TVA de 18% in Romania: Ce a uitat sa spuna Guvernul

Luni, 23 Februarie 2015, ora 11:24
5676 citiri
TVA de 18% in Romania: Ce a uitat sa spuna Guvernul

Guvernul planuieste sa reduca taxa pe valoare adaugata (TVA) in urmatorii ani, dupa cum se arata in proiectul noului Cod Fiscal, insa masura aduce si lucruri bune, si lucruri rele, arata Ioana Iorgulescu, senior manager la divizia de asistenta fiscala si juridica a firmei EY Romania.

Modificarile propuse in Codul Fiscal vizeaza si reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018. De asemenea, se propune o cota redusa de TVA de 9% la carne, peste, legume si fructe.

Capcanele ascunse in noul Cod Fiscal Interviu

"Masurile sunt menite sa sustina si sa impulsioneze economia si sa determine o crestere a veniturilor clasei de mijloc. Desi binevenita, aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a modificarilor propuse ar crea un deficit bugetar de aproximativ 16 miliarde de lei, pe care Guvernul sustine ca il poate recupera treptat incepand cu 2015.

Dupa majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 24% in 2010, evaziunea fiscala in cazul acestei taxe a atins cote maxime. Daca se asteapta, prin opozitie, ca o reducere a cotei de TVA va conduce implicit si la diminuarea fraudei fiscale, aceasta nu este de ajuns", a sustinut Ioana Iorgulescu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul despre noul Cod Fiscal

Ea mai puncteaza faptul ca este posibil ca Guvernul sa aiba solutii pentru aceste probleme, insa acestea nu au fost inca facute publice.

"Ne putem astepta din nou la reduceri ale investitiilor sau la reducerea u nor cheltuieli bugetare. Totusi, speram ca aceste masuri de relaxare fiscala, daca vor fi adoptate, vor fi sustinute si de o intensificare a actiunilor pentru combaterea evaziunii fiscale, precum si pentru colectarea la bugetul statului a impozitelor si taxelor", a mai spus specialistul EY Romania.

Prin introducerea cotei reduse de TVA 9% pentru carne, peste, fructe si legume, Romania se alatura majoritatii statelor Uniunii Europene care au implementat o astfel de cota.

Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%

"La fel, si aceasta este o masura ceruta si asteptata de mediul de afaceri care, cel putin in principiu, ar crea o competitivitate reala pe piata de profil. Speram ca reducerea cotei de TVA sa aiba efectele asteptate si din perspectiva bugetara - in principal reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului si, implicit, cresterea veniturilor bugetare din TVA.

Dar, totodata, ca se bazeaza pe o analiza a rezultatelor obtinute ca urmare a reducerii in anul 2013 a cotei de TVA la paine si produse de panificatie", mai arata Ioana Iorgulescu.

C.P.

Citeste si:
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni, la sediul PSD, că sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le ia coaliţia, pe care şi să le prezinte până la 1 iunie. Codul...
Președintele CJ Neamț, baronul PSD Ionel Arsene, acuzat de ANI că nu poate justifica peste 40.000 de euro. Au fost sesizați procurorii
Președintele CJ Neamț, baronul PSD Ionel Arsene, acuzat de ANI că nu poate justifica peste 40.000 de euro. Au fost sesizați procurorii
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene, pentru o diferenţă de peste 40.000 de euro între venituri şi averea dobândită....