Vel Pitar: Noul TVA nu mai aduce castigurile fabuloase din frauda, evazionistii vor sa le mentina Interviu

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 07:13
4954 citiri
Vel Pitar: Noul TVA nu mai aduce castigurile fabuloase din frauda, evazionistii vor sa le mentina Interviu

Noul TVA nu mai aduce castigurile fabuloase din frauda si, ca urmare, cei care lucreaza la negru incearca sa si le mentina, explicandu-se astfel de ce pretul painii nu a scazut uniform la nivelul intregii piete.

Marii producatori si marile retele de magazine au aplicat TVA redus la preturile din august-septembrie, scaderea cotei la 9% venind ca "o gura de aer proaspat" pentru acestia, insa succesul masurii poate fi asigurat doar printr-un control permanent din partea autoritatilor si inasprirea sanctiunilor, a spus Eduard Popisteanu, director national de marketing Vel Pitar, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Conform calculelor Consiliului Concurentei, reducerea TVA la 9% pentru panificatie a avut ca efect scaderea cu circa 6% a pretului de vanzare a painii la raft. Cum vedeti acest rezultat in contextul in care mai multi mari producatori, printre care si Vel Pitar, au anuntat ca au aplicat integral reducerea TVA in pretul painii?

Recenta evaluare a Consiliului Concurentei cum ca pretul la paine a scazut numai cu 6% este vadit rau intentionata din mai multe motive. Nu indeplineste standardele unui studiu, ci este o culegere de informatii; un studiu presupune respectarea standardelor statistice in domeniu. Totodata, in culegerea de informatii facuta de Consiliul Concurentei, un magazin care vinde 10 paini a fost socotit egal cu un magazin care vinde 1.000 de paini; pur si simplu Consiliul nu a numarat cate paini se vand si la ce pret intrucat nu are personal calificat in acest sens. Consiliul a numarat numai magazinele si evident sunt mai multe magazinele mici care isi permit abateri de pret.

Marii producatori si marile retele de magazine au aplicat TVA-ul redus la preturile din august-septembrie si in aceste retele se afla ponderea majora a consumatorilor de paine.

Este insa adevarat ca cei care lucreaza la negru nu au scazut preturile. Noul TVA nu mai aduce castigurile fabuloase din frauda si, ca urmare, cei care lucreaza la negru incearca sa isi mentina castigurile. Este, iata, momentul ca cei care cumpara sa puna piciorul in prag si sa nu mai cumpere paini de la acestia.

De asemenea, este nevoie ca autoritatile sa faca controale inteligente; daca cineva consuma gaze pentru 1.000 de paini, dar in acte are numai 100, atunci trebuie controlat si amendat zilnic pana fie iese din business, fie incepe sa faca afaceri corecte. Secretul consta nu doar in a face controale, ci in a le face inteligent - degeaba se fac controale la comanda, trebuie facute controale cu "cap".

Autoritatile isi vor face treaba cand nu vor mai fi producatori la negru si nu cand isi vor indeplini planul de control!

Unele companii au crescut pretul painii dupa reducerea TVA, conform informatiilor prezentate de autoritati. Despre ce tip de companii este vorba?

Cu siguranta numarul acestora este unul limitat, fiind cel mai probabil vorba de companii mici. Spunem asta deoarece toti producatorii mari au sustinut in nenumarate ocazii ca reducerea pretului painii sa fie cel putin la acelasi nivel cu reducerea impusa de TVA. Motivele care stau la baza acestui lucru sunt evidente, producatorii mari sunt cei care pierd cel mai mult.

De asemenea, se poate observa un impact puternic si asupra consumatorului final. Asadar, scaderea pretului la produsele de panificatie nu face decat sa vina in sprijinul tuturor categoriilor de consumatori, indiferent de categoria sociala.

Cum functioneaza in acest moment piata produselor de panificatie? Putem vorbi de riscul unor derapaje?

In acest moment piata este intr-o miscare ceva mai accelerata datorita acestei masuri. Din alt punct de vedere, toate companiile, si in special cele mici cauta sa se repozitioneze pentru a-si pastra cotele de piata atat in termeni de volum, cat si valoare.

Daca vorbim strict de cotele de piata valorice, acestea in cazul unor scaderi accentuate, pot duce la ceea ce dumneavoastra numiti derapaje. Reducerea cotei TVA la 9% a venit ca o gura de aer proaspat atat pentru noi, cat si pentru ceilalti producatori corecti, insa pentru a ne asigura de succesul acestei masuri, avem nevoie in primul rand de ajutorul organelor de control.

Este greu sa combati piata neagra fara masuri concertate din partea tuturor factorilor, si aici ne referim in special la controlul permanent din partea autoritatilor, coroborate cu inasprirea sanctiunilor pentru cei care refuza sa aplice TVA-ul redus in aceste luni de proba. Acest control practic asigura viabilitatea masurii adoptate de Guvern si de noi.

Care considerati ca vor fi rezultatele acestui "experiment" de reducere a TVA la paine? Credeti ca va fi extinsa masura si asupra altor categorii de produse?

Cu siguranta daca actiunile mentionate mai devreme vor fi implementate si se va mentine nivelul pretului in urmatoarele luni, atunci presiunea asupra industriei subterane va fi una puternica si constanta, iar efectul va fi in final cel scontat: incasari mai mari la bugetul statului din vanzarea corecta a produselor de panificatie, eradicarea evaziunii fiscale, agenti economici corecti. In plus, nu trebuie sa omitem si beneficiile asupra consumatorului: un pret mai bun si produse controlate din punct de vedere al calitatii.

Situatia ideala ar fi ca aceasta masura sa fie extinsa si asupra altor categorii. Sunt exemple concludente in tari din Uniunea Europeana care au adoptat cu succes TVA redus pentru toate produsele alimentare.

Este foarte adevarat ca o contributie laudabila au avut si vor avea marile lanturi de magazine care prin campanii la "raft" vor constientiza nu numai consumatorii, ci si opinia publica in general de acesta oportunitate.

Cu cat au scazut exact preturile produselor Vel Pitar? Exista o scadere uniforma pentru toate produsele?

Vel Pitar a respectat intru totul ordonanta de Guvern, prin urmare am scazut pretul la toate categoriile de produse care intra sub incidenta acestei cote de TVA, cu procentul aferent discutat. Campania nationala pe care am desfasurat-o la inceputul lunii septembrie este cea mai buna dovada in acest sens, Vel Pitar fiind primul producator de produse de panificatie care si-a asumat public aceasta masura.

Care sunt principalele beneficii obtinute de Vel Pitar in urma reducerii TVA pentru panificatie? Cum se reflecta aceste schimbari in vanzari?

Suntem o companie care a investit dintotdeauna in inovatie, ne dorim sa oferim consumatorilor nostri o paine din ce in ce mai buna, respectand cele mai inalte standarde de calitate. De asemenea, ne focusam in continuare pe dezvoltarea de produse unice in piata, care au ca scop cresterea consumului de paini cu adevarat de calitate.

Ati mentionat vanzarile. Bineinteles, cel mai vizibil efect este cel care are in prim plan scaderea pretului, care cel putin la nivel teoretic ar trebui sa se traduca in cresterea vanzarilor.

De asemenea, preferintele consumatorilor se pot schimba, catre achizitia de produse cu un beneficiu real fie pe zona de santatate, fie pe zona de indulgence (secara, tarate, multicereale, integrala, cartofi etc.), paini care au un added-value mai ridicat.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...