birocrat?
Primul, daca ia o decizie proasta, va plati chiar el, direct. Ii va fi afectata reputatia, productia, va pierde bani, cote de piata, poate chiar intreaga afacere.
Stiti care sunt efectele atunci cand un birocrat populist vine cu o idee dezastruoasa pentru economie? Ati ghicit: este premiat si "tura" urmatoare poate ajunge chiar ministru. De unde, evident, va lua alte decizii dezastruoase pentru economie. Pentru care, din nou, nu va plati in niciun fel.
Vor plati, in schimb, fraierii care se incapataneaza sa construiasca o afacere in Romania, fraierii care isi platesc luna de luna taxele la stat, fraierii care incearca sa produca ceva si, mai ales, fraierii care incearca sa ofere de la cateva zeci pana la cateva mii de locuri de munca.
Split TVA este un exemplu clasic de masura care va afecta economia romaneasca, dar pentru care nu vor plati cei care au gandit-o, ci antreprenorii si angajatii lor, sau mai bine zis, intreg mediul privat.
Ministrul Misa ne-a spus ca implementarea contului separat de TVA va duce la o mai buna colectare, ceea ce este total fals. Cei care faceau evaziune pana acum vor face si de acum inainte, caci masura nu are nicio legatura cu scoaterea la lumina a afacerilor din zona gri.
Cum ar putea aceasta masura sa ii afecteze in vreun fel pe evazionisti, cand acestia nu factureaza, deci nu incaseaza TVA?
Masura, in schimb, ii va afecta exact pe oamenii de afaceri cinstiti. Primul efect va fi acela ca acestora le vor creste costurile administrative, adica costurile de personal, costurile cu monitorizare a platilor si transferurilor, costurile cu actualizarea sistemelor si modificarea procedurilor interne de lucru, costurile cu evidentierea separata a tranzactiilor in conturi dedicate de TVA si verificarea acestora de autoritati, dar si costurile cu prefinantarea TVA.
Discutam deci despre o masura care va produce, in primul rand, incetinirea motoarelor economiei.
In plus, numeroase afaceri vor prefera sa se duca in zona gri, tocmai pentru ca altfel nu ar putea supravietui.
Discutam, evident, despre firmele mici si mijlocii care nu au acces usor la credite, la know-how si la cei mai buni consultanti fiscali de pe piata. In schimb, companiile mari, cu cifre de afaceri anuale ce depasesc cateva milioane de dolari, se vor descurca.
Acestea vor rezista si de acum inainte, pentru ca sunt obisnuite sa functioneze inclusiv pe piete unde statul vine cu reglementari indreptate impotriva mediului de afaceri.
Masura va afecta economia nationala, in special in acele zone cu care in prezent ne laudam si care reprezinta astazi motoarele principale de crestere: industria si in special industria care exporta marfa cu valoare adaugata.
O companie cu cicluri de productie mare (automobile, autocamioane, nave, diferite echipamente industriale s.a.) are si o lichiditate scazuta, deoarece se bazeaza de cele mai multe ori pe credit comercial. Activitatea acestor companii va fi afectata din plin, caci vor ramane fara lichiditatile necesare derularii proceselor economice standard.
Aceste companii vor fi obligate sa blocheze TVA de plata din facturile pe care le au de platit furnizorilor lor, in contul separat de TVA, la absolut toate materiile prime, consumabile, echipamente, piese etc, pe care le achizitioneaza la inceputul derularii procesului.
Banii vor fi blocati acolo pana in momentul in care se vor putea regulariza pe TVA la incasare. In mod clar, firmele care vor ramane fara aceste lichiditati vor avea probleme in a se dezvolta.
Se ajunge chiar la situatii ilare, in momentul in care se cumpara anumite echipamente extrem de scumpe, cu credit bancar, asa cum fac majoritatea companiilor din intreaga lume, si nu doar din Romania.
Astfel, desi ratele pot fi intinse pe o perioada de 3, 5 sau 7 ani, statul vine si blocheaza cota de TVA inca de la inceput! Compania isi face in acel moment un calcul pentru a vedea ce valoare va produce acel echipament in viitor, insa acesta poate fi total diferit de rezultatul final, deoarece in economie sau cel putin in piata respectiva pot aparea schimbari majore.
Astfel, un efect major va fi acela ca piata leasingului in Romania va suferi transformari majore, caci putine companii isi vor mai permite sa blocheze sume imense timp de mai multi ani. Daca companiile ar fi avut acele sume, nu ar mai fi mers la banca sau la o firma de leasing.
Ca sa fie foarte clar: in loc ca acei bani sa fie motoare ale cresterii economice, statul prefera sa ii blocheze intr-un cont, uneori timp de mai multi ani.
Unde se vor duce totusi acesti bani luati din mainile antreprenorilor? Evident, la stat, caci doar avem de platit pensii speciale si de intretinut de la buget companii precum Tel Drum.
Avand aceasta taxa blocata inca de la inceput, TVA inceteaza a mai fi in realitate o taxa pe "valoare adaugata", caci valoarea sa este decisa la inceput, in momentul in care statul o extrage.
"Valoarea adaugata" este creata de antreprenor, insa nimeni nu poate privi in viitor si sa vada exact care este valoarea adaugata pe care o va produce un echipament cumparat astazi de, sa spunem, un santier naval. Statul ne spune insa altceva: birocratii care stau toata ziua cu fundul pe hartii stiu tot. Ei si Nostradamus.
Acestea fiind zise, TVA devine in realitate un fel de sales tax, asa cum exista in Statele Unite. Doar ca acea taxa este, asa cum ii spune si numele, pe vanzare si nu pe valoare adaugata.
De aceea, TVA, pana in momentul cand se trage linia la final, apartine antreprenorului/companiei. Cu acei bani, compania se poate dezvolta, poate plati salarii, poate plati noi echipamente, intr-un cuvant face ce doreste cu acei bani. Pentru ca ii apartin.
Tocmai de aceea, unele firme platesc lunar si altele la 3 luni, pentru a putea dispune asa cum doresc de banii lor. Goliti-le visteria si apoi veti vedea cate firme se vor inchide, din lipsa de lichiditati.
Masura este atat de nociva incat va lovi pana si in sistemul bancar. Bancile vor pierde o mare parte dintre clientii care folosesc instrumente de plata la termen, asa cum sunt biletele la ordin, incaso, cambii sau acreditivele.
In acelasi timp, ramase fara bani, companiile nu vor mai putea accesa ca inainte credite pe termen scurt, asa cum sunt leasingul, scontul sau overdraftul.
Bancile vor avea mai multe conturi de gestionat, insa banii vor fi mai putini. Castigul lor din conturile defalcate de TVA vor fi minore si vor necesita o crestere separata a propriei birocratii.
Sunt sigura ca unele banci se gandesc deja ca vor putea echilibra minusurile pe care le vor avea din economia reala cu imprumuturi catre stat. Pe termen scurt, pentru unele banci, acest lucru se poate intampla si ele chiar ar putea sa prospere, imprumutand statul cu bani.
Pe termen mediu si lung, insa, nu fac decat sa finanteze un stat bugetofag si din ce in ce mai scump, care distruge libertatea economica. Daca se continua asa, in cel mult un deceniu, aceste banci pur si simplu nu vor mai avea actori privati carora sa le imprumute bani si vor trai strict din relatia privilegiata cu statul si cu companiile de stat sau "apropiate" de stat.
Unii bancheri pot fi multumiti cativa ani. Insa in timp ei vor fi ultima reduta pe care statul maximal va incerca sa o puna la pamant. Si ghici ce, atunci companiile alaturi de care ar trebui sa faca front comun vor avea deja numar de inregistrare in Bulgaria sau Ungaria.
Va spuneam mai sus ca marile companii vor reusi totusi sa supravietuiasca - chiar daca asta inseamna un cost in plus la marfa sau la serviciile oferite. Cu toate acestea, nici macar ele nu sunt pregatite sa implementeze sistemul de la 1 ianuarie 2018, asa cum doreste ministrul Misa.
Un studiu excelelent al PwC, comandat de Comisia Europeana, arata ca firmele din Romania ar avea nevoie de 2-4 ani pentru a se pregati pentru aceasta schimbare. Studiul arata clar ca, in doar 3-4 luni, cea mai mare parte a actorilor economici se va confrunta cu o situatie pe care nu o va putea manageria cu succes.
Foarte simplu: firme desfiintate, firme care se vor duce in economia gri, blocaje in relatia dintre companii, locuri de munca pierdute.
In incheiere, va anunt ca marti, la ora 13:00, are loc o dezbatere in Parlament, la care vor veni sefii de la ANAF si de la Trezorerie, pentru a explica in fata Comisiei Economice cum vor face ei colectarea si cum vor reusi companiile sa se descurce cu noile prevederi anti-piata.
Voi reveni cu un text despre ce vom discuta acolo, iar intre timp va invit sa imi urmariti pagina de Facebook, de unde, daca toata lumea va fi de acord, voi transmite live dezbaterea.
S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania, Bonair si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.
In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.