Rusia, pândită de incapacitate de plată pentru a treia oară în ultimii 100 de ani. Cum a evitat falimentul în trecut

Miercuri, 01 Iunie 2022, ora 17:27
6821 citiri
Rusia, pândită de incapacitate de plată pentru a treia oară în ultimii 100 de ani. Cum a evitat falimentul în trecut
Putin a reușit să declanșeze o ploaie de sancțiuni FOTO Twitter/ Srbija Evropa

Nu este prima dată când Rusia nu își poate plăti datoriile, însă chiar și bolșevicii și-au avertizat creditorii în 1918 că nu vor plăti.

Acum, pe fondul războiului dezlănțuit în Ucraina, Kremlinul neagă că ar intra incapacitate de plată. Care au fost cele mai grave momente econimice ale Rusiei în ultimii 100 de ani, ne reamintește Reuters.

1918: refuzul bolșevicilor

Cu puțin timp înainte de revoluția din 1917, Rusia era cel mai mare debitor internațional, luând împrumuturi mari pentru a finanța industrializarea și construcția căilor ferate. Dar bolșevicii au refuzat plata tuturor datoriilor externe.

Chiar dacă revoluționarul sovietic Leon Troțki i-a avertizat pe creditorii occidentali cu privire la această decizie, neîndeplinirea obligației Rusiei a șocat lumea. Franța a fost deosebit de grav afectată, băncile și cetățenii suferind pierderi uriașe.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Investitorii nu au luat în serios avertismentul, deoarece nu le venea să creadă că statul este capabil să facă asta cu datoriile sale. Cu toate acestea, URSS pur și simplu nu a recunoscut această datorie. Parțial, „sovieticii” și-au recunoscut obligațiile abia la mijlocul anilor 1980.

1991: prăbușirea URSS

După prăbușirea URSS în 1991, Rusia a încetat să mai achite o parte din datoria externă pe care o moștenea de la republicile sovietice. După cum a declarat ministrul adjunct al finanțelor din Federația Rusă (1994-1997), Andrey Vavilov, la sfârșitul anului 1992, Federația Rusă avea aproximativ 105 miliarde de dolari datorii din epoca sovietică, iar datoria proprie era de 2,8 miliarde de dolari.

În 1996, Rusia a negociat o restructurare a datoriilor de 28 de miliarde de dolari cu un grup de țări, așa că i s-a permis să reporteze plăți majore pentru datoria din epoca sovietică pentru următorul deceniu.

Drept urmare, Federația Rusă a plătit datoriile epocii comuniste până în 2017și a reușit să evite o situație de neîndeplinire a obligațiilor externe.

1998: devalorizarea rublei

Până în 1997, scăderea prețului petrolului a redus veniturile din export ale Rusiei. Potrivit lui Vavilov, datoria externă, care se ridica la aproximativ 50% din PIB în 1995, a crescut la 77% până în 1998.

Pe atunci, Rusia a primit foarte puține venituri din impozite și se baza pe bonuri de trezorerie pe termen scurt pentru a acoperi cheltuielile. Tot mai multe fonduri au început să meargă pentru a sprijini rubla.

„Cu cât guvernul a insistat că va sprijini moneda și își va plăti datoriile, cu atât mai mulți investitori au ajuns la concluzia că este timpul să vândă”, a scris Chris Miller în cartea sa ”Putinomics: Power and Money in a Resurgent Russia”.

Pe 17 august 1998, Rusia a devalorizat rubla. Țara însăși a anunțat că nu își mai poate plăti datoria în ruble și a impus un moratoriu de trei luni la plata anumitor datorii externe. Băncile rusești, care investiseră masiv în bonuri de trezorerie și prezentau riscuri valutare semnificative, au intrat în scurt timp în faliment.

2022: amenințare de default extern

Chiar și într-o situație financiară dificilă în 1998, Moscova a continuat să plătească euroobligațiuni. Acum situația este radical diferită: deși Kremlinul are banii, din cauza sancțiunilor nu poate plăti datoria externă.

După ce Statele Unite au privat Federația Rusă de posibilitatea de a plăti datorii externe în valută, Moscova este nevoită să facă transferuri în ruble. Ele nu sunt acceptate de creditori. Dacă în 30 de zile Kremlinul nu găsește o modalitate de a plăti în dolari, Rusia va fi in incapacitate de plată.

Pentru a evita sancțiunile, Kremlinul a oferit creditorilor străini să deschidă conturi în băncile rusești. Investitorii din afara SUA ar putea, teoretic, să fie de acord cu o astfel de mișcare.

Miller este încrezător că Rusia va lupta din greu pentru a evita situația de neplată pentru euroobligațiuni. „Reprezentanții băncilor centrale ruse și ai finanțelor și-au construit reputația de profesioniști în care se poate avea încredere pe piețele internaționale”, a spus el.

Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin a reușit deja să transforme economia rusă într-un castel de nisip sub ploaia de sancțiuni.

Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#incapacitate plata, #Rusia, #datorii, #obligatiuni , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza borba
borba
rank 5
Chiar nu putem scapa de dobi tocu de uragan si ale lui clone??