Vasilescu (BNR): Prin cresterea TVA, intreaga populatie a Romaniei este lovita

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 17:13
1416 citiri
Vasilescu (BNR): Prin cresterea TVA, intreaga populatie a Romaniei este lovita
Foto: Realitatea TV

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a refuzat sa comenteze declaratia sefului statului potrivit caruia TVA ar putea fi readus la 19%, precizand ca nu cunoaste exact nici contextul in care a fost facuta, si nici calculele pe buget, care tin doar de Ministerul de Finante, nu de banca centrala.

Vasilescu a explicat insa, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca majorarea TVA cu 5% a fost decisa de Guvernul Boc ca masura de forta majora, pentru continuarea acordului cu FMI, cunoscut fiind ca, in mod normal, pe timp de recesiune nu se umbla la taxe, "nici in sus nici in jos".

"Pentru cresterea TVA cu 5 procente erau calculele facute cu FMI, se cadea pe cifra pe care doreau", a explicat Vasilescu decizia intempestiva luata de guvern, precizand ca preocuparea fundamentala in acest moment a guvernantilor este largirea bazei de impozitare "nu pe verticala, ci pe orizontala".

"Prin cresterea TVA, intreaga populatie a Romaniei este lovita, nu numai pensionarii, nu numai salariatii de la stat sau de la privat. De aici preocuparea presedintelui de a gasi o inlocuire a cresterii TVA", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Acesta a respins si ideea avansata in emisiune ca Guvernul Boc a majorat TVA doar pentru a insela FMI si a primi transa a cincea din imprumut, urmand ca acum sa il reduca la valorile initiale.

"FMI nu si-a incheiat misiunea in Romania, o delegatie va veni chiar in zilele urmatoare, in jur de 20 iulie, mai avem o vizita si in septembrie", a reamintit Vasilescu, opinand ca in aceste conditii nu se poate pune problema ca Romania sa pacaleasca institutia internationala.

Totodata, Vasilescu a spus, inca o data, ca din punctul sau de vedere TVA va trebui readus la 19% la inceputul anului viitor.

"Sa ne intoarcem la TVA-ul de 19%. Mi-e teama insa ca, la sfarsitul anului, nu va mai fi posibil. Daca statul ar veni cu masura asta, nu exclud ca comerciantii sa se bucure ca nu mai platesc TVA, dar preturile sa nu le dea inapoi de unde au plecat. Piata-i piata".

Intrebat daca anul viitor, Romania va incheia un nou acord cu FMI, Vasilescu a raspus: "As prefera sa avem un acord cu FMI, dar de o anumita factura. As prefera si un acord cu bani cu FMI, daca ar fi bani pentru investitii. Pentru ca noi avem nevoie de investitii ca de aer".

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Doljesti, ca va cere guvernului diminuarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), dar ca va solicita totodata impozitarea tuturor pensiilor.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Basescu reducere TVA, #Basescu scadere TVA , #tva