Surse: Guvernul Boc va creste TVA la 25% si cota unica la 20%

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 12:28
5509 citiri
Surse: Guvernul Boc va creste TVA la 25% si cota unica la 20%

Guvernul Boc ar putea decide vineri sa creasca TVA de la 19% la 25%, dar este posibil ca si cota unica sa se majoreze de la 16% la 20%, conform unor surse guvernamentale citate de Jurnalul National.

Guvernul vrea sa adopte o OUG de crestere a taxelor si sa ceara Parlamentului modificarea rapida a legilor pe care s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

Ar urma sa faca exceptie TVA la alimente si imbracaminte, conform unor surse citate de NewsIn.

Totodata, surse guvernamentale citate de

Mediafax sustin ca majorarile de taxe si impozite fac parte dintr-un plan B al Guvernului, in cazul in care CCR respingea legile.

"Planul B al Guvernului, in cazul respingerii de catre Curtea Constitutionala a legilor asumate, este orientat in principal pe cresteri de taxe si impozite, inclusiv a cotei unice si a TVA.

Au fost efectuate simulari privind o crestere diferentiata a impozitelor, dar rezultatul a indicat ca banii colectati sunt insuficienti", au aratat sursele participante la discutia de vineri a liderilor PD-L cu premierul Emil Boc.

Cresterea celor doua taxe la aceste valori a fost una dintre variantele vehiculate in luna mai in timpul negocierilor cu delegatia FMI.

"Board-ul FMI ar fi discutat oricum scrisoarea de intentie a Romaniei pe 30 iunie, nu pe 28. Si in aceste conditii, este greu sa ne incadram in termenul stabilit, iar orice amanare va fi discutata cu Consiliul Director al Fondului. Situatia nu modifica relatia cu Comisia Europeana, careva discuta in luna septembrie eliberarea urmatoarei transe, de 1,15 miliarde euro", au spus sursele citate de Mediafax.

Pe de alta parte, deputatul PD-L Valeriu Tabara a spus vineri ca o crestere a taxelor si impozitelor ar fi o lovitura pentru economie.

"Marirea taxelor si impozitelor, daca se va impune, va fi foarte grea pentru economie si cu consecinte asupra a ceea ce inseamna crearea valorii in Romania", a declarat Valeriu Tabara, la Realitatea TV.

Emil Boc a convocat de urgenta conducerea PD-L la ora 13.00, iar dupa acesta se va intruni si Guvernul in sedinta extraordinara pentru a adopta alte masuri de austeritate care sa le inlocuiasca pe cele respinse de Curtea Constitutionala.

CCR: Reducerile de pensii nu sunt constitutionale

Majorarea TVA ar aduce scumpirea in lant, intr-un procent greu de estimat, a tuturor bunurilor si serviciilor, dupa cum recunosc chiar producatorii de alimente.

Doua articole din legile prin care se reduc salariile bugetarilor si pensiile au fost declarate neconstitutionale, vineri, de catre magistratii CCR.

Surse au declarat pentru NewsIn ca articolele declarate neconstitutionale au fost articolul 9 din Legea reechilibrarii bugetului, dar si articolul 1, litera c din Legea pensiilor speciale.

CCR a stabilit ca reducerea salariilor bugetarilor cu 25% nu incalca Constitutia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Guvern crestere taxe, #CCR respingere reduceri pensii , #tva