Incendiile de vegetație din Canada afectează grav New York-ul: „Nici măcar nu poţi vedea Statuia Libertăţii” VIDEO

Joi, 08 Iunie 2023, ora 07:57
1742 citiri
Incendiile de vegetație din Canada afectează grav New York-ul: „Nici măcar nu poţi vedea Statuia Libertăţii” VIDEO
O ceaţă portocalie a acoperit oraşul New York, aerul devenind irespirabil FOTO Twitter

În timp ce incendiile afectează Canada de câteva zile, o ceaţă portocalie a acoperit oraşul New York, aerul devenind irespirabil, scrie AFP.

Celebra Statuie a Libertăţii şi „orizontul” Manhattanului au fost învăluite într-o ceaţă galben-portocalie. Incendiile din Quebec întunecă New York-ul, la 800 km spre sud, şi coasta de est a Statelor Unite.

„Nici măcar nu poţi vedea Statuia Libertăţii”, s-a alarmat Jack Wright de pe malurile East River din Brooklyn. Acest fost avocat în vârstă de 76 de ani susţine că „a încetat să mai fumeze în urmă cu 50 de ani”, dar spune că „tuşeşte” ca atunci când era fumător.

Măştile anti-Covid reapar pe străzile din Manhattan, Brooklyn şi Queens.

Chiar în centrul Manhattanului, inima financiară a megalopolei, condiţiile atmosferice se înrăutăţesc de la oră la oră: o ceaţă galben-portocalie din ce în ce mai deasă în jurul zgârie-norilor şi un aer aproape irespirabil îi afectează pe angajaţii birourilor.

Începând de marţi, autorităţile oraşelor şi ale statului au crescut mesajele de alertă pentru a-i face pe new-yorkezi conştienţi de impactul brusc şi fără precedent al acestor incendii în Canada, a căror intensitate şi frecvenţă sunt legate de schimbările climatice.

Senatorul Chuck Schumer, liderul majorităţii democrate din Senat la Washington, a spus că este „întristat să vadă că oraşul New York, care se bucură în mod tradiţional de o calitate bună a aerului, are unul dintre cele mai proaste din lume din cauza acestor incendii forestiere” în Quebec, la 800 km spre nord.

Situaţia este şi mai gravă în suburbiile mari, de lux, verzi, la nord de Bronx, de-a lungul râului Hudson, unde cerul devine galben-portocaliu-gri şi aerul este irespirabil.

Potrivit guvernatorului de stat Kathy Hochul, indicele de calitate a aerului a scăzut de la „dăunător" la „foarte dăunător” şi toate activităţile şcolare în aer liber şi extraşcolare sunt suspendate. „Nu este ziua bună pentru antrenament la maraton”, a avertizat primarul oraşului Eric Adams.

Potrivit IQAir.com, care monitorizează nivelurile de poluare din întreaga lume, indicele de calitate a aerului pentru New York a atins un record de 324 miercuri după-amiază, pe o scară de la zero la 500. Concentraţia de microparticule PM2,5 este la un nivel de peste zece ori mai mare decât standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În China are loc un nou ”exod al creierelor”: Motivele care au determinat zeci de mii de chinezi să-și părăsească țara
În China are loc un nou ”exod al creierelor”: Motivele care au determinat zeci de mii de chinezi să-și părăsească țara
Cele mai strălucite minți ale Chinei, inclusiv profesioniștii din tehnologie, emigrează, dar mulți nu se îndreaptă spre America, scrie The New York Times. În anii 1980 și 1990, când China...
Stare de urgență la New York. Orașul a fost acoperit de ape: ”Aceasta este o furtună periculoasă, care pune viața în pericol”
Stare de urgență la New York. Orașul a fost acoperit de ape: ”Aceasta este o furtună periculoasă, care pune viața în pericol”
Starea de urgenţă a fost declarată în New York după ce ploile şi furtunile puternice au provocat inundaţii la metrou, pe străzi, pe autostrăzi, iar cel puţin un terminal al Aeroportului...
#incendii, #Canada, #New York, #ceata , #SUA