Ziare.com

TVA de 9% la alimente, de la 1 iunie: La ce produse se aplica o cota redusa

Vineri, 29 Mai 2015, ora 15:58

   

TVA de 9% la alimente, de la 1 iunie: La ce produse se aplica o cota redusa
Normele metodologice de aplicare a taxei pe valoare adaugata de 9% la alimente si pentru structurile de primite turistica, de la 1 iunie, au fost publicate in Monitorul Oficial.

Cota redusa de TVA se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne si organe comestibile, pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, cu exceptia pestilor ornamentali vii, lapte si produse lactate, oua de pasari, miere naturala, alte produse comestibile de origine animala, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

De asemenea, pe lista produselor care vor beneficia de o cota redusa de TVA se mai afla cojile de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, mate si mirodenii, cereale, cu exceptia celor destinate insamantarii, produse ale industriei moraritului, malt, inulina, gluten de grau, seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie, furaje, grasimi si uleiuri de origine animala sau vegetala grasimi alimentare prelucrate, preparate din carne, din peste sau din crustacee, din moluste sau din alte nevertebrate acvatice.

De TVA 9% vor beneficia si zaharurile si produsele zaharoase, cacao si preparatele din cacao, preparatele pe baza de cereale, de faina sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte parti de plante, bauturile de otet, reziduurile si deseurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume rasini si alte seve si extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizata ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice si organice care sunt utilizate ca ingrediente.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit Hotararii privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cota redusa de TVA de 9% se aplica pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti.

De exemplu, un producator agricol care vinde fructe catre un comerciant va aplica cota de TVA de 9%. La randul sau, comerciantul vinde fructele cu cota de 9%, indiferent ce destinatie ulterioara vor avea fructele livrate: alimente, materie prima pentru dulceata, compoturi sau productia de alcool.

Reducerea TVA le-ar putea umple buzunarele: Analiza marilor retaileri din Romania

Alte schimbari fiscale

Pe de alta parte, actul normativ mentionat mai contine si alte prevederi in materie de fiscalitate. Printre acestea se afla si scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.

"Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplica pentru veniturile realizate incepand cu data incadrarii contribuabilului in gradul de handicap, conform documentelor justificative. Pentru a beneficia de prevederi, contribuabilii au obligatia de a depune la platitorul de venituri, respectiv organul fiscal competent, documentele care atesta incadrarea in gradul de handicap grav sau accentuat", se arata in document.

Actul normativ mentionat contine si norme de aplicare pentru impozitarea bacsisului. In context, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri ca amendamentul privind renuntarea la impozitarea acestuia va trece de Parlament in urmatoarele zile, dupa care va ajunge la presedintele Romaniei pentru a fi promulgat.

Lui Teodorovici nu i-au iesit calculele: Impozitarea bacsisului NU va fi eliminata la 1 iunie

"S-a facut amendamentul in Parlament. Cred ca in urmatoarele zile trece de Parlament si va merge la promulgare, la presedinte", a declarat Teodorovici.

Intrebat daca comerciantii vor trebui sa inregistreze bacsisul si dupa data de 1 iunie, ministrul Finantelor a spus ca "acest lucru se va intampla pana cand actul normativ respectiv va fi modificat".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 9601 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor