Dosarul controalelor ISU la Ferma Dacilor ajunge la Tribunalul Militar. Decizia Înaltei Curți după cererea făcută de DNA

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 19:17
1277 citiri
Dosarul controalelor ISU la Ferma Dacilor ajunge la Tribunalul Militar. Decizia Înaltei Curți după cererea făcută de DNA
Incendiul de la Ferma Dacilor FOTO: ISU Prahova

Tribunalul Militar Bucureşti este instanţa competentă să soluţioneze cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care reprezentanţii ISU Prahova au făcut controale înainte de incendiul de la Ferma Dacilor, a decis, marți, 23 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Stabileşte competenţa de soluţionare a cauzei privind pe intimaţii col. (rez.) Dumitru Elisei Tiberiu, mr. Chelba Cristina şi Ilie Adelina Elena în favoarea Tribunalului Militar Bucureşti, instanţă căreia i se va trimite dosarul. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimata Ilie Adelina Elena, în cuantum de 340 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă", se arată în decizia postată pe site-ul Înaltei Curţi.

Dosarul care are ca obiect "confirmare redeschidere urmărire penală" a fost înregistrat la Tribunalul Prahova în data de 29 decembrie 2023, la trei zile după incendiul de la Ferma Dacilor soldat cu opt morţi şi doi răniţi.

Tribunalul Prahova şi-a declinat însă competenţa de soluţionare a acestei cereri în favoarea Tribunalului Militar Bucureşti.

După patru termene de judecată şi o amânare de pronunţare, judecătorii de la Tribunalul Militar Bucureşti au decis că nici ei nu au competenţa să soluţioneze această cauză.

În consecinţă, Tribunalul Militar Bucureşti a hotărât să trimită dosarul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a soluţiona conflictul negativ de competenţă.

Iniţial, ca intimaţi în această speţă erau fostul prim-adjunct al inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova Dumitru Elisei şi Cristina Chelba, fost inspector de prevenire din cadrul ISU Prahova, însă ulterior, conform datelor de pe portalul instanţelor de judecată, a apărut ca intimată în dosar şi Adelina Ilie, administrator al Fermei Dacilor.

Fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi trecut cu vederea nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi Ferma Dacilor.

Colonelul Elisei Dumitru a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.

DNA a investigat posibila implicare în mod direct şi în repetate rânduri a colonelului Elisei Dumitru în activitatea subordonaţilor, în sensul că le-ar fi solicitat acestora să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri pe linia securităţii la incendiu.

În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au efectuat un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani, complexul fiind administrat, prin interpuşi, de Cornel Dinicu, prin firma Ferma Dacilor Production SRL.

Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment şi în schimb ar fi primit o masă de protocol.

Incendiul devastator izbucnit în data de 26 decembrie la Ferma Dacilor s-a soldat cu opt morţi, cinci adulţi şi trei copii, precum şi cu doi răniţi.

Quarterly Report - Editia 4

Vulgaritățile greu de reprodus ale unui candidat din partidul lui Piedone: “Mă doare-n **** de Poliție, de mă-ta și de tac-tu!” AUDIO
Vulgaritățile greu de reprodus ale unui candidat din partidul lui Piedone: “Mă doare-n **** de Poliție, de mă-ta și de tac-tu!” AUDIO
Ciprian Vasile Pintilie este candidatul la Primăria Vaslui din partea PUSL, partid condus de Cristian Popescu Piedone și care îl are ca mentor pe Dan Voiculescu. O înregistrare în care...
Cine sunt politicienii în care românii au cea mai multă încredere, conform celui mai nou sondaj de opinie
Cine sunt politicienii în care românii au cea mai multă încredere, conform celui mai nou sondaj de opinie
Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii, cu o cotă de 37%, urmat de Emil Boc, Victor Ponta, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, conform unui sondaj...
#incendiu ferma dacilor, #dosar urmarire penala, #controale ISU , #incendiu Ferma Dacilor