TVA de 5% la alimente si pensii neimpozabile - decizie luata din greseala in Parlament

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 12:10
16155 citiri
TVA de 5% la alimente si pensii neimpozabile - decizie luata din greseala in Parlament

TVA de 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei - romanii au tresarit pentru cateva minute miercuri. Un sentiment ciudat de bucurie si nedumerire ii strabatea pe toti cei care auzisera marea veste - deputatii votasera, marti, aceste modificari legislative.

Uimire totala, avand in vedere ca Opozitia boicoteaza de o luna sedintele de plen din Camera Deputatilor, iar PD-L, Guvernul, premierul Boc si presedintele Basescu nici in cele mai urate cosmaruri nu s-ar fi gandit sa aprobe asa ceva.

Mai mult, proiectul apartine Opozitiei. El a fost depus la Parlament in 2009 si are ca initiatori 56 de senatori si deputati de la PSD, PNL, dar si fosti sociali-democrati, in prezent membri ai UNPR, precum Valeriu Steriu.

Cum a fost posibil ca deputatii Puterii sa voteze ceva ce e impotriva liniei de guvernare si, mai rau, impotriva masurilor stabilite in acordul cu FMI? Din greseala, adica n-au stiut ce voteaza, adica, dupa cum a spus deputatul PD-L Gelu Visan, dintr-o "eroare de tehnica legislativa", regretabila, dar reparabila.

"A fost o eroare de tehnica legislativa. Se mai intampla in Parlament, o sa vedem cum o sa reglam. Au fost foarte multe legi care au venit cu raport de respingere sau de aprobare si a fost efectiv o eroare de tehnica legislativa, se mai intampla. Am vorbit cu toti colegii, nu sunt foarte bucurosi, dar aceasta situatie o s-o reglam tot printr-un vot in Parlament. A fost o eroare de tehnica legislativa, se mai intampla", a spus Visan.

S-a gasit vinovatul - Mircea Toader

La scurt timp s-a gasit si vinovatul - Mircea Toader, liderul deputatilor PD-L. Conform procedurii de vot, in momentul in care deputatii trebuie sa se pronunte in legatura cu mai multe proiecte de lege, cum nu toti stau sa le citeasca, liderul de grup le arata cum sa voteze, printr-un semn - degetul mare indreptat in sus - pro si indreptat in jos - contra.

"Pot sa spun ca eroarea imi apartine. A fost o confuzie, trebuie sa mi-o asum", a declarat Mircea Toader.

Sase ministri - Udrea, Botis, Ialomitianu, Oprea, Vreme si Borbely - au votat pentru

Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza a fost adoptata in unanimitate de deputatii prezenti - 290 voturi.

Si proiectul care prevedea neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei s-a bucurat de multe voturi pentru. Astfel, el a fost adoptat cu 286 de voturi favorabile, doua voturi "impotriva" si doua abtineri.

Surpriza este ca in sala se aflau sase ministri care au votat "pentru" ceva ce Guvernul din care fac parte a votat "impotriva" - ministrul Dezvoltarii Elena Udrea, ministrul Muncii Ioan Botis, ministrul Fiantelor Gheorghe Ialomitianu, ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme, ministrul Mediului Laszlo Borbely si ministrul Apararii Gabriel Oprea.

Botis, despre votul gresit: Daca a decis Legislativul, trebuie sa punem legile in aplicare

Daca toti democrat-liberalii si membrii Guvernului care au iesit la declaratii au spus ca a fost o eroare si ca urmeaza fie ca Basescu sa trimita inapoi legea, fie ca Guvernul sa emita un act normativ prin care sa corecteze acest lucru, ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, a spus ca daca asa a decis Legislativul, Executivul va trebui sa puna in practica.

"Conform principiilor separatiei Puterii in stat, Executivul trebuie sa puna in practica ce decide Legislativul. Parlamentul a decis si noi, ca Executiv, va trebui sa punem in aplicare", a spus Botis.

Toate sperantele in Basescu

Cum mai poate fi reparata aceasta "eroare de tehnica legislativa" avand in vedere ca deputatii aveau ultimul cuvant, Camera fiind decizionala in acest caz?

Simplu. Presedintele Traian Basescu nu va promulga legea si o va intoarce in Parlament unde nu poate decat sa spere ca politicienii vor citi ce voteaza inainte sa o faca.

Mai exista inca o modalitate, dupa cum a declarat Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor - Guvernul sa emita un act normativ prin care sa corecteze acest lucru.

"A fost o eroare, s-a stiut ca este raport de respingere si de aceea s-a votat pentru. Acum fie presedintele Traian Basescu retrimite actele in Parlament, fie Guvernul sa corecteze printr-un act normativ. Atat timp cat s-a pus problema unui vot de respingere, votul a fost pentru", a explicat si Ialomitianu, vizibil iritat, inainte de intalnirea cu membrii delegatiei FMI in Romania.

A treia varianta de corectare a "greselii" a fost identificata de deputatul PD-L Petru Calian. El a explicat ca legea ramane asa cum e, doar ca ar urma sa intre in vigoare din ianuarie 2012, cand ar exista posibilitatea economica de a se lua masurile votate.

5 minute de euforie - PSD: Iata ca deja unul din obiectivele din programul nostru de guvernare a fost atins!

Fara sa stie ca sunt pusi sa comenteze o greseala a deputatilor, lideri ai patronatelor din Agricultura, dar si secretari de stat s-au inghesuit sa laude masura.

"Iata ca deja unul din obiectivele din programul nostru de guvernare prezentat la Congres a fost atins", a declarat miercuri presedintele Comisiei de buget finante din Camera Deputatilor, social-democratul Viorel Stefan.

Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat ca decizia va avea un mare efect in combaterea evaziunii fiscale. "Si preturile vor scadea, undeva cu 10%, dar nu mai mult", a spus Radulescu.

Stefan Nicolae, liderul Agrostar, sustine insa ca reducerea TVA numai in zona procesarii nu rezolva problema evaziunii, fiind un intreg circuit care ar trebui analizat pentru scaderea preturilor. "Cred ca masura trebuia luata pentru intreaga filiera a produselor agricole", a spus Nicolae.

Consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, Adrian Vasilescu, a spus, la Realitatea Tv, ca legile sunt scrise greoi si ca, si daca ar citi, unii parlamentari nu ar intelege.

Viata parlamentara va continua sa mearga mai departe, dar sper ca altfel decat o vedem acum. Opozia a vazut o poarta deschisa, s-a repezit pe ea. In masa mare a salii Parlamentului, unii citesc revista, altii scriu pe calculator, altii vorbesc la telefon, unii se intorc cu spatele. Nu e vorba doar de faptul ca sunt texte stufoase. Uneori nici parlamentarii care le citesc nu le inteleg", a spus Vasilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#TVA redus alimente, #TVA 5 alimente, #reducere TVA, #vot gresit Camera Deputatilor, #vot gresit TVA alimente, #vot gresit pensii impozitare , #tva
Comentarii
Poza Arthas
Arthas
rank 4
PUN PARIU CA PRETURILE NU VOR SCADEA :P
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5