Split TVA nu va mai fi obligatoriu: Costurile "ascunse" ale masurii, pe care Guvernul nu avea cum sa le ignore

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 07:46
11161 citiri
Split TVA nu va mai fi obligatoriu: Costurile "ascunse" ale masurii, pe care Guvernul nu avea cum sa le ignore
Foto: Arhiva Ziare.com

Split TVA, masura indelung hulita de antreprenorii romani, nu va mai fi obligatorie de la 1 ianuarie 2018 pentru toate companiile. Da, Guvernul a cedat la presiunea patronatelor, specialistilor in fiscalitate si a tuturor afaceristilor din tara noastra.

Premierul Mihai Tudose a anuntat, vineri, ca renunta la obligativitatea split TVA pentru toate companiile.

El a mai spus ca ordonanta de urgenta prin care a fost introdusa masura va fi modificata prin amendamente in Parlament.

Astfel, split TVA va deveni obligatorie doar pentru firmele de stat, cele care sunt in insolventa sau in faliment, dar si cele care inregistreaza frecvent datorii.

Citeste AICI declaratia integrala

Chiar daca timp de cateva luni guvernantii s-au batut cu caramida in piept ca split TVA va fi usor de implementat si va genera venituri semnificative la buget, iata ca acestia nu au putut sa ignore la nesfarsit povara financiara pe care split TVA ar fi generat-o pentru fiecare firma din Romania.

Ziare.com a facut o lista cu cele mai importante 5 costuri care ar fi rezultat din aplicarea masurii.

1. Modificarea sistemelor informatice

"Cea mai mare problema pe care o vad la companiile mari este adaptarea sistemului IT, fiindca acestea vor trebui sa raspunda in timp real solicitarilor noului sistem pentru a se asigura ca sunt respectate prevederile legale.

Pentru aceste companii, desi aparent aceasta modificare afecteaza componenta fiscala, in fapt aspectele operationale si de sisteme IT reprezinta adevarata provocare", spunea de curand, pentru Mediafax, Daniel Anghel, liderul Echipei de Impozite si Taxe Indirecte, PwC Europa Centrala si de Est.

Multe firme folosesc un sistem de planificare a resurselor intreprinderii (ERP), iar implementarea, operarea si mentenanta lui nu sunt deloc ieftine.

Firma de cercetare MetaGroup Inc. a realizat un studiu de piata pe un esantion format din 63 de companii de toate felurile si din mai multe industrii, de la firme mici pana la companii uriase, pentru a descoperi care a fost costul total (TCO - total cost of ownership) al implementarii sistemului ERP, aici incluzand costul cu echipamentele hardware, licentele software, serviciile profesionale si costurile interne ale firmei.

Costul mediu rezultat a fost de 15 milioane de dolari, dar sumele au variat de la caz la caz.

Cel mai mare cost a fost de 300 milioane de dolari, iar cel mai mic - de 400.000 de dolari. Desi este dificil de obtinut concluzii din urmarirea unui studiu realizat pe companii atat de diferite, totusi este foarte limpede ca ERP-ul nu este deloc ieftin, ba chiar dimpotriva.

De aici ne putem da seama ca nici modificarile aduse unui astfel de sistem, generate de implementarea split TVA, nu au cum sa fie mici.

Chiar daca nu achizitionezi software-ul din nou, va fi nevoie de realizarea unor operatiuni care vor fi taxate de furnizorul sistemului ERP ca atare.

2. Flux de numerar

Masura ar fi afectat semnificativ si fluxurile de numerar la nivelul societatilor care au termene agreate cu clientii in baza aranjamentelor contractuale curente, potrivit lui Daniel Anghel.

De exemplu, in situatia in care clientii au termene de plata de 90 sau 120 de zile, furnizorii vor prefinanta valoarea TVA pentru a achita catre bugetul de stat pe 25 a lunii urmatoare, dar vor incasa contravaloarea TVA ulterior si aceasta va fi blocata in contul dedicat, restituirea fiind posibila doar cu aprobarea ANAF, neavand certitudinea ca acele sume se vor recupera intr-adevar in trei zile.

"E vorba de un cerc vicios, iar anumiti furnizori vor fi in impas", sublinia la acea vreme Daniel Anghel.

Cum va bloca statul banii companiilor prin split TVA

3. Comisioane bancare si penalizari

Indiferent daca contul pentru TVA va fi deschis la Trezorierie sau la banci, tot ar fi existat costuri suplimentare legate de comisioane.

Split TVA: Finantele vor deschide gratuit conturi in lei. Pentru valuta, bancile iau comision

Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania si Europa de Sud Est, atragea atentia ca firmele vor suporta costuri aditionale cu comisioanele generate de cresterea semnificativa a tranzactiilor bancare, dar si cu eventualele amenzi impuse in cazul unor erori sau intarzieri de implementare, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Prevederile referitoare la contraventii si sanctiuni legate de split TVA stabilesc o perioada de gratie de 7 zile lucratoare in cadrul careia sa se corecteze erorile. Daca nu te incadrezi in acest termen, atunci se aplica o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile.

Dupa o luna, pentru fapte precum nevirarea in contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronata a contului de TVA, se aplica o amenda de 50% din suma reprezentand TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentand TVA din contul curent al titularului in contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorata furnizorului din alt cont decat contul de TVA, se aplica o amenda de 10% din suma reprezentand TVA.

4. Munca mai multa. Va fi nevoie de noi angajati

Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica al EY Romania, arata ca pe langa costurile suplimentare generate de noua reglementare enumerate anterior (modificarea sistemelor informatice financiar contabile si de gestiune, comisioane bancare), mai trebuie mentionata si munca suplimentara ce ar fi fost depusa pentru evidenta detaliata a platilor si a incasarilor.

Asta s-ar fi tradus intr-o alocare de noi resurse de personal, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Contabilii ar fi avut nevoie de mult mai mult timp ca sa-si faca treaba, poate chiar sa-si extinda echipa. Drept urmare, si-ar fi taxat in plus clientii pentru aceste servicii.

5. Cine platea pentru statul la coada?

Andreea Paul, presedintele Initiativei pentru Competitivitate (INACO), atragea atentia si asupra cresterii birocratiei.

"Contactele contribuabilului cu Administratia Fiscala se intetesc ametitor. Or, la Trezorerie nu e nimic online, te duci la ghiseu. Cozile vor fi infernale pentru fiecare cerere de rambursare, de suspendare sau de anulare a penalitatilor de intarziere". Asa ca cine ar fi platit pentru statul la coada, pentru nervi si pentru atata timp consumat? Nimeni, cel mai probabil.

Citește și:
România va contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a UE. Anunțul președintelui azer după întâlnirea cu Klaus Iohannis
România va contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a UE. Anunțul președintelui azer după întâlnirea cu Klaus Iohannis
Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat joi, 2 februarie, că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale vor fi folosite toate...
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 2 februarie, că a agreat cu omologul azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi,...