Ministrul Finanţelor a anunţat marţi, 30 aprilie, că încasările la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, respectiv bugetul asigurărilor sociale de sănătate, în luna aprilie, au fost de 45 miliarde lei în aprilie. El a mai spus că este o sumă record, fiind efectul aplicării legii 296 privind consolidarea fiscal-bugetară a României.
„Pentru primul trimestru, veniturile planificate în valoare de 99 miliarde lei au fost în întregime realizate de către ANAF şi acum aşteptăm închiderea lunii aprilie. Până la această dată vă pot confirma că am trecut, în luna aprilie, de suma de 45 miliarde lei, încasări la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, respectiv bugetul asigurărilor sociale de sănătate”, a declarat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de marţi a Executivului.
Acesta mai spus că „este o sumă record care urmează să fie definitivată în zilele următoare.”
„Este efectul aplicării legii 296 privind consolidarea fiscal-bugetară a României, iar în acest context, procesul de consolidare fiscală pe care l-am iniţiat şi care este în implementare, în momentul de faţă, are în vedere ca fundament atât măsurile de digitalizare, cât şi măsurile care au fost aprobate prin legea 296, în septembrie 2023”, a completat Boloş.
„Realitatea tristă e că, deși veniturile statului cresc, și nu aveau cum altfel că au crescut taxele, deficitul bugetar pe anul trecut a fost mai mare decât din 2022, iar cel din 2024 va depăși prognoza Guvernului și o spun toți analiștii, inclusiv Comisia Europeană. Va fi 7% din PIB, ca-n pandemie”, a declarat Bogdan Glăvan, profesor de economie, într-o intervenție televizată la B1TV, săptămâna trecută.
Reamintim că execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,06% din PIB față de deficitul de 22,75 miliarde lei, respectiv 1,42% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2023, potrivit unor date furnizate presei de către Ministerul de Finanţe la finalul săptămânii trecute.
Veniturile totale au însumat 132,16 miliarde lei în primul trimestru al anului 2024, înregistrând o creștere de 15,8% (an/an), susținută de încasările din venituri curente – cu precădere contribuții de asigurări, impozit pe salarii și TVA – și fonduri europene.