Incendii de vegetație fără precedent în Canada. Din cauza fumului, a fost emisă o alertă de sănătate și în New York

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 07:39
2024 citiri
Incendii de vegetație fără precedent în Canada. Din cauza fumului, a fost emisă o alertă de sănătate și în New York
Fumul provenit de la incendiile de vegetație din Canada afectează și New York-ul FOTO The New York Times

Autorităţile din New York, Toronto şi Ottawa au avertizat, marţi, locuitorii cu privire la riscurile pentru sănătate generate de aerul poluat de fumul provenit de incendiile de vegetaţie fără precedent de la începutul verii din estul Canadei, transmite Reuters.

Un început neobişnuit de timpuriu şi intens al sezonului incendiilor de vegetaţie determină în Canada cel mai rău an din istorie, întrucât se preconizează că vor persista luni bune căldura şi uscăciunea.

Există incendii în aproape toate cele 10 provincii şi teritorii ale Canadei, Quebecul fiind cel mai afectat din cauza multiplelor incendii provocate de fulgere.

Departamentul de Conservare a Mediului din statul New York a emis o avertizare de sănătate pentru comitatele New York, Bronx şi Queens. Statul a recomandat locuitorilor să ia în considerare limitarea activităţilor fizice intense în aer liber pentru a reduce riscul de efecte negative asupra sănătăţii.

Capitala canadiană Ottawa, care se învecinează cu Quebec, a fost acoperită de ceaţă marţi dimineaţă, calitatea aerului fiind de categoria 10+, cel mai rău nivel din Indicele de sănătate a calităţii aerului al Environment Canada, ceea ce indică un "risc foarte ridicat".

"Coloanele de fum provenite de la incendiile de pădure locale, precum şi de la incendiile de pădure din Quebec au dus la deteriorarea calităţii aerului", a declarat Environment Canada într-o alertă privind calitatea aerului pentru Ottawa.

Aerul de deasupra oraşului Toronto a fost, de asemenea, poluat, iar condiţiile ar putea persista în cea mai mare parte a acestei săptămâni, a precizat agenţia meteorologică condusă de guvern.

Fumul incendiilor de pădure poate dăuna sănătăţii chiar şi la concentraţii scăzute, iar persoanele cu boli pulmonare sau cardiace, precum şi adulţii în vârstă, copiii şi femeile însărcinate au fost expuse unui risc mai mare pentru sănătate din cauza fumului de incendiu, a precizat Environment Canada.

Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a mulţumit marţi Statelor Unite, Mexicului, Africii de Sud şi Franţei pentru că au trimis pompieri pentru a ajuta.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în provinciile vestice ale Canadei, dar în acest an flăcările s-au extins rapid în estul Canadei, forţând evacuări de locuinţe şi guvernul federal să trimită armata.

Aproximativ 3,3 milioane de hectare au ars deja - de aproximativ 13 ori mai mult decât media pe 10 ani - şi peste 120.000 de persoane au fost forţate să îşi părăsească cel puţin temporar locuinţele.

"Vreau să subliniez că oamenii trebuie să continue să asculte autorităţile locale cu privire la modul în care să rămână în siguranţă, inclusiv în locuri precum Ottawa, care sunt afectate de fumul incendiilor de vegetaţie", a declarat premierul Justin Trudeau reporterilor la Ottawa.

Bărbat împușcat în cap, în metroul din New York. Haos în rândul pasagerilor care au asistat la crimă VIDEO
Bărbat împușcat în cap, în metroul din New York. Haos în rândul pasagerilor care au asistat la crimă VIDEO
Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost ucis prin împuşcare pe o linie de metrou, la New York, în cartierul Brooklyn, în urma unei încăierări, relatează site-ul Eyewitness News, o...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#incendii, #vegetatie, #Canada, #New York , #Canada