TVA la nivel european, solutia care salveaza bugetul UE?

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 18:31
3355 citiri
TVA la nivel european, solutia care salveaza bugetul UE?

Bruxelles-ul a readus in prim plan, in aceasta saptamana, ideea controversata a impozitului european, pentru a creste resursele proprii ale UE. Comisia Europeana are mai multe optiuni pe masa, inclusiv crearea unei Taxe pe Valoarea Adaugata (TVA) europene.

Membrii Comisiei au discutat, de asemenea, cu privire la o taxa ce s-ar putea aplica la transportul aerian, dar si despre contributia la bugetul UE cu o cota din veniturile incasate de tarile membre in urma tranzactiilor sau activitatilor financiare. Alte contributii avute in vedere sunt o taxa pe energie si impozitul pe profit.

Comisia Europeana doreste sa le introduca treptat in finantarea UE, fara sa favorizeze una sau alta dintre aceste taxe, scrie Le Monde.

Bugetul UE este de aproximativ 1% din PIB-ul UE, adica aproximativ 141,5 miliarde de euro, in 2010, si finantarea actuala este "un amestec opac si confuz de contributii de la bugetele nationale, ajustari si reduceri", este critica adusa de CE.

Executivul european face totodata referire si la "rabatul britanic", un discount negociat in anii 1980 de catre Margaret Thatcher, dar si la "rabatul la rabat" negociat in schimbul cu alte state, precum Germania.

Mai multe tari, printe care Franta, Marea Britanie si Germania au anuntat deja ca nu vor sa auda de un impozit european, iar propunerile Comisiei, care ar trebui sa se bazeze pe sprijinul majoritatii eurodeputatilor, ar putea sa nu fie duse totusi la bun sfarsit.

In incercarea de a face macar cunoscute detaliile cu privire la cele propuse, Parlamentul European vrea un angajament din partea celor 27 de tari ca vor discuta cu privire la problema resurselor financiare proprii.

Liberalul Guy Verhofstadt a facut apel la o revenire la "spiritul parintilor fondatori ai UE", reamintind ca, la inceputurile sale, UE a fost finantata prin resurse proprii: resurse vamale, impozite pe importuri de produse agricole si TVA.

"Suntem pe punctul de a ucide UE cu acest sistem de contributii nationale", a adaugat el. Socialistii sprijina, de asemenea, ideea, desi opiniile cu privire la definirea a ceea ce inseamna resurse proprii difera.

"Rabatul britanic", motiv de scandal

Negocierile privind bugetul multianual al UE, incepand din 2014, vor intra insa in miezul acestei probleme. Aceste discutii se anunta insa extrem de dure, in special cele cu privire la viitorul Politicii Agricole Comune (PAC).

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a pledat pentru mentinerea unui buget stabil pentru PAC dupa 2013, pentru ca va cere mai mult ajutor pentru fermieri, "pentru ca acestia sa faca fata schimbarilor climatice si altor provocari".

Faimosul "rabat britanic" este, de asemenea, contestat. Fara a merge pana la a cere eliminarea lui, Comisia a reamintit motivele care l-au justificat in 1980: faptul ca Marea Britanie a primit doar foarte putine subventii agricole intr-o perioada in care acestea au reprezentat 65% din bugetul UE, si asta in timp ce contributia sa era considerata prea ridicata in comparatie cu nivelul de prosperitate de la acea vreme.

Aceste motive sunt acum in mare masura depasite, pentru ca PAC reprezinta doar 40% din bugetul UE si exista alte tari din UE care sunt mult mai sarace decat Regatul Unit.

Probleme vizavi de "rabatul britanic" au aparut si in decembrie 2006, cand fostul premier Tony Blair a refuzat sa renunte la discountul obtinut in 1982 de predecesoarea sa (conservatoare) din 1982, Margaret Thatcher. Contestatul rabat consta tocmai in reducerea contributiei Albionului la bugetul UE, in scopul de a nu cotiza net aproape dublu decat Franta, tara cam de aceleasi dimensiuni demografice si economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
#TVA nivel european, #introducere TVA UE, #buget UE , #tva
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
Poza Cob
Cob
rank 5
Sa fie o singuira TVA pe Uniunea Europeana.....