Avertisment major pentru omenire: Un dezastru natural va lovi 30 de zile pe an în plus

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 01:00
6640 citiri
Avertisment major pentru omenire: Un dezastru natural va lovi 30 de zile pe an în plus
Incendiile majore se vor înmulți pe Pământ din cauza schimbărilor climatice FOTO: Wikipedia

Un grup de oameni de știință condus de către Universitatea Wollongong din Australia, care a efectuat un amplu studiu publicat în prestigioasă revistă Nature, trage un semnal de alarmă pentru omenire. Experții anunță că un dezastru natural catastrofal – incendiile majore - va afecta pădurile din întreaga lume încă 30 de zile în plus pe an.

Fără o acțiune puternică împotriva schimbărilor climatice, pădurile de pe fiecare continent vor fi distruse de incendiile severe, cu cel puțin o lună suplimentară anual, până la sfârșitul secolului, potrivit Science Alert.

Această amenințare de incendii este mult mai mare pentru unele păduri, inclusiv pentru Amazon, potrivit noului nostru studiu publicat în revista Nature pe 22 noiembrie 2022. Cercetările au analizat 20 de ani de date globale prin satelit pentru a testa legătura dintre incendiile de pădure și deficitul vaporilor - o măsură a puterii atmosferei de a aspira umiditatea din plantele vii și moarte.

Eveniment fenomenal petrecut în Somalia: Două structuri extraterestre nemaivăzute pe Pământ, descoperite

Rezultatele oamenilor de știință de la Universitatea Wollongong din Australia arată că incendiile de pădure devin mult mai probabile peste un anumit prag de deficit al vaporilor în multe regiuni din întreaga lume.

În mod alarmant, schimbările climatice cresc numărul de zile în care planeta depășește aceste praguri cruciale. Dar prin reducerea urgentă a emisiilor globale, putem reduce la minimum numărul de zile suplimentare de incendiu.

Incendiul de pădure este un fenomen străvechi, foarte divers. Patru condiții cheie pentru un incendiu sunt: combustibilul – frunzele, crengile din pădure, umiditatea combustibilului – dacă este suficient de uscat pentru a se aprinde, aprinderea – scânteia care declanșează incendiul, cum ar fi un fulger, vremea – condiții meteo cum ar fi vânturi puternice și temperaturi ridicate, care ajută la propagarea incendiului.

Descoperire neașteptată de acum 1.500 de ani: Un oraș grecesc antic scufundat

Aceste patru procese acționează ca niște comutatoare. Toate trebuie să fie în poziția „pornit” pentru ca un incendiu să se aprindă.

Dacă omenirea continuă să elibereze emisii de gaze cu efect de seră fără încetare, este de așteptat ca planeta să se încălzească cu aproximativ 3,7 °C până la sfârșitul secolului.

În acest scenariu cu emisii mari, studiul constată că există păduri pe fiecare continent care vor experimenta cu cel puțin 30 de zile suplimentare pe an peste pragurile critice de inflamabilitate. Într-un scenariu cu emisii mai scăzute, în care încălzirea globală este limitată la aproximativ 1,8 °C, fiecare continent va vedea în continuare cel puțin 15 zile suplimentare pe an.

Părți din America de Sud tropicală, inclusiv Amazon, vor avea cele mai mari creșteri în ambele scenarii până la sfârșitul secolului: cel puțin 90 de zile suplimentare într-un scenariu cu emisii scăzute și cel puțin 150 de zile în plus într-un scenariu cu emisii mari.

Citește și:
Cum arată cele zece urgențe ale Bucureștiului pe care PNL i le-a dat ca temă lui Nicușor Dan, pentru a nu-i retrage sprijinul politic
Cum arată cele zece urgențe ale Bucureștiului pe care PNL i le-a dat ca temă lui Nicușor Dan, pentru a nu-i retrage sprijinul politic
PNL București a transmis miercuri seară, 1 februarie, o listă cu zece „urgențe” ale Bucureștiului dintre care primarul Capitalei Nicușor Dan trebuie să rezolve o parte dintre ele pentru...
A început cursa pentru sinecurile din instituțiile publice. Ce funcții cu greutate vor fi scoase la bătaie în Parlament
A început cursa pentru sinecurile din instituțiile publice. Ce funcții cu greutate vor fi scoase la bătaie în Parlament
Odată cu începerea noii sesiuni parlamentare urmează să aibă loc alegerile pentru șefia mai multor instituții publice cu greutate din România, printre care ANRE, Curtea de Conturi sau AEP....