Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fructe și legume de toamnă care îți întăresc imunitatea. Ce alte beneficii mai au pentru sănătate

Sambata, 17 Septembrie 2022, ora 23:22
5642 citiri
Fructe și legume de toamnă care îți întăresc imunitatea. Ce alte beneficii mai au pentru sănătate
Fructele și legumele de toamnă asigură o sănătate de fier pe tot parcursul sezonului rece FOTO: Unsplash.com

Frumusețea toamnei nu stă doar în coloristica arborilor, ci și în beneficiile pentru sănătate pe care le aduc roadele specifice acestui anotimp.

De ce să mănânci mere

Merele sunt disponibile tot anul, însă toamna este singurul moment cand le putem consuma proaspăt culese și ne putem bucura cu adevărat de gustul lor autentic.

Merele dulci și zemoase sunt pline de antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar și ne ajută să ne ferim de afecțiunile specifice toamnei.

Conțin din plin vitamina C, care ajută organismul să lupte împotriva factorilor externi, asigurând o imunitate de fier.

Atunci cand sunt consumate cu coajă, merele devin o sursă de fibre, care alături de pectina (se regăsește în toate fructele de toamnă cu coaja comestibilă), scade nivelul colesterolului și luptă împotriva bacteriilor din intestin.

În coaja mărului se găsesc majoritatea subsțantelor nutritive și vitaminelor, așa că data viitoare nu mai curață mărul înainte să-l consumi.

Perele conțin multe fibre

Perele sunt printre cele mai gustoase fructe de toamnă. Sunt bogate în vitamine și antioxidanti, care întăresc sistemul imunitar și ameliorează febra și durerile în gât specifice răcelilor de sezon.

Este de preferat să consumăm perele cu coajă, întrucât conține de patru ori mai mulți fitonutrienți decat pulpa, care contribuie la o bună funcționare a inimii și sistemului nervos.

O singură pară îți va asigura 22% din aportul zilnic necesar de fibre, necesare pentru funcționarea normală a tractului digestiv.

Beneficiile strugurilor

Unele dinte cele mai îndrăgite roade ale toamnei, de care ne putem bucura până în decembrie, sunt strugurii. Strugurii, în special cei negri, conțin fitonutrienți și flavoide, care reduc nivelul colesterolului și îmbunătățesc funcțiile cognitive.

Beneficiile strugurilor asupra sănătății nu se opresc aici. Aceste fructe ajută la protejarea sistemului cardiovascular, contribuie la reducerea inflamațiilor din corp, la îmbunătățirea vederii precum și la protejarea articulațiilor.

Prune conțin cei mai mulți antioxidanți

Prunele ar trebui consumate cât mai des în sezonul rece, deoarece conțin printre cei mai mulți antioxidanți și sunt o sursă importantă de vitamina A, C si K, potasiu și fibre.

Aceste fructe întăresc sistemul imunitar, detoxifică organismul și reglează tensiunea arterială datorită conținutului bogat în potasiu.

Prunele stimulează memoria, previn bolile de inimă, fiind foarte sărace în grăsimi, sunt benefice pentru oase, combat anemia și ajută la prevenirea diverselor tipuri de cancer.

Gutuile previn anemia

Gutuile nu doar că ne feresc de răceli, ci previn anemia și stimulează pofta de mâncare. Gutuile nu conțin grăsimi, sunt foarte sărace în sodiu și conțin o cantite semnificativă de vitamina C, întărind astfel imunitatea.

Gutuia este considerată un tratament natural împotriva răcelii, iar infuzia de coji și frunze de gutui, în combinație cu mierea de albine, calmează tusea și ameliorează inflamațiile gatului, destul de frecvente în sezonul rece.

De ce să mănânci dovleac

Dovleacul este bogat în betacaroten și are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Deși are puține calorii, dovleacul abundă în fibre, minerale și vitamine, fiind recomandat în alimentație pentru controlul colesterolului și controlul greutății corporale.

Ardeii grași și gogoșarii

Atât ardeii grași, cât și gogoșarii, sunt plini de vitamina C și minerale (fier, cupru, zinc, magneziu și potasiu) și au conținut scăzut de calorii.

Stimulează metabolismul și au proprietăți antibacteriene, anticancerigene și analgezice datorită conținutului de capsaicina.

Conopida

Conopida este cea mai valoroasă legumă din familia cruciferelor. Are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și protejează organismul împotriva afecțiunilor cardiovasculare și accidentelor vasculare cerebrale.

Varza

Varza este un puternic antioxidant natural, care ne ferește de răceli și alte infecții ale aparatului respirator.

Sfecla roșie

Momentul optim pentru recoltarea sfeclei roșii este toamna, când ne putem bucura din plin de proprietățile sale binecunoscute.

Cartofii dulci

Sunt o sursă bogată în fibre, care stimulează metabolismul și reduc riscul de obezitate. Când sunt consumați cu coajă, ajută la ameliorarea constipației, protejând tractul digestiv.

Primele cireșe din acest sezon au apărut în piețe. La ce prețuri exorbitante se vând acestea
Primele cireșe din acest sezon au apărut în piețe. La ce prețuri exorbitante se vând acestea
Primele cireșe din acest sezon au apărut în Piața Cibin, miercuri, 24 aprilie, la ora prânzului. Fructele se găseau la doi comercianți din piață, relatează presa din Sibiu. Dacă anul...
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#imunitate, #fructe, #legume, #toamna , #imunitate