TVA ar putea scadea la loc - e bine sau e rau?

Luni, 12 Iulie 2010, ora 12:06
3714 citiri
TVA ar putea scadea la loc - e bine sau e rau?

Basescu a ordonat, Boc a analizat: exista sansele revenirii la o taxa pe valoare adaugata de 19%, dar trebuie gasite alternative. Insa, daca acele alternative vor fi descoperite si TVA va scadea, ce efect va avea acest lucru asupra romanilor?

Daca efectul imediat al cresterii TVA a fost cresterea preturilor, va fi valabila aceasta relatie de cauzalitate si in cazul scaderii? Ce mesaj vor primi investitorii? Ce va spune FMI dupa ce abia ne laudase pentru cresterea taxelor si impozitelor? Vor suferi doar pensionarii sau se vor gasi noi lucruri de impozitat care vor afecta intreaga populatie? Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care Ziare.com a aflat raspunsurile.

Neincredere generala, preturile nu scad

Mircea Cosea, presedintele Fundatiei pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica, spune ca vestile nu ar fi tocmai bune in cazul revenirii intr-un termen atat de scurt la TVA de 19%.

"Problema este ca schimbarile rapide de politica economica dau un mesaj destul de neplacut pentru investitori pentru ca nu au previzibilitate in planul de afaceri. Asa ca, inainte de a avea un efect scontat in simularea mediului de afaceri, este un mesaj de lipsa de previzibilitate care face rau investitiilor", a declarat Cosea, pentru Ziare.com.

Intrebat daca preturile vor scadea sau comerciantii vor profita de masura anterioara si le vor lasa la pretul majorat, Cosea a spus ca, cel putin o perioada nu vom vedea reduceri de preturi in magazine.

"E foarte greu de precizat, in general nu se intampla lucrul asta. Practicile internationale arata ca o revenire la un TVA mai mic, pe termen scurt, nu se oglindeste in scaderea preturilor.

Exista un efect psihologic, o neincredere, si atunci nu ne putem astepta ca imediat preturile sa scada. Sigur ca in mod normal ar trebui sa ajunga la nivelul la care au fost inainte de luarea masurii, dar exista un termen de absorbtie al acestui efect care poate dura intre 30 si 45 de zile", a mai spus Mircea Cosea.

TVA-ul va scadea cel mai devreme anul viitor

Analistul economic Ilie Serbanescu spune ca o eventuala revenire a TVA la 19% ar fi posibila abia in ianuarie 2011 si ar fi oricum inutila, pentru ca la nivelul consumatorului nu s-ar simti oricum, preturile ramanand aceleasi.

"FMI n-o sa admita aceasta chestiune, decat, desigur, intr-o alta revizuire. Asta poate de la 1 ianuarie (2011, n.red.). Altfel nu-i posibil tehnic, astia sunt si ei in vacanta, au un board prin septembrie si pe urma ce mai e pana la 1 ianuarie. Trebuie facuta o alta scrisoare de intentie, noi proceduri... tehnic nu se poate. Si nici nu mai are sens, ca preturile oricum nu se intorc", ne-a declarat si Serbanescu.

In ceea ce priveste un mesaj negativ pentru investitori, economistul a spus ca este o problema falsa, pentru ca mediul privat nu are treaba cu TVA.

"Caderea TVA n-are nicio legatura cu investitorii. Mediul privat, asa-zisii investitori, se plang degeaba, pe ei nu-i intereseaza TVA, sunt neutri fata de TVA, il colecteaza de la populatie pentru stat si atat", a mai spus Serbanescu.

Isi va da FMI acordul pe scaderea TVA?

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune ca scaderea TVA nu va avea efecte negative, insa trebuie vazute masurile pe care le va lua guvernul pentru a contrabalansa. Mai mult, el este convins ca FMI va aproba scaderea TVA daca solutiile Executivului vor fi fibile.

"Pentru investitori s-ar putea sa fie un mesaj bun scaderea TVA, insa depinde ce raspuns va veni din piata. FMI ne-a laudat pentru ca am urcat taxele pentru ca acum nu era alta solutie. Daca autoritatile din Romania gasesc o alta solutie, FMI o va aproba", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu.

Cat despre preturi, consilierul BNR a spus ca este posibil ca, pana cand s-ar lua masurile de inlocuire a majorarii TVA, atat consumatorii, cat si comerciantii isi vor fi creat deja reflexe, lucru ce pune sub semnul intrebarii scaderea preturilor.

"Cand in anumite coridoare economice se pot face calcule matematice, atunci e simplu. Cand este vorba de psihologia si comportamentul comerciantilor, nimic nu e sigur. Dar intotdeauna exista o contrapondere, la comportamentul comerciantilor - exista comportamentul cumparatorilor. Si daca cumparatorii nu trec pragul magazinului, atunci comerciantii nu au incotro si trebuie sa dea preturile in jos.

Sigur ca TVA de 24% impinge, vrand-nevrand, preturile in sus. Intrebarea este, insa, dupa cat timp se va putea gasi o alternativa pentru a reveni la 19%, pentru ca se pot crea reflexe, atat ale comerciantilor, cat si ale consumatorilor", a mai spus Vasilescu.

Cat despre impozitarea tuturor pensiilor, cum a sugerat presedintele Traian Basescu, Vasilescu spune ca aici este strict problema Guvernului.

"Este o problema a Guvernului si Guvernul are de tinut seama de foarte multi parametri, inclusiv cei sociali. Nu este simplu sa operezi cu masuri care au efecte imediate si directe asupra unui segment al populatiei", ne-a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Pensionarii, decisi sa conteste orice atingere la dreptul lor: "Basescu spune doar jumatate de adevar"

Presedintele FNSPR, Viorel Copil, sustine ca Traian Basescu a spus doar jumatate din adevar cand a spus ca pensiile nu sunt impozitate, urmand sa fie afectati de aceasta masura cei cu pensii mici.

"In ceea ce priveste impozitarea pensiilor, Basescu vorbeste doar pe jumatate, spune jumatate de adevar. Pensiile si la ora actuala se impoziteaza, toate pensiile de la 1.000 de lei in sus se impoziteaza cu 16%. Ceea ce vrea sa faca el este impotriva celor amarati si nenorociti care sunt aproape 4 milioane si care au pensii intre 350 si 1.000 de lei. Asta este ceea ce vrea sa faca!", a declarat, pentru Ziare.com, Viorel Copil.

El a aratat ca in mod cert o astfel de masura ar fi contestata, pentru ca ar incalca legea, fiind, practic, dubla impozitare.

"In mod sigur vom contesta, noi n-am fost de acord nici cu aplicarea acestei masuri de impozitare a pensiilor pentru ca pensiile sunt consecinta activitatii unui cetatean care a primit lunar salariu si care a fost impozitat atunci. Deci pensiile nu ar trebui impozitate, nu se poate aplica o dubla impozitare, exista si o conventie internationala", a mai spus Viorel Copil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#scadere TVA Basescu Boc, #TVA 19, #TVA 24 , #tva
Comentarii
Poza Deniutz
Deniutz
rank 4
Si da si nu ... o veste buna pentru bisnitarii din economie carora le vor creste profiturile si o veste proasta pentru cetateni , preturile nu vor scadea sau daca vor scadea vor scadea intr-un mod nesimtit .