Testul TVA - cine plateste: consumatorul sau comerciantii?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 12:25
9006 citiri
Testul TVA - cine plateste: consumatorul sau comerciantii?

Dincolo de panica declansata in mediul de afaceri si in randul populatiei de cresterea TVA, ea va fi un test important pentru economia de piata din Romania.

Din start, ar trebui eliminate cateva mituri nou create pe acest subiect. In primul rand, majorarea TVA cu 5%, chiar aplicata integral la pretul de raft, nu inseamna ca acesta va creste cu 5%. Noul TVA, de 24 %, va fi aplicat la pretul brut, adica cel rezultat dupa ce din pretul actual am scazut 19%, adica actualul TVA.

Mai trebuie spus ca in cazul alimentelor cel mai mult nu se va simti majorarea TVA, ci fluctuatia cursului de schimb, caci peste jumatate din ceea ce mananca romanii este importat sau facut din materie prima importata. Chiar luand in calcul toate aceste aspecte, e inca greu de anticipat cu cat se vor scumpi produsele din Romania, oricat incearca acum televiziunile de stiri sa avanseze tot felul de cifre, prin comparatie cu perioada anilor '90, in care Romania a trecut prin puseuri inflationiste si prin fluctuatii ale cursului de schimb.

Diferenta uriasa fata de atunci este ca sectorul privat a crescut cu foarte mult, iar concurenta a inceput sa faca legea pe piata, dupa cum este si normal. Vom vedea insa abia acum daca regulile pietei au ajuns suficient de puternice pentru a infrange panica si lacomia unor comercianti. Sa nu uitam ca pana acum in Romania orice majorare a accizei la benzina atragea scumpiri mai abitir decat daca am fi baut combustibil in loc de apa.

Cu alte cuvinte, in toate tarile UE unde a fost majorata TVA, inclusiv in Ungaria, scumpirile au fost partial inghitite in marja de profit a comerciantilor, care au preferat sa-si conserve volumul vanzarilor. Caci daca acesta scade spectaculos, scumpirea produsului nu compenseaza pierderile comerciantului obligat sa-si rastranga progresiv afacerea pana la faliment.

Cu alte cuvinte, alegerea fiecarui om de afaceri va fi: imi asum o pierdere, dar vand cam la fel si pastrez afacerea vie si un profit decent sau nu accept sa absorb niciun ban din majorarea TVA, dar risc sa vand tot mai putin si sa pierd tot mai mult, cu atat mai mult cu cat vecinul care vinde acelasi produs ca mine ar putea opta pentru prima formula si mi-ar putea inghiti o parte dintre clienti. E drept, nimeni nu face acte de caritate, nimeni nu face munca populara si, pana la urma, esenta capitalismului este profitul.

Dilema este mai mult sau mai putin acuta in functie de produsul in discutie. Firmele care vand produse de maxima necesitate isi pot permite mai usor scumpiri. Mancarea de baza: painea, laptele, ouale se vor vinde oricum, caci oamenii nu au ce face, in schimb produsele de folosinta indelungata sau cele de lux sunt dispensabile si in privinta lor orice scumpire poate fi demolatoare pentru volumul vanzarilor. E drept, pana acum aceste produse aduceau si cele mai mari profituri.

Si un test este si pentru consumatori. Daca oamenii vor cumpara ca pana acum, in orice conditii, si nu vor pune presiune pe comercianti, refuzand preturi aberante, nu vor face decat sa plateasca un impozit suplimentar pe prostie si indolenta.

Legile economiei de piata nu pot fi insa eludate si inving mai devreme sau mai tarziu. Cine nu se va adapta cererii si nu va reusi sa fie flexibil va disparea, pur si simplu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#majorare TVA, #scmpiri majorare TVA, #crestere TVA , #tva