Creșterile însemnate ale tarifelor la electricitate determină inclusiv consumatorii din România să fie mult mai atenți la consumul de energie.
Jurnaliștii de la AutoCritica au realizat o analiză privitoare la energia furnizată de panourile solare în funcție de zona din România în care sunt montate.
Analiza constată că plafonarea tarifelor la energie electrică pentru anumite praguri de consum este posibil să fi contribuit la menținerea facturilor la un nivel decent.
Pe de altă parte, unul dintre consumatorii casnici tot mai frecvent întâlniți și în România este bateria de mașină electrică. Pentru cei care vor să se încadreze în cel mai favorabil plafon de consum electricitate/preț KW/h încărcarea mașinii electrice acasă ar putea fi o problemă.
"De exemplu, dacă ai o mașină electrică cu o baterie cu capacitate de 70 kWh, două încărcări complete pe lună echivalează cu un consum de 140 kWh, adică aproape jumătate din plafonul maxim de 300 kWh pentru care prețul energiei electrice este unul decent", se arată în articolul AutoCritica.
Autorii recomandă drept posibilă soluție montarea de panouri fotovoltaice.
"Sistemul de panouri fotovoltaice pe care îl montezi (n.r. - prin programul Casa Verde Fotovoltaice, în care statul român oferă finanțare de până la 20.000 de lei) trebuie să aibă capacitatea de cel puțin 3 kW. Pe teritoriul României, un sistem de panouri fotovoltaice cu o astfel de capacitate generează în medie aproximativ 4.000 kWh de energie electrică pe an, adică peste 300 kWh pe lună, suficient pentru a acoperi integral consumul obișnuit de energie electrică al unei locuințe, arată o analiză publicată de site-ul patrupereti.ro.