TVA de 9% la alimente, laudata in Guvern: "O gura de oxigen" pentru fiecare roman

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 23:03
1973 citiri
TVA de 9% la alimente, laudata in Guvern: "O gura de oxigen" pentru fiecare roman

Reducerea TVA va avea ca efect scaderea preturilor, relansarea consumului si o colectare mai buna la bugetul de stat, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Masura reducerii TVA la 9% la alimente, coroborata si cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurential corect. Vom avea evaziune mult mai putina si preturi mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scaderea preturilor, relansarea consumului si o colectare mai buna la bugetul de stat", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-un comunicat.

De asemenea, ministrul apreciaza ca reducerea TVA la alimente la 9% va da "o gura de oxigen" sectorului de lapte, dupa eliminarea cotelor, de la 1 aprilie 2015, dar si celui de carne, afectat de embargoul impus de Federatia Rusa.

Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%

La randul sau, consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol, considera ca reducerea TVA la alimente va mari puterea de cumparare a fiecarui roman cu procente cuprinse intre 4 si 15%.

"Ne permitem sa reducem TVA la 9% mai repede decat era preconizat, ca urmare a cresterii economice, reducerii risipei in cheltuielile publice si incasarii mai multor venituri la buget din imbunatatirea colectarii si reducerii evaziunii. Vom continua cu reducerea TVA general la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, respectand astfel toate angajamentele luate in Programul de Guvernare", a declarat Cristian Socol.

Ponta: TVA la toate alimentele, scazuta la 9%

De asemenea, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca primul efect al reducerii TVA la 9% pentru produsele agroalimentare de la 1 iunie va fi o crestere a consumului populatiei.

"Exista anumite elemente care ar trebui discutate referitor la modul in care a fost construit bugetul. Una peste alta, salariile au crescut, deci firmele au transferat o parte din aceasta facilitate in salarii si s-a marit puterea de cumparare.

Primul efect notabil pe care il asteptam este ca, prin cresterea puterii de cumparare al reducerii TVA la produsele de baza de la 24 la 9%, fie sa duca la o crestere a consumului populatiei si prin aceasta, pe de o parte, firmele care sunt in domeniu sa aiba motive sa investeasca si sa aiba o productie suficienta calitativa si cantitativa, iar pe de alta parte temerea si criticile cum ca toata aceasta reducere s-ar duce in profitul intreprinderilor e nejustificata", a afirmat, marti, la un post privat de televiziune, Cristian Parvan.

Se cere reducerea TVA la carne la 9% din acest an: Ce efecte benefice va avea masura

In cadrul sedintei de Guvern de marti, 7 aprilie 2015, a fost aprobata reducerea anticipata a taxei pe valoare adaugata (TVA) la 9% la toate alimentele, de la 1 iunie 2015.

Astfel, se va reduce TVA la toate alimentele, fara diferentieri, inclusiv la bauturile nealcoolice, precum si la serviciile de alimentatie publica.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#ministru agricultura reducere TVA, #efecte reducere TVA alimente, #TVA 9 alimente, #TVA redusa alimente , #tva