Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 18:45
911 citiri
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Incendiul de la Ferma Dacilor FOTO: ISU Prahova

ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova au făcut controale înainte de incendiul de la Ferma Dacilor.

Dosarul care are ca obiect „confirmare redeschidere urmărire penală” a fost înregistrat la Tribunalul Prahova în data de 29 decembrie 2023, la trei zile după incendiul de la Ferma Dacilor soldat cu opt morţi şi doi răniţi.

Tribunalul Prahova şi-a declinat însă competenţa de soluţionare a acestei cereri în favoarea Tribunalului Militar Bucureşti.

După patru termene de judecată şi o amânare de pronunţare, judecătorii de la Tribunalul Militar Bucureşti au decis că nici ei nu au competenţa să soluţioneze această cauză.

În consecinţă, Tribunalul Militar Bucureşti a hotărât să trimită dosarul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a soluţiona conflictul negativ de competenţă.

Iniţial, ca intimaţi în această speţă erau fostul prim-adjunct al inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova Dumitru Elisei şi Cristina Chelba, fost inspector de prevenire din cadrul ISU Prahova, însă ulterior, conform datelor de pe portalul instanţelor de judecată, a apărut ca intimată în dosar şi Adelina Ilie, administrator al Fermei Dacilor.

Fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi trecut cu vederea nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi Ferma Dacilor.

Colonelul Elisei Dumitru a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.

DNA a investigat posibila implicare în mod direct şi în repetate rânduri a colonelului Elisei Dumitru în activitatea subordonaţilor, în sensul că le-ar fi solicitat acestora să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri pe linia securităţii la incendiu.

În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au efectuat un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani, complexul fiind administrat, prin interpuşi, de Cornel Dinicu, prin firma Ferma Dacilor Production SRL.

Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment şi în schimb ar fi primit o masă de protocol.

Incendiul devastator izbucnit în data de 26 decembrie la Ferma Dacilor s-a soldat cu opt morţi, cinci adulţi şi trei copii, precum şi cu doi răniţi.

Quarterly Report - Editia 4

Dreptul la secret bancar, protejat și după moarte. Care este singura opțiune a moștenitorilor pentru a accesa datele financiare ale decedatului
Dreptul la secret bancar, protejat și după moarte. Care este singura opțiune a moștenitorilor pentru a accesa datele financiare ale decedatului
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni, 20 mai, că moştenitorii titularului de cont care a încetat din viață au dreptul să obțină informații limitate cu privire la...
Amenzi de 3,5 milioane de lei în industria alimentară, doar într-o lună. Neregulile grave descoperite de ANSVSA
Amenzi de 3,5 milioane de lei în industria alimentară, doar într-o lună. Neregulile grave descoperite de ANSVSA
Sute de operatori din industria alimentară, activi în sectorul produselor alimentare de origine non-animală, au fost amendați în luna aprilie de inspectorii sanitari-veterinari, a transmis,...
#incendiu ferma dacilor, #ICCJ, #proces, #urmarire penala, #ISU, #controale, #autorizatii incendiu , #incendiu Ferma Dacilor