Ziare.com

TVA la incasarea facturii - Masuri de combatere a fraudei in retail

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:46

   

TVA la incasarea facturii - Masuri de combatere a fraudei in retail
Solutia cea mai eficienta de combatere a fraudei de TVA este taxarea inversa. Solutia are atat de multe avantaje incat nu putem sa nu ne intrebam de ce nu este folosita, mai ales ca ea este cunoscuta de foarte mult timp.

Raspunsul tine de frauda in retail, frauda care poate si ea sa fie, in principal, de doua tipuri.

Primul tip de frauda este si cel cu care ne intalnim astazi cel mai des in viata reala: vanzari nefiscalizate. Ma refer aici in principal la HoReCa (restaurante, hoteluri), servicii (de la frizerie la cabinetul medical), dar si vanzari de bunuri, in special maruntisuri, de catre magazine mici - problema fiind in mare masura rezolvata in cazul marilor lanturi de retail.

Rezolvarea acestei probleme se poate face actionand in mai multe planuri simultan:

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Informatizarea ANAF. Bulgaria a implementat un sistem informatic care permite Fiscului sa faca analize de risc in timp real si sa trimita inspectorii in control acolo unde exista suspiciuni ca veniturile nu ar fi inregistrate. Acest lucru este posibil datorita faptului ca toate casele de marcat fiscale din Bulgaria sunt conectate cu sistemul informatic al Fiscului si transmit date in legatura cu vanzarile.

Atunci cand vanzarile scad sub un anumit nivel, apare suspiciunea de frauda, ceea ce declanseaza controlul.

Stimularea platilor electronice. Acest lucru poate fi relativ usor facut stimuland cumparatorii sa faca mai putine plati cash. Cum facem acest lucru? Simplu, dand inapoi o mica parte din TVA platit, dar numai pentru platile efectuate cu cardul.

Masura are imensul avantaj ca ar putea fi implementata automat, fara sa implice costuri birocratice. Unele banci deja ruleaza programe de fidelizare prin care un procent din totalul cumparaturilor platite cu cardul emis de banca respectiva este rambursat clientului lunar.

Interzicerea oricaror forme de bonuri nefiscale (note de plata, bon nefiscal, proforma etc.) coroborat cu inasprirea sanctiunilor pentru incasarea oricaror sume fara emiterea bonului fiscal.

Introducerea unor politici de KYC la inregistrarea companiilor in registrul comertului, in special in cazul celor care primesc cod de TVA.

Citeste mai multe despre TVA la incasarea facturii - Despre masuri de combatere a fraudei in retail pe cursdeguvernare.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1869 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hmm, vad ca DD

e deja la putere. O fi blat cu Ponta?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor