TVA de 9 la suta la alimente, o gura de aer pentru romani?

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 13:45
3518 citiri
TVA de 9 la suta la alimente, o gura de aer pentru romani?
Foto: woodlandsinn.org

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca vrea sa scada TVA la alimente la 9%, masura benefica atat pentru producatori, cat si pentru consumatori, potrivit patronatelor.

"Sustin introducerea de la 1 ianuarie, cu toate implicatiile ideii de TVA diferentiat pentru produsele alimentare, de 24%, din care 9% sa mearga la buget si 15% sa fie rambursat producatorului", a precizat prim-ministrul.

Ponta vrea TVA de 9% la alimente, de la 1 ianuarie

Presedintii patronatelor din industria agro-alimentara chestionati de Ziare.com au spus ca aceasta masura va avea numeroase implicatii pozitive, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori.

In primul rand, o scadere a TVA-ului de la 24% la 9% ar trebui sa determine, cel putin teoretic, scaderea pretului la raft cu 15% si reducerea evaziunii fiscale.

Presedintelele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu, sustine ca preturile se vor alinia abia dupa 2-3 luni de la intrarea in vigoare a legii, motivul fiind acela ca nu toti comerciantii vor aplica reducerea din prima zi.

"Insa, in aceasta situatie, daca isi vor pastra un adaos comercial mai mare, vor plati mai multi bani la stat, astfel ca, referindu-ma la acestia, in maxim trei luni se vor aseza preturile, pentru ca vor fi obligati sa scada si ei preturile, daca concurenta va face acest lucru", a mentionat acesta.

El a apreciat ca reducerea reala de preturi la raft va fi, in medie, de 10%.

Si presedintele Romalimenta, Sorin Minea, saluta decizia Guvernului.

"Masura reprezinta o gura de oxigen pentru productie si procesare si la o ieftinire pentru consumatorul final. In acelasi timp, avand in vedere trendul ascendent la produsele agro-alimentare, o reducere a TVA va duce, cel mult, la stabilizarea pretului la raft. Dar, teoretic, scaderea de pret ar trebui sa fie de 15%, intr-o economie de piata corecta. Insa a spune exact procentul este imposibil, deoarece el ramane la latitudinea oricarui comerciant", a subliniat Minea.

In plus, masura va duce la scaderea evaziunii fiscale, avand in vedere ca piata neagra este responsabila pentru avansul preturilor alimentelor, potrivit presedintelui Romalimenta.

"Evaziunea fiscala deruteaza piata, nimeni nu mai stie care sunt preturile sau cum ar trebui sa fie ele. Este o masura pe care o cerem de ani de zile si singura care este logica, intr-o perioada foarte grea si care marea majoritate a tarilor au luat-o gandind, nu din prostie", a continuat Minea.

Pe langa aceste efecte, produsele romanesti ar putea deveni mai competitive, avand in vedere ca pretul lor va fi extrem de apropiat, poate chiar mai mic, decat cel al alimentelor importate. "Astfel, vom pleca de la egal la egal", a explicat presedintele FSIA, Dragos Frumosu.

Va fi afectat bugetul de scaderea TVA?

TVA-ul este contributia care ajunge la stat, astfel ca o scadere ar putea micsora bugetul Romaniei, insa nu este cazul produselor alimentare.

"Reducerea TVA, per total, ca si suma, pe vanzari de alimente si produse agricole, poate sa fie ca efect pozitiv, in sensul ca vom incasa mai mult la bugetul statului, decat prin mentinerea TVA la 24%. In plus, lucrurile incep sa se miste: vor creste vanzarile, adica un producator va produce mai multe alimente, iar apoi va incasa mai mult si, in final, va plati mai mult la stat. Efectele se aduna din toate partile si ele vor fi vizibile in economie intre trei si cinci luni de zile de la aplicarea masurii", a mentionat Frumosu.

TVA redus la alimente se aplica in toate tarile Uniunii Europene, astfel ca acest model ar trebui sa functioneze si in tara noastra.

"Aceasta masura putea fi aplicata si de acum 2-3 ani de zile. Ea ne este promisa de mai bine de 10 ani si toata lumea a facut asta in campania electorala. Insa, daca alte tari europene o aplica, inseamna ca si la noi va functiona, cu atat mai mult ca veniturile noastre sunt mult mai scazute decat in alte state din UE. Era foarte bine sa se aplice macar de la inceputul anului", a reiterat Frumosu.

Legat de seceta din ultima perioada, el a tinut sa sublinieze faptul ca aceasta nu are o legatura atat de directa cu cresterea pretului la alimente, deoarece comerciantul de cereale stabileste pretul dupa cotatia la bursa.

"Nu neaparat daca avem o recolta buna in Romania, vom avea preturi mai mici; conteaza foarte mult situatia la nivel global", a spus Frumosu.

Scaderea TVA la alimente, la mana FMI

Toate masurile care afecteaza bugetul trebuie discutate cu membrii Fondului Monetar International (FMI), care isi vor incepe, saptamana viitoare, vizita in tara noastra.

In timp ce Dragos Frumosu considera ca institutia nu va avea nicio problema in a-si da acordul, Sorin Minea explica piedicile care ar putea fi intampinate.

"A existat, la un moment dat, in cadrul acordului cu FMI, o prevedere de acest gen, insa nu am putut sa garantam ca ne tinem de cuvant si incasam cat trebuie la buget, astfel ca institutia a propus sa marim TVA, insa a fost o masura gresita. Marirea TVA a dus la scaderea consumului, deci mai putini bani la buget. A fost o lipsa de viziune, de fapt o imposibilitate a statului sa garanteze ca el colecteaza corect impozitele", a afirmat presedintele Romalimenta.

"O reducere a TVA si o marire a bazei de impozitare va duce la incasari apropiate ca cele de pana acum, poate ceva mai mari, dar constante, pe cand acum nu se stie cat se va incasa la fiecare luna", a conchis acesta.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#efecte reducere TVA alimente, #reducere tva alimente, #reducere TVA ieftinire mancare , #tva