Split TVA, inca o masura pompieristica de la Guvern care ne va crea probleme la Bruxelles. De ce nu ne putem compara cu UK

Luni, 03 Iulie 2017, ora 11:07
7218 citiri
Split TVA, inca o masura pompieristica de la Guvern care ne va crea probleme la Bruxelles. De ce nu ne putem compara cu UK

Guvernul Tudose, prin vocea ministrului Ilan Laufer, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca de la 1 septembrie absolut toate firmele din Romania vor fi obligate sa-si creeze un cont separat de TVA care se va numi Split TVA.

"Statul roman doreste sa reduca evaziunea pe TVA si, in acest moment, in ultimii ani de zile, colectarea de TVA este undeva la 73-74%. Asta inseamna ca pierdem anual undeva intre 16 si 20 de miliarde de lei ca si impact. Dorinta este ca, de la 1 septembrie acest an, sa se creeze un cont separat de TVA care se va numi 'Split VAT'.

Veti avea un cont de unde veti lucra cu TVA-ul, atunci cand achizitionati sau cand faceti plati, dar din acel cont nu veti putea sa retrageti banii. Acestia vor fi blocati pentru transferul de TVA catre furnizor sau catre stat", a explicat initiativa ministrul Laufer, vineri, intr-o conferinta de presa.

Ideea se pare insa ca nu e tocmai stralucita, pentru ca ne va crea probleme cu UE si nu se poate pune in aplicare atat de rapid cum ar vrea Executivul PSD.

"Intentia Guvernului de a introduce de la 1 septembrie 2017 split tva (obligarea companiilor din Romania sa isi creeze conturi separate pentru plata TVA) va reprezenta un nou moment stanjenitor pentru Guvernul Dragnea II, deoarece propunerea pur si simplu nu poate intra in vigoare la termenul anuntat", sustine Hilde Brandl, arhitect si presedinte al organizatiei oamenilor de afaceri din PNL Bucuresti, intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Liberala explica de ce, in opinia sa, split TVA este "o noua masura pompieristica in razboiul PSD cu Romania":

"Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa obtina avizul Comisiei Europene si o derogare de la Directiva 112/TVA.

Pentru asta, Guvernul trebuie sa prezinte Comisiei un studiu independent care sa demonstreze ca firmele care functioneaza in Romania se fac vinovate de o frauda semnificativa care afecteaza intr-un procent urias incasarile la buget.

Acest studiu nu exista si este imposibil de realizat profesionist in mai putin de doua luni".

In plus, "split TVA" este o noua masura pe care Guvernul vrea sa o ia fara ca inainte sa se fi consultat cu mediul de afaceri si fara a avea un studiu de impact care sa arate exact care vor fi efectele modificarilor.

Comparatia mincinoasa cu UK

In sustinerea proiectului fiscal, ministrul Laufer a mai spus vineri ca "este aplicat si in alte tari, urmand sa fie introdus si in Marea Britanie, si deja aplicat in Polonia de o perioada scurta de timp".

Comparatia cu Marea Britanie este insa una "mincinoasa", precizeaza Hilde Brandl.

"In UK, guvernantii nu au anuntat ca il introduc in doua luni, ci au inceput cu o consultare publica pe gov.uk. Britanicii inteleg ca predictibilitatea si transparenta sunt esentiale si ca statul nu poate actiona dictatorial.

In Marea Britanie avem deja primele rezultate ale analizei, iar acestea confirma faptul ca ideea reprezinta un plus birocratic pentru companii, plus ca necesita resurse financiare, umane si logistice. Iar toate acestea se vor duce in pretul final al bunurilor si al serviciilor pe care companiile le ofera", explica liberala.

Hilde Brandl considera ca astfel de idei nu fac decat sa incetineasca ritmul de dezvoltare pe care astazi companiile private si antreprenorii l-au stabilit la o viteza excelenta.

"Iata insa ca, administratia pesedista, in loc sa permita acest ritm, face tot posibilul sa-l incetineasca prin tot felul de masuri, care de care mai originale, precum split TVA, impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe gospodarie si multe altele. Razboiul Guvernului cu mediul de afaceri nu va avea insa invingatori. In final va pierde doar Romania", conchide Hilde Brandl.

Citeste si analiza scrisa de Hilde Brandl pentru Ziare.com: Impozitul pe cifra de afaceri sau cum ne mai distrugem economia

Iata si alte reactii la masurile fiscale anuntate de PSD:

B.B.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....